marți, martie 5, 2024
ACTUALITATERăspunsul președintelui Academiei, prof.Ioan-Aurel Pop, la întrebarea dacă România e o colonie:...

Răspunsul președintelui Academiei, prof.Ioan-Aurel Pop, la întrebarea dacă România e o colonie: Nu e colonie în sensul clasic, dar a devenit dependentă prea mult de exterior, a lăsat prea mult hățurile din mâinile proprii în mâinile altora

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a oferit un răspuns foarte interesant la întrebarea pusă de jurnalistul Marius Tucă, respectiv dacă „România e o colonie”.

Prof. Pop a spus că România nu este în sensul clasic, o colonie, dar că a lăsat prea mult hățurile în mâinile altora.

„Nu cred că e colonie în sensul clasic, dar a devenit dependentă prea mult de exterior, lucru care nu se potrivește cu ceea ce spuneați mai înainte, că globalizarea asta nu e perfectă. Dacă am fi o societate globală, probabil că ce se întâmplă în România și dacă s-ar întâmpla peste tot așa, ar fi firesc.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Dar se răzbună, cum să vă spun, ideea identitară. Dacă eu mă duc acum, ca președinte al Academiei și spun „România e o țară bogată și săracă în același timp”, unii o să spună: „Vorbește ca Octavian Goga”.

România a lăsat prea mult hățurile din mâinile proprii în mâinile altora și treaba asta a condus la foarte multe disfuncționalități. Ca de exemplu: restituirea proprietăților. Proprietatea a fost declarată prin Constituție, nu numai la noi, sfântă și inviolabilă. Celelalte țări, care au experiență democratică de vreo 200 de ani, au înlocuit expresia asta: proprietatea e omenească, e tangibilă.

Noi am exagerat și în Transilvania s-au petrecut lucruri despre care nu vreau să vorbesc acum”, a spus fostul rector al Universității Babeș-Bolyai.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE