RECOMANDĂRIMoștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia: Biserica de lemn „Sfinţii...

Moștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia: Biserica de lemn „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Ciunget, Vâlcea

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

O biserică de o simplitate ireală

 Biserica de lemn „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Ciunget (județul Vâlcea) a fost construită în 1861. Ctitorul principal al bisericii este Florea Ionescu, moșnean şi țârcovnic, ce a trăit până la vârsta de 105 ani. El a ridicat-o împreună cu familia sa, ajutat fiind de ceilalți săteni. Ctitorii, îmbrăcați în costume populare, sunt pictați în pronaos într-un tablou colectiv.

Biserica a fost construită într-un punct mai înalt din satul Ciunget. Deși micuță ca dimensiuni, încearcă să impună parcă prin locul unde este amplasată.

Biserica, foarte modestă ca înfățișare, este tencuită şi pictată în interior de Nicolae Bunescu, care a realizat şi pictura iconostasului într-o manieră de factură populară, „sinteza originală între hieratismul specific stilului bizantin şi tendința spre realism și laicizare, sinteză resimțită îndeosebi în amplul tablou votiv al ctitorilor țărani “– declară specialiștii. Este o îmbinare armonioasă între pictura țărănească și arta murală tradițională creștin-ortodoxă.

Se păstrează pisania originară, scrisă cu litere chirilice. În interior sunt doar câteva icoane vechi şi, ștergare care împodobesc naosul. Nu-mi amintesc un alt lăcaș de cult cu o pictură de o frumusețe… atât de simplă.

În aceeași curte cu biserica de lemn se găsește şi Biserica nouă, un mic cimitir al satului şi casa parohială. Bisericii noi cu hramul „Sfinții Împărați Constantin şi Elena” i s-a pus piatra de temelie în anul 1930 și a fost terminată în anul 1968, când s-a sfințit. Ambele lăcașe de cult sunt incluse în Lista monumentelor istorice.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...