Ministerul Finanțelor a publicat pe site proiectul final al Ordonanței trenuleț, care cuprinde o serie de măsuri cu efect devastator pentru mediul de afaceri și, în consecință, pentru veniturile populației, scrie profit.ro.
Printre altele, proiectul prevede creșterea impozitului pe dividende distribuite din 2025 de la 8% la 10%.
De asemenea, proiectul prevede eliminarea facilităților de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară, precum și reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro în prezent la 250.000 de euro, iar din 2026 la 100.000 de euro. De asemenea, se introduce impozitul pe construcții speciale, calculat prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior (în 2025 la valoarea din 31 decembrie 2024), inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință.
Un impozit foarte similar cu actualul impozit pe construcții speciale a mai fost introdus și în 2014, tot la nivelul de 1,5%. A fost cunoscut ca Taxa pe stâlp și a creat o nemulțumire majoră pentru mediul de afaceri. Taxa pe stâlp a fost redusă treptat și ulterior eliminată de la 1 ianuarie 2017.
Proiectul de ordonanță prevede o creștere a veniturilor la buget de 7,1 miliarde lei anul următor, în principal din măsurile fiscale prezentate mai jos, precum și o reducere a cheltuielilor bugetare cu 126,26 miliarde lei, în principal din măsurile prezentate anterior, cum ar fi înghețări de salarii și pensii, etc. Impactul total al ordonanței trenuleț este de 133,37 miliarde lei pentru buget anul următor.
Măsuri fiscale erau așteptate abia din martie anul următor, așa cum prevede calendarul din planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană. Guvernul nu a prezentat măsurile de acum la reuniunea consiliului tripartit (cu sindicate și patronate) de sâmbătă, fiind discutate doar cele de reducere de cheltuieli, cum sunt înghețările de salarii la bugetari, de pensii și altele, notează Profit.ro.
Si mai trebuie taiate urmatoarele: banii pentru inarmare cu ruginituri amerikanesti, banii pentru nemernicia NuScale de la Doicesti, banii pentru ajutoarele date la dusmanii ucraineni, banii dati la sutele de mii de loaze care se fac ca muncesc la stat angajate excedentar de cativa ani incoace, banii de la pensiile speciale etc.
De ce nu se taie si de la asa-zisele investitii care sifoneaza bani din bugetul tarii si ii duc spre conturile smecherilor aflate din tarile calde? Ma refer la adaosurile nesimtite care cresc preturile contractelor cu statul si de cateva ori.