joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATEProiect de lege pentru protejarea copiilor de nocivul mediu online. S-a propus...

Proiect de lege pentru protejarea copiilor de nocivul mediu online. S-a propus limitarea accesului pe reţelele sociale a copiilor cu vârsta de până în 16 ani

Senatoarea Nicoleta Pauliuc a prezentat un proiect de lege prin care îşi propune să crească nivelul de protecție a copiilor în mediul online și care va oferi mai multă putere părinților prin introducerea obligativității acordului parental explicit.

Proiecutul de lege prevede ca până la vârsta de 16 ani, minorii din România să nu mai aibă acces pe rețele sociale în lipsa acordului părinților. Platformele urmează să-și adapteze serviciile la noile reglementări. Nicoleta Pauliuc a lansat în dezbatere acest proiect la Școala de Vară a Organizației Femeilor Liberale (OFL) care își va asuma inițiativa și va demara o largă dezbatere pe seama acesteia. Președinta OFL a prezentat problemele majore ale societății moderne care își vor găsi rezolvarea în urma acestei legi:

  • efectele psihologice și neurologice nocive pe care supraexpunerea la ecrane și dependența de online le generează în rândul copiilor, mai ales a celor cu vârste fragede;
  • adicția față de mediul online, boala noului secol.

De asemenea, unele platforme sociale s-au transformat nu numai în locuri în care există un conținut video nepotrivit, ci unde se desfășoară activități infracționale grave cărora copiii le cad pradă. Sunt foarte mulţi care îşi procură drogurile prin intermediul unor tipuri de social media, la fel cum acolo se întâmplă adesea să acţioneze grupuri de trafic de carne vie.

De asemenea, există numeroase cazuri de şantaj şi de pedofilie sau pornografie infantilă care pornesc din mediul online Mai mult, din dorința de validare socială, mulți tineri fac lucruri periculoase și ilegale pentru a fi apreciați. Așa cum criminalul de la 2 Mai se lăuda în online cu drogurile, există și șoferi teribiliști care merg prin oraș cu sute de kilometri la oră în timp ce sunt live online.

„În SUA, există în Senat o inițiativă bipartizană pe aceleași coordonate. Sunt state în SUA în care anumite platforme sociale sunt de-a dreptul închise în perioada din zi în care sunt deschise școlile”, precizează Nicoleta Pauliuc.

„Proiectul va fi asumat de Organizaţia Femeilor Liberale. Sunt convinsă că va exista un consens politic, pentru că ne interesează viitorul copiilor noştri pe care îi dorim sănătoşi şi echilibraţi intelectual, fizic şi emoţional atunci când ajung la vârsta maturităţii”, adaugă senatoarea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE