sâmbătă, iunie 21, 2025
ACTUALITATEMatematicianul

Matematicianul

Matematica e mai degrabă o știință abstractă decât una exactă. Calculele matematice pot să n-aibă nicio legătură cu realitatea. Adevărul matematic e mai degrabă adevăr coerență decât adevăr corespondență (cum ar fi cazul în chimie și fizică).

Spre pildă, universul geocentric era mult mai exact matematic decât cel copernician. În plus, spre deosebire de alte științe abstracte (filosofia, să zicem), matematica nu te ajută să dobândești, intrinsec, o viziune mai profundă, amplă, asupra lumii, societății, omului.

Nu văd, așadar, nicio calitate pozitivă în a fi un matematician iscusit, sau chiar de geniu, la un om politic. Politica este opusul matematicii: este o știință, chiar artă, aproximativă, în bună parte experimențială, ancorată într-o definiție a adevărului corespondență și având nevoie de o permanentă actualizare, din datele realității, a modelelor explicative și proiective. În plus, politica este despre societate și om. Dacă omul devine cifră, atunci ieșim din politică.

Mai rău decât un politician care este în primul rând matematician, este matematicianul care e foarte bun la examene, dar nu e deloc creativ. Nicușor Dan a fost olimpic internațional și a făcut un doctorat la o universitate franceză, dar a fost un cercetător mai degrabă mediocru dacă ne raportăm la punctul de plecare.

A publicat sporadic, după încheierea tezei de doctorat, cu contribuții fără impact (are puține citări), deși a fost angajat 10 ani la un institut al Academiei (vai, ce beșteliți sunt astăzi cercetătorii care ar avea randamentul său).

Nici asta nu ar fi o problemă – omul a optat pentru carieră politică, dacă nu s-ar răsfrânge atât de evident în mentalitatea sa. Nicușor Dan a rămas la stadiul de participant la examene. Pentru el, politica e tot un soi de olimpiadă. El nu are idei proprii, curiozități, țeluri politice. Este un vid (ca și Iohannis, de altfel) politic.

De aceea nici nu poate concepe, mental, că un politician trebuie să identifice și negocieze interese ale celor pe care-i reprezintă, că politica, internă și externă, este despre șmecheri care caută întotdeauna să-ți lase felia mai mică de pizza.

Tot ce poate el să înțeleagă din realitate este că dă examen pe teme și pe probleme impuse de alții, de juriu. El este elevul silitor care vrea să ia premiul întâi cu coroniță la examenul impus de comisari europeni, frați mai mari colonizatori, potentați ai lumii economice.

Repet: nu cred că e vorba de intențiile lui, pur și simplu conceptual el nu vede, nu înțelege că politica nu este despre a lua 10 la examenul impus de Von der Leyen, ci e despre negociere, despre identificarea oportunităților, intereselor vitale etc. Acest lucru se vede și din modul în care abordează problemele actuale. Pentru el, deficitul e un examen.

Negocierile sunt duse nu pentru a calibra echitabil față de oameni și realist față de resurse deficitul, ci pentru a găsi formula politică ce va corespunde examenului impus de CE. Adică o agresare a realității pentru a încăpea în formule abstracte, inumane.

Toate calitățile pentru care a fost lăudat Nicușor Dan sunt, în realitate, deficite grave pentru omul politic. Și cel mai grav dintre toate este că, mai mult chiar decât Iohannis, Nicușor Dan pare pur și simplu incapabil de empatie, de a înțelege că la final e vorba despre oameni și că în politică formulele care rezolvă probleme cu costuri umane sunt echivalentul dictonului „operație reușită, pacient mort”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

14 COMENTARII

  1. Ai scris numai tâmpenii. Nicio logică, ai înșiruit cuvinte încercând să minimizezi meritele unui dublu medaliat cu aur la olimpiade internaționale de matematică. Nu știu ce școală de doi lei ai fi făcut tu dar la mine cei care erau buni la matematică erau extrem de buni la toate materiile. Așa ca, încercarea ta îmi face greață. Doar gândul ca l-ai pupa undeva, cu pofta, pe Simion, îmi face mai tare greață. 🤢

    • N-ați înțeles mare lucru din articolul domnului Buturugă, se vede. Logica vă eludează complet, probabil din cauza greții 🙂

    • Fals. Colegul nostru a scris așa: „Matematica e mai degrabă o știință abstractă decât una exactă”. Ceea ce este foarte diferit de „matematica nu este o știință exactă”. Faptul că nu înțelegeți diferența spune totul despre nivelul dvs intelectual 🙂

  2. Aveți “dreptate”. Politica se bazează pe disimulare, că să nu spun minciună , iar matematica este o știință. Printre altele jurnalismul are multe în comun cu politica și nicio legătură cu matematica. Se vede din acest articol. A generaliza că politicienii buni sunt cei care nu trebuie să țină seama de datele științei este o opinie a autorului care îi legitimează demersul jurnalistic în sensul că poate spune orice odată ce iese din sfera probării științifice, precise. Este o evidență că “omul deștept” își dă seama pe ce lume se găsește. Și este evident că bunul simț se găsește într-un procent substanțial mai mult la aceia care sunt “aliați ” cu știința și într-un procent modest la politicieni.

  3. După nume ești cam necioplit.
    Cântă la altă masă,că nu are nici o logică ceea ce spui. E o manipulare slăbuță.
    Cum zice poetul : e ușor a scrie versuri…….

  4. Bănuiesc că dacă ieșea președinte Simion ar fi avut multe cărți scrise, lucrări de doctorat, lucrări științifice etc etc, un articol de trei lei, apropo matematica este singura știință exactă, si privind problemele economice (care culmea au legătură cu matematica și nu cu ororile comunismului) este foarte nimerită școală pe care o are actualul președinte. In rest prostia celui care a publicat (scris) articolul debordează, probabil că încă nu a terminat liceul.

  5. Nu mai aduceți in discutie oameni politici si clasa politica. Nu ati inteles ca oamenii, alegătorii, marea masa a populatiei, s-au saturat de politica. Politicienii, in general, sunt asociați cu grupurile de persoane ce au interese personale, doar lor sa le fie bine, si care nu lucreaza in interesul cetatenilor. Acum ca a fost ales un matematician care încearcă sa “deznoada” ce au “înodat” alții, ani la rând, vi se pare ciudat. Da, un matematician, care și-a câștigat încrederea populației, care la votat. Aveți parere cat de greu este sa-ti păstrezi acea incredere într-o perioadă economica dificilă?

  6. Da ma, e un handicap sa fii inteligent printre atatia prosti. Nu era mai bun basescu ca era din popor? Mai usor cu scoala, recunostea ca mergea la curve si bea alcool cu sticla. Prostilor le pute desteptul, nu e de-al lor, ei vor tot un prost sa ii conduca, nu cumva sa ii ridice vreun pic din mocirla lor.
    Nu il sustin pe ND, nu l-am votat, nu imi place de el, dar pt ca nu a facut nimic in Bucuresti, primul mandat nici arcurile nu le cosea,erau balariile cat casa, ca trebuia chipufile sa astupe gaurile lasate de firea in buget.. Apoi a blocat orasul cu tot felul de lucrari inchipuite, festivaluri stradale si multe alte lucruri pe care nu le mai detaliez. Toate astea infasurate intr-un PR perfect al celor din stafful lui. Bucurestiul a fost pt el doar o rampa de lansare pt prezidentiale si nimic mai mult. DAR, nu te poti lega de inteligenta omulii,cand celalalt candidat pare un retardat fata de el, e prea mult sa va legati de studiile lui, ii faceti doar un serviciu, omul e dublu medaliat cu aur la internationala de matematica si asta nu poate contesta nimeni e in ziarele vremii.

  7. Domnule Buturuga,
    Articolul dumneavoastra e,in cel mai bun caz, mediocru sau sunteti platit pt a-l scrie de maniera asta.
    “Nu văd, așadar, nicio calitate pozitivă în a fi un matematician iscusit, sau chiar de geniu, la un om politic.”
    Faptul ca dumneavoastra,domnule Buturuga, nu vedeti, nu inseamna ca nu exista.
    De ce credeti ca matematica e OBLIGATORIE 1-12 si indiferent de liceu?
    Va pot spune cateva (calitati pozitive) pe care le dezvolta : gandire structurata, pragmatica, ordonata, coerenta care se transpun in eficienta.
    “Mai rău decât un politician care este în primul rând matematician, este matematicianul care e foarte bun la examene, dar nu e deloc creativ.”
    Pur si simplu fapt ca a rezolva o problema prin mai multe metode stimuleaza CREATIVITATEA si ii confera un avantaj NET SUPERIOR de a vedea mai multe variante / abordari de solutionare.
    Cum ar spune domnul presedinte Nicusor Dan
    q.e.d.
    PS1 Decat sa scrieti aricole din astea, mai bine va reprofilati.
    PS2 Ati descoperit ce inseamna q.e.d.?

  8. Dvs. ce tangențe aveți, d-le AB-BA, cu matematica ?

    Poate ar trebui să întrebați pentru cine/ce lucrează ? Poate ar trebui să întrebați pe ce subiect s-a certat cu Sergiu Moroianu ?

  9. În bună masura, lucrurile stau asa cum sunt descrise în articol, deși nu ma pot pronunta asupra competentei profesionale a dl. Dan. Eu sunt rezervat, observând ce oameni mișună în jurul președintelui. Pe mulți ii știu de ani. Nu au legături doar cu politica, ci și cu serviciile de informații.
    Dacă dl. Dan va fi rapid inconjurat de asemenea oameni care știu sa “devina” indispensabili îl va rupe de realitate repede.
    Matematica îl poate ajuta pe dl. Dan la simulări înainte de a lua decizii importante. Nu la orice. Inclusiv la probleme economice cu impact politic și social major, deși zona economica tine de competenta guvernului. Situația pe care o traversam acum nu este ușoară și ju se reduce la deficit bugetar. Deși, este mai dificil decât în 2010 este cu mult mai ușor decât în perioada 1996 – 2000 când noi ne-am confruntat cu o lipsa acuta de bani și o inflație cu 3 cifre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE