marți, aprilie 16, 2024
EDUCAȚIEȘcoala de Vară de Sociologie Aplicată sau „despre educație: tânăra generație și...

Școala de Vară de Sociologie Aplicată sau „despre educație: tânăra generație și dascălii săi”

„Misiunea esențială a școlii nu e să transmită cunoștințe, ci să transmită un anumit chip de om de la o generație la alta” – Mircea Vulcănescu.

Menirea Școlii de Vară de Sociologie Aplicată este întocmai aceasta, de a deschide drumul către conștiința de sine, adică de a oferi câtorva tineri dispuși să primească modele de caracter și forme de gândire, ce urmează să fie încununate cu lectură, contemplare, mișcare fizică și rugăciune. Tinerii care pricep, chiar și în parte, mesajul acesta, vor căuta – inițial poate fără prea mare succes – să găsească punctul de echilibru. Acest punct nu este nicidecum unul static, amorțit, ci este unul realmente dinamic, este o mișcare între Dumnezeu și neam.

Generația noastră, văduvită de orice formă de smerenie, se lasă cu greu educată. Respingem dascălii, căutăm oameni de plastic care să ne țină în puf. Indivizii tineri, din preaplin de sine, au impresia că nimic nu poate doborî progresul și se avântă cu obrăznicie să-i învețe pe bătrânii „învechiți” ce înseamnă Viața și ce valoare au lucrurile.

Domnul Radu Baltasiu – Profesorul nostru, care a creat Școala de Vară – explică acest fenomen în ultima sa carte: „Tinerii aceștia au ego-ul prea aproape de suprafață, atât de aproape, că nu mai pot primi nimic: lor nu li se mai poate preda, nemaiputând primi, fiind ofensați de orice informație pe care trebuie să o înțeleagă. A înțelege, pentru ei, înseamnă a «lăsa de la ei», înțelegerea căzând într-un exercițiu de orgoliu: «snowflake generation», vibrează la orice atingere, dar nu pentru că empatizează, ci pentru că se simte afectată. Vrea, și atât, fără să mai dorească dorul și aleanul – rădăcinile solide ale depășirii psihismului spre transcendent”. („Pentru o Românie unită în secolul XXI”, Editura Predania, pag. 118)

Astfel, două săptămâni devin mult prea puține pentru o misiune uriașă, de-a dreptul necesară, dar mult prea absentă din rândurile „de elită” ale tinerei generații.
Într-o lume cuprinsă de dezordine și copleșită de tumult, între români dezrădăcinați, Școala de Vară își propune să pună lucrurile în ordine. Adică să readucă, pe cât se poate, Firescul în cetate. Ea caută să formeze caractere, nu doar banale competențe. Iată că, în ciuda tuturor premiselor potrivnice, în ciuda culturii anulării, se găsește spațiu pentru o asemenea experiență ziditoare.

Scânteia trebuie transformată în flacără, iar flacăra trebuie păstrată cu orice preț. Să ne învățăm să primim pentru a putea intra în Ordine. Primirea înseamnă ascultare. Grea misiune, mai ales că problema majoră a generației noastre este tocmai lipsa ascultării. Lipsa ascultării înseamnă o deraiere de pe drumul ortodoxiei. Toate aceste lucruri se văd cu ochiul liber…

Pentru mine este al doilea an. Cel dintâi l-am petrecut la mare, iar acesta la munte, în Mărginimea Sibiului (comuna Sadu). Ne-am străduit să observăm preocupările rurale ale românilor de astăzi. Am rămas dezamăgiți, pe de-o parte, dar și încântați de potențialul acestei țări, pe de altă parte. Țăranul e pe cale de dispariție, dar ce minune că încă se mai găsesc frânturi de viață autentică! Frânturi pitite în câte un vârf de munte, pe creasta unei văi răcorite de pădure, în spatele unei colibe de lemn încălzite de focul cu care se fierbe mămăliga…

Intuiția îmi spune că peste ani vom vorbi despre Școala de Vară precum au vorbit înaintașii noștri despre cursurile Profesorului Nae, despre întâlnirile de la ASTRA, despre Păltiniș sau Antim… Fără participarea noastră activă, vie și critică, firește că acest potențial se poate risipi.

Rămân, în cele din urmă, cu un îndemn al dascălilor noștri: „Faceți voi un nou Criterion! Ce vă oprește?”.
Dragii mei,
ce ne oprește?

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE