sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEPreşedintele Serbiei, discurs TĂIOS împotriva Occidentului, la ONU: Ipocrizie și minciună. toţi...

Preşedintele Serbiei, discurs TĂIOS împotriva Occidentului, la ONU: Ipocrizie și minciună. toţi cei care au comis o agresiune împotriva Serbiei dau astăzi lecţii despre integritatea teritorială a Ucrainei

Recunoaşterea independenţei Kosovo se bazează pe aceeaşi justificare ca şi războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a spus, joi, preşedintele sârb Aleksandar Vucici, într-un discurs susținut în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

Preşedintele Aleksandar Vucici a subliniat că ţările occidentale au invocat principiile suveranităţii şi drepturilor omului pentru a aproba statutul Kosovo ca naţiune independent, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008. Doar SUA și o parte dintre aliații occidentali au recunoscut acest act unilateral. România se află printre țările care nu recunosc nedependența Kosovo.

„Nu au râs când preşedintele rus a folosit aceleaşi cuvinte pentru a-şi justifica atacul asupra Ucrainei.  Au uitat că ei înşişi au folosit acelaşi discurs, aceleaşi cuvinte şi aceleaşi explicaţii. (…) Cel mai rău este că toţi cei care au comis o agresiune împotriva Republicii Serbia dau astăzi lecţii despre integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Vucic, subliniind că „principiile nu se schimbă de la o împrejurare la alta”. Serbia nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia.

Priviri ațintite asupra SUA și a Germaniei

Liderul de la Belgrad nu a ratat ocazia să-l înțepe și pe președintele SUA, Joe Biden.

„Aici, în această sală, în urmă cu doar două zile, am putut auzi de la președintele Statelor Unite cel mai important principiu în relațiile dintre țări – respectul pentru integritatea și suveranitatea lor teritorială și doar ca al treilea factor ca importanță, a menționat drepturile omului. Și mi s-a părut că toată lumea din această sală ar putea susține asta. Eu, în calitate de președinte al Serbiei, am susținut asta cu o jubilație neascunsă”, a spus el.

„La câteva ore după discursul său, a trebuit să-l văd, în aceste premise, pe președintele așa-zisului Kosovo, care este considerat de cea mai puternică parte a Occidentului președintele unei țări independente, provenit, de altfel, prin secesiunea unei părți a teritoriului Republicii Serbia”, a completat Vucici.

Sârbul a acuzat și Germania de minciună.

„Totodată, la doar câțiva metri de această sală, ministrul german a spus că Germania a respectat cu fermitate Carta ONU și deciziile și documentele ONU și că aceasta nu ar renunța niciodată la aceasta. Toate acestea ar fi frumoase, dacă ar fi adevărate”, a menționat Vucici.

Președintele Serbiei a numit pretextele oferite de Occident pentru a ataca Serbia drept „explicații inutile și fără sens”: „așa-zisa teroare a Poliției sârbe petrecută cu o decadă înainte, criza umanitară, expulzarea populației albaneze, au fost doar picătura care a vârsat paharul de minciuni și non-sensuri, pentru a justifica violența împotriva unei țări suverane, cu scopul de a-i submina autoritatea.

Mai mulți albanezi ca niciodată în Kosovo

Mai precis, de la victoria acelor 19 state împotriva micii Serbia, 70% din sârbii din Kosovo și-au părăsit casele și acum sunt cu 300.000 mai mulți albanezi decât au fost vreodată în Kosovo. Ei bine, cam asta e cu legea și cu justiția”.

Președintele sârb a mulțumit comunității internaționale, afirmând că „mai mult de jumătate dintre statele membre ONU susțin carta ONU și nu susțin partiția violentă a țării mele. Mă bucur că pentru majoritatea membrilor ONU, dublele-standarde sunt în afara oricărei discuții”.

Vucici nu s-a putut abține și a mai atacat o dată Occidentul, afirmând că atunci când albanezii au avut de suferit era numai vina sârbilor, iar acum, când numai sârbii sunt victime, „vina este a ambelor părți”.

„Și n-ați crede, deși nu există niciun albanez rănit, nici un un singur albanez reținut sau rănit… ghiciți ce: este vina, întotdeauna, a ambelor părți.

Spre deosebire de 1999, când Belgradul și alte orașe din țara mea au fost bombardate, lăsând sângele a câteva mii de civili și soldați morți în urmă, în scene care seamănă destul de mult cele pe care, din păcate, le vedem astăzi în diferite părți ale lumii când o teroare evidentă,
despre care ei înșiși spun că amintește de ceea ce sa întâmplat cu albanezii – se întâmplă împotriva sârbilor, nu există dezastru umanitar, nu există un apel la acțiune, nu există nimic.Se ridică numai din umeri, dar dacă trebuie luată vreo decizie, se va ajunge mereu, după cum au spus ei, la vina „ambelor părți”, a adăugat președintele țării vecine.

Încheierea a fost apoteotică: „Știu că am vorbit mult mai mult decât am fost rugat s-o fac, dar mi-am acordat singur același drept pe care Marile Puteri și-l acordă lor înșiși”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

6 COMENTARII

 1. Are dreptate dl presedinte al Serbiei.Numai ca omis la capitolul ipocrizie si minciuna presa vopsita in patrioti din Romania.

 2. “ţările occidentale au invocat principiile suveranităţii ”

  reamintim ca
  ” Romania este stat national…”
  adica al ETNIEI ROMANE!

  -occidentu nu are nimic de zis in privinta asta!

 3. bravo. poate idiotii neomarxismului din franta germania spania sau suedia vor intelege ceva, dar e greu de presupus. sclavul ramane sclav in toate ipostazele sale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE