ACTUALITATEPatrick Andre de Hillerin salută atitudinea Anei Maria Popescu în fața Ministrului...

Patrick Andre de Hillerin salută atitudinea Anei Maria Popescu în fața Ministrului Novak: A întinde mâna unor oameni care ne-au jignit și ne jignesc nu este o dovadă de fair-play, ci doar dovada lașității și cedării noastre

Jurnalistul Patrick Andre de Hillerin a salutat gestul scrimerei Ana Maria Popescu, de a nu-i răspunde la salut Ministrului Sportului, Eduard Novak.

El a scris că nu doar că nu justifică acest gest, dar îl și încurajează. În opinia lui Hillerin, declarațiile „politrucului” Novak au meritat riposta din partea Anei Popescu.

„În scrimă, înaintea oricărui asalt și după finalizarea sa, sportivii execută un salut (același la floretă și spadă), neapărat cu fața descoperită. Ei ridică arma înspre cer, o aduc cu garda în dreptul buzelor și, apoi, o îndreaptă spre pământ. Deși în literatura recentă de specialitate nu mai există această explicație a salutului, unii antrenori încă o perpetuează din elev-în elev.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Pe Dumnezeu din cer (arma dusă sus) îți jur (arma în dreptul gurii) că te voi băga în pământ (arma dusă înspre podea)”. Saluți așa la început, saluți la fel și la final, după care dai mâna cu adversarul. Dacă dai mâna cu adversarul. Căci, deși așa ar fi frumos, fair-play, nu toți scrimerii mai și dau mâna cu adversarul la finalul asaltului, mai ales atunci când simt că au fost furați. De obicei nu sunt, dar când sunt, se întâmplă să nu dea mâna cu adversarul.

Și, cumva, fără să-i ceară nimeni, ministrul Novak a reușit ceea ce sportivi mult mai titrați nu făcuseră: să se poziționeze drept adversar nepriceput al uneia celei mai mari campioane a scrimei românești. Culmea, scrima românească nu este un sport cu tradiție olimpică dobândită în perioada comunistă. Între Ionel Drâmbă, 1968, și Laura Badea, 1996, au trecut decenii pentru un aur individual. Sau chiar pe echipe. Și apoi au venit Covaliu și echipa feminină de spadă. Plus multe medalii de argint și de bronz. În mod ciudat, nu doar pe planșa de la Tokyo, Ana Maria a fost singură. Cea mai penibilă apărare a ministrului Novak a fost că, atunci când a zis că nici cu 5 milioane de lei în plus la bugetul scrimei, Ana Maria n-ar fi câștigat medalia de aur, un ziarist a scris că ministrul e scuzabil pentru că nu stăpânește limba română. Dacă n-o stăpânește, deși ar trebui să o facă, pentru că este ministru în, totuși, România, atunci n-ar trebui să se exprime. Declarația lui Novak, cea despre cum Ana Maria oricum nu câștiga aurul, a fost genul de mișcare pe planșă pentru care un scrimer nu doar că nu te mai salută, dar nici nu-și mai ridică masca de pe față, ca să-ți suporte ochii lăcrimos-electorali. Nu justific gestul Anei Maria Popescu de a nu achiesa la salutul unui sportiv devenit politruc. Nu că nu-l justific, dar îl aplaud și-l încurajez.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

A întinde mâna unor oameni care ne-au jignit și ne jignesc în continuare, tratându-ne drept inferiori din cauza unor poziții pe care le ocupă vremelnic, nu este o dovadă de sportivitate, de fair-play, ci doar dovada lașității și cedării noastre. Ultimele lucruri de care avem nevoie acum”, a scris jurnalistul în Libertatea.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate