ACTUALITATERevista presei pentru o agendă națională: 17 februarie

Revista presei pentru o agendă națională: 17 februarie

Știri interne

 1. Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o vizită Patriarhului Daniel. Nu s-au oferit detalii despre discuțiile purtate. Sursa: https://basilica.ro/preafericitul-parinte-patriarh-daniel-s-a-intalnit-cu-presedintele-klaus-iohannis/
 1. Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române (IRRD 1989), condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi ”pentru”, 54 ”împotrivă” și zero ”abțineri”. Sursa: https://www.timpromanesc.ro/institutul-revolutiei-romane-din-decembrie-1989-a-fost-desfiintat/.
 1. În 2020 PIB-ul României a scăzut cu 3,9% în condițiile în care previziunile de la începutul pandemiei vedeau o scădere de 7-8%. Sursa: https://www.zf.ro/companii/surpriza-economia-romaniei-scazut-2020-numai-3-9-rezultat-foarte-bun-19919684.
 1. Statul român împotriva statului român. Companiile care produc energie din sursă hidro riscă să intre în acest an în faliment din cauza taxelor percepute de către Apele Române, respectiv taxa pentru apă turbinată, chirie albie minoră și taxa pentru potențialul asigurat în scop hidroenergetic prin barajele lacurilor de acumulare. Sursa: https://www.cotidianul.ro/producatorii-de-curent-hidro-coplesti-de-taxe/.

Românii minoritari din România

 1. Asociația Calea Neamului, prin programul „Bursele Români pentru Români” a acordat burse pentru doi elevi din Ozun și Valea Mare (jud. Covasna), respectiv Moftinu Mic (jud. Satu-Mare). Până acum inițiativa a susținut 24 de tineri, iar fiecare bursă este în valoare de 500 de lei. Sursa: https://www.buletindecarei.ro/2021/02/o-bursa-de-studii-de-la-calea-neamului-ajunge-si-la-moftin.html.

Minorități din România

 1. Familiile din municipiul Târgu Secuiesc care au minimum trei copii pot beneficia, în baza unui program multianual lansat anul acesta de autorităţile maghiare, de o serie de facilităţi, cum ar fi abonamente gratuite în parcările publice sau reduceri la serviciile, programele şi acţiunile organizate de instituţiile aflate în subordinea Primăriei. Sursa: https://mesageruldecovasna.ro/facilitati-acordate-familiilor-numeroase-din-targu-secuiesc-cererile-pot-fi-depuse-pana-pe-25-februarie/.
 1. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna a anunțat că din primăvară se vor demara lucrările de reabilitare a Lacului Șuta, de lângă municipiul Miercurea Ciuc. Sursa: https://ziarharghita.ro/investitii-de-aproximativ-5-milioane-de-lei-pentru-lucrarile-de-reabilitare-a-lacului-suta.

Internațional

 1. Comisia Europeană a votat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, planul de 750 mld. de euro din care României îi revin 30. România trebuie să prezinte Comisiei Europene Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă luna aceasta şi să vină cu proiectele până în decembrie 2023. Toate investiţiile trebuie finalizate până în 2027. Sursa: https://www.zf.ro/eveniment/comisia-europeana-votat-mecanismul-redresare-rezilienta-planul-750-19920350.
 1. Grupul ucrainean Naftogaz a semnat un memorandum de înțelegere cu Petrom vor căuta să stabilească proiecte comune de explorare și producție a gazelor în Ucraina, potrivit unui comunicat al companiei din Ucraina. Sursa: https://www.cotidianul.ro/petrom-se-duce-sa-sape-dupa-gaz-in-ucraina/.
 1. Înarmarea costă iar Rusia nu prea are resurse pentru o nouă cursă a înarmărilor. Rusia s-a declarat marţi pregătită să revină în tratatul Cer Deschis privind controlul activităţilor militare dacă SUA vor proceda într-un mod similar. Tratatul Cer Deschis a intrat în vigoare în 2002. Cele 35 de state semnatare au dreptul de a efectua zboruri deasupra celorlalte state semnatare atâta timp cât permit astfel de zboruri pe propriul teritoriu. Sursa: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2021/02/16/rusia-pregatita-sa-revina-la-tratatul-cer-deschis-daca-sua-vor-proceda-la-fel–662478.
 1. Ungaria este o excepție în UE. Aceasta a primit primele vaccinuri din China. Sursa: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2021/02/16/coronavirus-ungaria-a-primit-marti-primele-vaccinuri-din-china-o-exceptie-in-ue–662439.

Comunități istorice

 1. Alianța pentru Unirea Românilor constată că Legea bugetului de stat nu cuprinde bursele pentru elevi români din Ucraina, Serbia și Ungaria. Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/16/aur-legea-bugetului-de-stat-nu-cuprinde-bursele-pentru-elevi-romani-din-ucraina-serbia-si-ungaria-claudiu-tarziu-sprijinirea-romanilor-din-comunitatile-istorice-este-o-obligatie-constitutionala/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=aur-legea-bugetului-de-stat-nu-cuprinde-bursele-pentru-elevi-romani-din-ucraina-serbia-si-ungaria-claudiu-tarziu-sprijinirea-romanilor-din-comunitatile-istorice-este-o-obligatie-constitutionala.
 1. O delegația a românilor/vlahilor din Timoc formată din președintele partidului Neamului Românesc din Serbia și președintele asociației „Ariadnae Filum” este în vizită de lucru în România. Aceștia s-au întâlnit cu copreședintele și vicepreședintele AUR și cu deputatul PNL Daniel Gheorghe. Delegația a semnalat problemele celor 300.000 de români/vlahi din Timoc: presiunile asimilaționiste, lipsa drepturilor identitare și a resurselor pentru susținerea identității. „Delegația a informat [și] asupra distrugerii unei importante părți a zonei în care trăiesc de către o companie chineză care exploatează cuprul din zonă.” Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/16/delegatie-a-romanilor-vlahilor-din-timoc-in-parlamentul-romaniei-dr-predrag-balasevic-si-zavisa-jurj-s-au-intalnit-cu-lideri-ai-aur/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=delegatie-a-romanilor-vlahilor-din-timoc-in-parlamentul-romaniei-dr-predrag-balasevic-si-zavisa-jurj-s-au-intalnit-cu-lideri-ai-aur.

Diaspora

 1. Românii sunt a doua cea mai mare comunitate de străini din Austria după comunitatea germană conform datelor oficiale ale statului austriac. Sursa: https://ziarulromanesc.at/statistik-2021-numarul-austriecilor-scade-cel-al-strainilor-creste-romanii-reprezinta-a-doua-cea-mai-mare-comunitate/.
 2. Cu ajutorul unei românce stabilită în Italia, o parte din moaștele Sfântului Andrei au ajuns la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou de lângă Cristian, devenind astfel, singurul lăcaș din zona Transilvaniei unde se pot găsi o părticică din acestea. Sursa: https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/o-romanca-din-italia-si-a-donat-toti-banii-pentru-a-aduce-moaste-ale-sfantului-andrei-in-tara-preotii-italieni-profund-impresionati/.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate