ACTUALITATERomânia duce noi ajutoare medicale la Chișinău

România duce noi ajutoare medicale la Chișinău

România a donat Republicii Moldova echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care a constat în 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție FFP3, 100.000 de combinezoane și 100.000 de mănuși de unică folosință. La eveniment au participat Bogdan Aurescu și Maia Sandu, informează Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat vineri, alături de Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar al Republicii Moldova și Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia publică de acordare a unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, constând în echipamente medicale și de protecție în vederea limitării efectelor pandemiei de COVID-19, organizată la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Din delegația României face parte și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne român.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi din nou cu dumneavoastră, pentru a reafirma și consolida angajamentul României de a susține cetățenii Republicii Moldova. Doresc să vă asigur, și cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. Vizita mea de astăzi are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunțate de Președintele Klaus Iohannis, în cadrul vizitei la Chișinău, din luna decembrie a anului trecut.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

În același timp, prezența mea este o bună ocazie de a pune de acord agendele noastre de lucru, în interesul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei, în baza relației speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură care ne leagă și pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, spune Bogdan Aurescu.

El adaugă că Republica Moldova trebuie să aspire să își ocupe locul meritat între națiunile democratice și dezvoltate ale Europei.

„Va fi nevoie de multă acțiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic și a instituțiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum și eforturi solide în direcția combaterii corupției și asigurarea egalității tuturor în fața legii – toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăți. (…)

Suntem pregătiți să avansăm rapid și în ceea ce privește toate celelalte proiecte bilaterale comune importante, mai ales a celor de natură să genereze foloase reale la nivelul cetățeanului, fără a neglija însă și proiectele strategice de interconectare, pe care le vom continua.

Sperăm ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice și să continue drumul spre Uniunea Europeană. Aceasta este singura cale pentru a asigura prosperitatea și siguranța pe care o merită cetățenii Republicii Moldova”, conchide Aurescu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mulțumit României în limba română pe Twitter.

Mulțumesc Romania pentru trimitearea a aproape 2 milioane de echipamente medicale și de protecție personală – precum măști și mănuși – în Moldova prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Un gest frumos de solidaritate europeană.”

În cadrul eremoniei publice de prezentare a asistenţei umanitare acordate de România, desfăşurată astăzi, Peter Michalko și-a exprimat recunoștința față de gestul României.

„Sunt profund recunoscător României şi altor state membre ale Uniunii Europene. Acest efort rapid şi continuu vine să ne arate că Uniunea Europeană este alături de cetăţenii Republicii Moldova şi că mecanismul UE de protecţie civilă este un instrument eficient pentru a oferi ajutor rapid”, a declarat, vorbind în limba română, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, conform TVR.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...