duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATEScriitorul Stelian Tănase, despre disprețul arătat de unii jurnaliști față de „România...

Scriitorul Stelian Tănase, despre disprețul arătat de unii jurnaliști față de „România profundă” prezentă la pelerinaje: Arată o condiție intelectuală extrem de precară si o incultură aproape de deșert

Scriitorul și jurnalistul Stelian Tănase a scris zilele acestea despre impresia pe care i-au făcut-o unele relatări mediatice despre cei prezenți la pelerinajul de Sf.Dimitrie din București.

Fostul director al Televiziunii Române a scris că a fost neplăcut surprins de felul în care o jurnalistă relata evenimentul, „cel mai mare din viața Bucureștilor”, de la fața locului, manifestându-și „disprețul pentru pelerini”.

„Pe dealul Patriarhiei zilele astea nu e inghesuială. Poporul stă la cozi suportabile. Nu trebuie să aștepți ore în sir să ajungi la raclă. Cu toate astea sunt prezenti jandarmi, ambulanțe, ecrane mari pe care poți să îl vezi de aproape pe PF Daniel și pe mitropoliți, plus preoțimea numeroasă în odăjdii. Lumea cu flori pricăjite asteaptă linistită. Este ceva frig si umezeala, dar la prînz vremea se mai zvîntă. Televiziunile nu s-au inghesuit ca în alți ani, deși este un mare eveniment – cel mai mare din viața Bucureștilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

România profundă se vede pe pantele dealului așteptînd să îi vină rîndul. Sărăcime mai ales, lume nevoiașă. Bătrîni, apoi copii, adolescenți, tineri. Sunt neplăcut surprins – urmărind un program tv care transmite de la fața locului – de superioritatea agresivă a unei reportere. Iși afișa la vedere disprețul pentru pelerini, pentru superstițiile lor. Duduia a invațat carte din desene animate si crede că e un anacronism să urci dealul să săruți racla cu moastele Sfântului Dimitrie Basarabov” , a notat el.

Tănase spune că atitudinea respectivei nu a fost singulară printre jurnaliști, ceea ce „Arată o condiție intelectuală extrem de precară si o incultură aproape de deșert”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Educația ei ateistă, lipsa unei minime culturi istorice și religioase o face să debiteze nerozii. Am găsit acest dispreț și la alti realizatori teve, fie că este vorba de Sfinta Parascheva la Iași, fie de Sfîntul Dumitru la Bucuresti. Trist. E o superioritate de nimic dovedită. Aș zice că dimpotrivă. Arată o condiție intelectuală extrem de precară si o incultură aproape de deșert. Avind un microfon in mînă și camera tv în față, efectul produs este cît se poate de toxic. Respectul pentru lumea de pe dealul Patriarhiei lipsește. Marele eveniment nu pare a fi decît un prilej bun ca tinerica să-și arate dantura, botoxul, eșarfa, zulufii si rimelul. Nu sunt deloc convins că știa unde se află și de ce. Sau ca are idee despre cine e Sfântul Dimitrie Basarabov.

II ofer câteva date. Sf Dumitru Basarabov este de la sfirșitul secolului al XVlll-lea patronul orașului. Naiv sau nu, bucureșteanul crede l-a salvat de cîteva ocupații străine, de epidemii devastatoare – ciumă și holeră(1812/3, 1828, 1854, 1913 ), de incendii mari (1847), de inundații, de cutremure (1802, 1940, 1977). Indiferent de epocă Sf Dumitrie Basarabov al nostru a rămas în sufletul bucureștenilor. Suficient ca sa ii arătăm cel mai profund respect”, a încheiat Tănase.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Un om bolnav de lipsa de Hristos cel Inviat si Viu si Vesnic.
    Dumnezeu ne-a lasat in Lege sa iubim vrajmasul, nu sa-l huiduim….sa ne rugam ca Bunul Dumnezeu si Maica cea Preasfanta cu totii sfintii din Ceruri sa-i deschida mintea dar mai ales inima si sufletul.
    Nu-l huliti, nu-l injurati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate