sâmbătă, iulie 13, 2024
ACTUALITATERezultate definitive ale Recensământului: căsătoria generează cea mai mare parte din natalitate....

Rezultate definitive ale Recensământului: căsătoria generează cea mai mare parte din natalitate. Familia, esențială pentru ieșirea din dezastrul demografic

Datele definitive ale celui mai recent recensământ confirmă: căsătoria generează cea mai mare parte din natalitate. Dincolo de logica acestui aspect, judecând după cifrele totale, căsătoria contribuie la decizia de a avea copii – pentru că este asociată în general cu stabilitatea, siguranța, starea materială și împlinirea personală.

Conform datelor finale despre recensământ, 84% dintre femeile căsătorite (și 86% dintre cele văduve, la data culegerii datelor) au măcar un copil, față de doar 29% dintre cele necăsătorite.

„Și aici există nuanțe, în sensul că în mod evident o parte din femeile necăsătorite se vor căsători la un moment dat și vor deveni mame, dar graficul nu face decât să confirme faptul că mariajul este cheia deciziei de a procrea”, susţine Asociaţia Pro Vita într-o analiză efectuată pornind de la datele obţinute la recensământ.

„(…) putem spune că la Recensământul 2021 din cele 11,8 milioane de copii aduși pe lume (…), 90 la sută au fost aduși pe lume de mame căsătorite la data nașterii copiilor. Instituția căsătoriei legale a continuat să aibă rolul major în natalitatea țării,” confirmă profesorul Vasile Ghețău, într-o analiză studiată de Asociaţia Pro Vita.

Căsătorie vs concubinaj

În ce privește căsătoria versus concubinajul, recensământul din 2021 arată că în România erau înregistrate, la data recenzării, 4.163.000 căsătorii și doar 358.500 uniuni consensuale, adică numărul persoanelor căsătorite îl depășește pe cel al concubinilor de aproape 12 ori.

În ce privește trăinicia acestor relații, mai mult de jumătate dintre căsătorii durează cel puțin 25 de ani, în timp ce 40% dintre concubinaje se desfac în maxim 5 ani (o mare parte se încheie prin căsătorii).

Evident, nu toate relațiile consensuale au fost declarate la recensământ, dar numărul de 358.500 este MULT sub numărul de „800.000 de cupluri” care ar trăi în concubinaj, afirmat în mod repetat de persoane și grupuri de interese, inclusiv în expunerile de motive pentru inițiativele legislative, în sprijinul „necesității” de a reglementa juridic situația cuplurilor necăsătorite în general.

„Este deci întru totul conform interesului legiuitorului – nu e nevoie să mai spunem de ce, subiectul „natalitate” arde – de a încuraja și stimula căsătoria și de a descuraja formele alternative de conviețuire, inclusiv prin refuzul reglementării uniunilor sau parteneriatelor civile, care prin natura lor sunt volatile” susţine Asociaţia Pro Vita care-şi susţine afirmaţia pe datele şi statisticile analizate la recensământ.

Reamintim că o analiză a datelor din recensământ arată că Numărul de divorțuri/1000 de locuitori, printre cele mai scăzute din ultimii 30 ani / Numărul căsătoriilor crește pentru al treilea an consecutiv / Numărul avorturilor, cel mai mic din istorie

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE