ACTUALITATEScriitorul Stelian Tănase, despre disprețul arătat de unii jurnaliști față de „România...

Scriitorul Stelian Tănase, despre disprețul arătat de unii jurnaliști față de „România profundă” prezentă la pelerinaje: Arată o condiție intelectuală extrem de precară si o incultură aproape de deșert

Scriitorul și jurnalistul Stelian Tănase a scris zilele acestea despre impresia pe care i-au făcut-o unele relatări mediatice despre cei prezenți la pelerinajul de Sf.Dimitrie din București.

Fostul director al Televiziunii Române a scris că a fost neplăcut surprins de felul în care o jurnalistă relata evenimentul, „cel mai mare din viața Bucureștilor”, de la fața locului, manifestându-și „disprețul pentru pelerini”.

„Pe dealul Patriarhiei zilele astea nu e inghesuială. Poporul stă la cozi suportabile. Nu trebuie să aștepți ore în sir să ajungi la raclă. Cu toate astea sunt prezenti jandarmi, ambulanțe, ecrane mari pe care poți să îl vezi de aproape pe PF Daniel și pe mitropoliți, plus preoțimea numeroasă în odăjdii. Lumea cu flori pricăjite asteaptă linistită. Este ceva frig si umezeala, dar la prînz vremea se mai zvîntă. Televiziunile nu s-au inghesuit ca în alți ani, deși este un mare eveniment – cel mai mare din viața Bucureștilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

România profundă se vede pe pantele dealului așteptînd să îi vină rîndul. Sărăcime mai ales, lume nevoiașă. Bătrîni, apoi copii, adolescenți, tineri. Sunt neplăcut surprins – urmărind un program tv care transmite de la fața locului – de superioritatea agresivă a unei reportere. Iși afișa la vedere disprețul pentru pelerini, pentru superstițiile lor. Duduia a invațat carte din desene animate si crede că e un anacronism să urci dealul să săruți racla cu moastele Sfântului Dimitrie Basarabov” , a notat el.

Tănase spune că atitudinea respectivei nu a fost singulară printre jurnaliști, ceea ce „Arată o condiție intelectuală extrem de precară si o incultură aproape de deșert”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Educația ei ateistă, lipsa unei minime culturi istorice și religioase o face să debiteze nerozii. Am găsit acest dispreț și la alti realizatori teve, fie că este vorba de Sfinta Parascheva la Iași, fie de Sfîntul Dumitru la Bucuresti. Trist. E o superioritate de nimic dovedită. Aș zice că dimpotrivă. Arată o condiție intelectuală extrem de precară si o incultură aproape de deșert. Avind un microfon in mînă și camera tv în față, efectul produs este cît se poate de toxic. Respectul pentru lumea de pe dealul Patriarhiei lipsește. Marele eveniment nu pare a fi decît un prilej bun ca tinerica să-și arate dantura, botoxul, eșarfa, zulufii si rimelul. Nu sunt deloc convins că știa unde se află și de ce. Sau ca are idee despre cine e Sfântul Dimitrie Basarabov.

II ofer câteva date. Sf Dumitru Basarabov este de la sfirșitul secolului al XVlll-lea patronul orașului. Naiv sau nu, bucureșteanul crede l-a salvat de cîteva ocupații străine, de epidemii devastatoare – ciumă și holeră(1812/3, 1828, 1854, 1913 ), de incendii mari (1847), de inundații, de cutremure (1802, 1940, 1977). Indiferent de epocă Sf Dumitrie Basarabov al nostru a rămas în sufletul bucureștenilor. Suficient ca sa ii arătăm cel mai profund respect”, a încheiat Tănase.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...