joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEPrincipala cauză de deces în SUA a devenit consumul de Fentanil, drogul...

Principala cauză de deces în SUA a devenit consumul de Fentanil, drogul zombie

Cartelurile mexicane controlează piaţa acestui opioid sintetic abandonând parţial cocaina şi heroina. Peste 100.000 de oameni mor în fiecare an în Statele Unite din cauza consumului de opioide sintetice. Dintre aceştia, 70.000 au consumat fentanil pur sau amestecat cu un alt medicament. A devenit principala cauză de deces în ţară, scrie Le Figaro. Unele centre ale oraşelor părăsite după criza Covid sunt acum locuite de o populaţie de dependenţi de droguri în căutarea constantă a unei doze de fentanil.

Se întâmplă în Los Angeles, San Francisco sau cartiere din New York unde populaţii de „zombi ” ocupă străzile. Fentanilul este consumat din ce în ce mai mult în amestec cu xilazină, un sedativ foarte puternic pentru uz veterinar. Un reportaj din Philadelphia aparut în ziarul Liberation a arătat daunele teribile pe care le-a provocat amestecul care a fost numit de către Administraţia Biden „cel mai mortal drog care a ameninţat vreodată Statele Unite ”.

Fentanilul a fost creat la sfârşitul anilor 1950 şi este folosit pentru a combate durerile severe. Cartelurile mexicane au devenit principalii producători şi exportatori ai versiunii sale ilicite. Apariţia acestuia din 2010 în consumul non-medical se datorează traficanţilor mexicani care, încetul cu încetul, înlocuiesc morfina şi cocaina cu fentanil.

Ce este fentanilul?

Fentanilul este un opioid sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina şi de 100 de ori mai puternic decât morfina. Se face o distincţie între fentanilul farmaceutic şi fentanilul ilicit. „Cunoaştem bine acest produs în medicină”, explică Nicolas Authier, medic psihiatru, specializat în dependenţă la Spitalul Universitar Clermont-Ferrand din Franţa. Este foarte puternic. Aceasta înseamnă că cea mai mică eroare de dozare provoacă o supradoză. Este utilizat în medicină pentru a trata durerile severe, în special cele care pot fi legate de cancer.”

Medicamentul se prescrie sub formă de plasture, spray nazal sau soluţie de pus sub limbă. „ Dar fentanilul nu este cel mai puternic produs, precizează Nicolas Authier. Carfentanilul este de 10.000 de ori mai puternic decât morfina, de exemplu. Aceste alte produse sunt adesea pentru uz veterinar. »

Fentanilul ilegal este cel mai frecvent sub formă de pulbere sau lichidă. De multe ori nu este posibil să ştiţi dacă o pulbere sau o tabletă conţine fentanil. Nu este detectabil la vedere şi nu are miros sau gust anume. Poate fi fumat, inhalat sau injectat. Dar majoritatea fentanilului ilicit exportat de cartelurile mexicane este amestecat cu alte substanţe: heroină, morfină sau chiar cocaină pentru a înmulţi efectele. „ Aceasta este ceea ce cauzează numărul mare de decese în Statele Unite prin supradoză de fentanil, explică Nicolas Authier. O supradoză de fentanil provoacă stop respirator. „Când o persoană face o supradoză de fentanil, mai întâi aţipeşte. Corpul devine moale, pulsul încetineşte. Buzele şi vârfurile degetelor pot deveni violete. Se numeşte drogul zombi” deoarece consumul acestuia transformă omul într-o fiinţă aproape moartă, cu suprafeţe de piele lipsă, conform NY Times. Fentanilul provoacă foarte repede sindrom de dependenţă. În Statele Unite, din ce în ce mai mulţi consumatori de cocaină îşi testează acum drogul pentru a verifica dacă acesta nu conţine fentanil. „Fentanilul este mai ieftin şi mult mai puternic decât alte medicamente”, explică profesorul mexican Andres Sumano.

De ce s-au impus cartelurile mexicane în Statele Unite?

În ultimii cincisprezece ani, cartelurile mexicane de nouă generaţie Sinaloa şi Jarisca s-au specializat, mai întâi în traficul de fentanil, apoi în fabricarea şi traficul acestui produs. Iniţial, cartelurile cumpărau fentanil direct de la producători chinezi, indieni sau coreeni. Dar legislaţia s-a înăsprit şi fentanilul nu a mai putut fi importat direct. Cartelurile au importat apoi ingredientele pentru a-l face singuri.

„ Instituţiile de sănătate şi siguranţă trebuie să actualizeze în mod constant lista de produse chimice interzise”, explică profesorul mexican Andres Sumano. Pentru fabricarea fentanilului, există un număr mare de produse diferite posibile. Interdicţiile nu sunt făcute pe familii de produse, ci pe produse. Prin urmare, este uşor pentru producătorii chinezi de produse farmaceutice, ca şi pentru cartelurile mexicane, să ocolească interdicţiile modificându-şi formula. Problema este că trebuie să-şi testeze produsele de fiecare dată. Şi asta se face în oraşe precum Tijuana, unde decesele prin supradoză au crescut dramatic. Toate produsele necesare pentru fabricarea fentanilului provenind din Asia, laboratoarele clandestine sunt instalate în principal pe coasta Pacificului ţării, în statele Jalisco, Michoacan şi Sinaloa.

Grupurile criminale mexicane câştigă mult mai mulţi bani din fentanil şi opioide sintetice în general decât din drogurile tradiţionale, cum ar fi cocaina sau heroina.

Ce impact asupra pieţei altor medicamente?

Dezvoltarea comerţului ilicit cu fentanil de către cartelurile mexicane a avut consecinţe semnificative asupra pieţei altor droguri. Suprafeţele cultivate cu mac pentru fabricarea morfinei în Mexic au scăzut considerabil în faţa scăderii drastice a preţului la care ar putea fi negociat acest medicament.

În Columbia, fabricarea pastei pentru producţia de cocaină, al cărei preţ a scăzut, nu mai permite ţăranilor care trăiesc din producţia de frunze de coca să-şi asigure un venit. În cotidianul spaniol El Pais, un cultivator de frunze de coca a explicat că pentru a produce un kilogram de pastă de bază trebuie să investească 660 de dolari. Dar acum i se oferă un preţ de doar 154 de dolari. Prin urmare, preferă să-şi depoziteze producţia pentru moment. De această producţie depind 250.000 de familii, sau 1,5% dintre columbieni. Potrivit preşedintelui columbian Gustavo Petro, această scădere a cererii a provocat un deficit de valută străină şi a forţat ţara să devalorizeze peso columbian. Comisia pentru Politica Globală a Drogurilor estimează că banii mafiei reprezintă 2% până la 3% din PIB-ul Columbiei.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate