miercuri, februarie 1, 2023
ACTUALITATE„Slugi supuse”: După ce alianța PSD-PNL-UDMR a votat accesul Suediei în NATO,...

„Slugi supuse”: După ce alianța PSD-PNL-UDMR a votat accesul Suediei în NATO, fără condiții, acum opoziția și un aliat al Guvernului se opun intrării României în Schengen

La ședința de joi a comisiei de justiție, guvernul a înaintat o propunere ca Suedia să sprijine o cooperare extinsă Schengen. Potrivit propunerii, Suedia ar trebui să spună „da” pentru a lăsa România, Bulgaria și Croația să intre în Schengen, relatează Dagens Nyheter.

Ardalan Shekarabi membru al social-democraților și vice președintele comitetului de justiție consideră că extinderea Schengen ar afecta securitatea internă a Suediei.

„Suntem de părere că atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalității”, spune Ardalan Shekarabi, care este și purtător de cuvânt pentru politică juridică.

„Nu este o problemă neînsemnată. În practică, aceasta ar însemna că controlul la intrare și ieșire este eliminat”, a mai spus el.

Ardalan Shekarabi a adăugat că este surprins că guvernul a prezentat această propunere de extindere fără sprijin din partea social-democraților sau democraților suedezi. El subliniază, de asemenea, că au existat probleme cu migranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.

„Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, spune Ardalan Shekarabi.

Problema extinderii Schengen este condusă de actuala președinție a Uniunii Europene, Republica Cehă, care dorește ca țările UE să ia o decizie în decembrie. Potrivit propunerii prezentate în comisia de justiție, guvernul consideră că Croația, precum și România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.

Dar chiar și partidul aliat al guvernului, Democrații Suedezi (SD), spune nu. Poziția SD susține că dreptul fiecărei țări de a controla frontierele ar trebui consolidat în Europa.

„În ceea ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu mari probleme cu cetățenii din aceste țări care abuzează de directiva de mobilitate existentă, care provoacă ordinea publică în Suedia”, spune un membrul al Democraților Suedezi și al comisiei de justiție, Adam Marttinen.

Democrații Suedezi își justifică, de asemenea, poziția spunând că există critici la adresa „corupției extinse și a lipsei de muncă împotriva crimei organizate și că frontiera externă a Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.

Acordul de cooperare al Democraților Suedezi cu guvernul nu acoperă afacerile externe. Acest lucru înseamnă că Democrații Suedezi își pot urma propria linie în astfel de probleme și pot bloca propunerea guvernului. În acord, Democrații Suedezi au inclus și un punct conform căruia noul guvern ar trebui să investigheze o interdicție națională a cerșetoriei în Suedia.

Această situație a apărut după ce România a votat, în Parlament, aderarea Suediei și a Finlandei la NATO. Cu acea ocazie, nici Guvernul, nici alianța PSD-PNL nu a solicitat îndeplinirea vreunei condiții de către aceste țări pentru a avea sprijinul României.

Doar liderul AUR, George Simion, a vorbit de la tribuna Parlamentului cerând negocieri, astfel încât România să obțină din partea celor două țări sprijin pentru Schengen. El a spus atunci că „liderii puternici luptă pentru națiunile lor”, criticând astfel președintele, premierul și pe ministrul de Externe de la București.

Avocatul Ingrid Mocanu a comentat dur situația, afirmând că liderii României s-au comportat ca niște „slugi”.

„Guvernul suedez “nu are sprijin” în parlament pentru a vota intrarea României în Schengen.
Bine că am fost noi slugi supuse și am votat printre primii (încă din 21 iulie, în vacanță parlamentară) intrarea Suediei în NATO.
Milogi am fost, milogi murim…
Altfel, avem diplomație și plătim “diplomați”… din ăia cu vile de zeci de camere prin SUA și de nivel Deripaska (cu 6500 lire pe lună chirie) prin Marea Britanie
PS – România are 7 (ȘAPTE) secretari de stat la externe și un subsecretar de stat… prin comparație, în Franța sunt doar 4 (PATRU) demnitari (un ministru și 3 secretari de stat) … să fie primiți!
PPS – Ungaria, care este o “dictatură”, desigur, și care este și în Schengen, și în NATO și în OECD și are și vize SUA nici acum nu a votat în parlament aderarea Suediei (și e bine-merci)”, a scris ea.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

 1. Apropo de Suedia. Romania a ratificat in iulie aderarea Suediei si Finlandei la NATO. In conditiile in care urmau alegeri in Suedia in septembrie, nu ar fi fost mai bine sa mai asteptam un pic, sa vedem care o sa fie noua configuratie a parlamentului si a guvernului de la Stockholm?

  Nu stiu, intreb, noi mai avem SIE?….adica pe hartie si dupa buget cu siguranta avem, dar in realitate cum ajuta sau lupta SIE pentru interesul Romaniei? Pentru ca la obtinerea acestui obiectiv, Schengen, inclusiv SIE ar trebui sa lucreze, alaturi de guvern, de MAE, de presedinte.

  Poate au fost discutii intre autoritatile romane si vechiul guvern suedez, nu stiu, poate, dar vechiul premier suedez era social-democrat, adica fix PSD-ul suedez si fix partidul al carui purtator de cuvant, cu un nume foarte “suedez” a declarat, ce a declarat referitor la Romania si Schengen.

  Romania nu ar fi trebuit sa fie printre primele tari care ratifica aderarea Suediei, ci sa mai astepte putin sa vada ce urmeaza dupa alegerile lor si eventual sa puna pe masa noului guvern sustinerea pt. NATO la schimb cu sustinerea pt. Schengen. De exemplu, cererea de aderare la NATO din partea Suediei a fost depusa de fostul premier social-democrat. Dupa investirea noului guvern, noul premier de centru-dreapta, s-a intalnit cu premierul finlandez sa discute strategia ambelor tari in relatia cu Turcia, tara ca si-a exprimat rezervele fata de aderare celor doua la NATO. Apoi noul premier suedez a spus ca merge la Ankara sa se intalneasca cu Erdogan.

  In alta ordine de idei cred ca si diplomatia olandeza “lucreaza” in asa fel incat sa se asigure ca nu o sa fie doar Olanda, singura care ar vota NU la Consiliul Uniunii Europene de la Praga din decembrie, asta in cazul in care aderarea Romaniei si Bulgariei va fi pusa pe ordinea de zi, ci sa fie mai multe tari, printre care Suedia si eventual Danemarca.

  Daca ne aducem aminte in vara lui 2020 in plina pandemie cand s-a discutat despre sumele din viitorul PNRR, Olanda, Suedia, Danemarca si Austria s-au constituit in asa-zisul grup al zgarcitilor sau al austerilor. Grup care voia ca ponderea banilor neramburasabili acordati fiecarei tari UE prin PNRR sa fie mult mai mica, iar grosul banilor sa fie din imprumuturi si astfel sa impuna o disciplina fiscala. Tinta acelei discipline fiscale era tarile din sudul si sud-estul Europei, in special Italia, Spania si Grecia. Evident cerinta celor 4 tari s-a lovit de refuzul ferm al Italiei si Spaniei. Premierul italian de atunci, Conte a avut contre foarte puternice cu Mark Rutte, nu pe sistemul: “sa nu fim vocali impotriva Olandei”. In cele din urma s-a ajuns la un compromis, 50% nerambursabili si 50% din imprumuturi, Italia fiind tara care a obtinut cei mai multi bani din PNRR.

 2. Pai ce.am facut?….se bat Suedia si Olanda pe portul Constanta?

  Ca noi asa suntem, gasim repede scuze si vinovati, nu vrea Olanda, pana nu le dam portul Constanta. In realitate, portul Constanta in sine, nu are nici o miza reala in accederea Romaniei la spatiul Schnegen. In primul rand nu are capacitate de operare si de stocare astel incat sa pericliteze porturile gigant ale europei de vest, Rotterdam, Anvers, Hamburg. Asta tot din cauza noastra, adica a clasei politice care este oglinda societatii. Aproape zero investitii in ultimii 30 ani in port. Ca sa nu mai spun ca portul trebuie sa fie conectat la o retea feroviara si rutierea cat de cat compatibila cu secolul XXI.
  In 32 de ani de la revolutie si in 15 ani de aderarea la UE, nu am fost in stare sa avem o autostrada neintrerupta de la Constanta la Nadlac. Bun, nu ai facut autostrada ca “nu ne lasa” , dar macar modernizai partea feroviara astfel incat trenurile de marfa sa poata circula cu 120km/h intre Constanta si Curtici si nu cu 30km/h, cum circula in prezent pe multe tronsoane de pe ruta amintita mai sus. Idem la traficul fluvial, nici o investitie, nici o dragare in ultumii 30 de ani.

  Adevarul este ca la MAE cat si la Administratia Prezidentiala, in frunte cu “monarhul” ales este plin de incompetenti, indolenti si de nepasatori fata de tara asta si fata de misinunea pe care o au fata de tara in functiile pe care le ocupa.

  Cel putin de cand a inceput razboiul, ca doar asta este argumentul principal al Romaniei in ceea de priveste Schengen, contextul geopolitic si faptul ca am primit bine refugiatii, ca sprijinim cu ce putem efortul de razboi si ca facilitam transportul marfurilor ucrainiene catre vest.

  Dar pe langa asta, nu a fost si o ofensiva diplomatica puternica, nu stiu, vizite ale ministrului de externe si ale lui Johannis in tarile Schengen, cel putin in tarile care au obiectii fata de Romania. Vizite ale secretarilor de stat din MAE, ale parlamentarilor membrii ai diferitelor grupuri de prietenie, gen grupul de prietenie romano-olandez, romano-suedez, etc. Implicare puternica a ambasadorilor romani din tarile Schengen. Lobby pe partea economica, impreuna cu diferite camere de comert, romano-olandeza, romano-germana, etc. Nimic din toate astea par ca nu a fost facut din partea Romaniei.

  Politicienii si europarlamentarii romani s-au multumit sa transmita in Romania cat s-au zbatut ei sa obtina un vot pozitiv in PE (al 4-lea in ultimii 11 ani) si un raport tehnic pozitiv din partea unei comisii din cadrul CE, cum ca Romania merita si indeplineste toate conditiile tehnnice, lucruri pe care le stie deja toata lumea, gen, apa e uda. In realitate, toate acestea fiind egal cu zero ca rezultat final pentru Romania. Poate unii isi mai amintesc ce ofensiva diplomatica a fost la aderarea la NATO si UE. Pana si Regele Mihai impreuna cu familia a fost parte a aceastei ofensive, mai ales pe langa tarile care sunt monarhii.

  In cazul unui nou esec, foarte previzibil al Romaniei , o sa se dezlantuie un val de acuzatii intre principalele partide ale coalitiei plus USR.
  PSD-ul o sa zica ca nu am intrat in Schengen din cauza de Johannis, de PNL si de USR, iar PNL-ul si USR-ul ca nu am intrat din cauza de PSD si de Dragnea si de Ordonanta 13. Deci, o sa ne intoargem la “back to square 1”, cum spune partenerul strategic. Iar Romania o sa balteasca in aceeasi situatie cum balteste de 10-15 ani.

  Parerea mea este ca in saptamanile urmatoare o sa mai apara o tara care are obiectii vis-a-vis aderarea Romaniei, tot una nordica. Atunci, Romania o sa se duca singurica la Cehia si o sa-i ceara nici sa nu se mai afle pe ordinea de zi la summitul de la Praga de pe 8 decembrie, aderarea la Schengen, asa cum s-a mai intamplat de nu stiu cate ori din 2011.

 3. conducatorii sunt niste slugi pentru ca noi romanii suntem niste slugi, carora ne pica balele la toate laturile care ne vin de afara, care mergem cu milioanele sa le stergem babele la fund, si pe ai nostri ii lasam de izbeliste… slugile nu pot avea ca si conducatori decat alte slugi..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate