luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEIndustria morții ia avânt: Legislaţia se extinde pentru moartea asistată medical în...

Industria morții ia avânt: Legislaţia se extinde pentru moartea asistată medical în Canada

O extindere a legislaţiei, care va intra în vigoare în martie anul viitor, va permite canadienilor a căror singură afecţiune de bază este boala mintală să aleagă moartea asistată medical (MAID), informează Reuters. Practic, la această procedură va putea apela în viitor şi o persoană care se confruntă cu o anorexie.

Istoria recentă a MAID în Canada arată că în n 2016, această ţară a legalizat moartea asistată medical pentru persoanele cu boli terminale, iar în 2021 a extins-o la persoanele cu afecţiuni incurabile, dar nu terminale. De anul viitor, procedura va fi permisă şi persoanelor a căror singură afecţiune de bază este boala mintală.

Specialiştii susţin că ritmul modificărilor legislative e prea mare, astfel încât există riscul să apeleze la această procedură persoane care pot fi vindecate de afecţiunile lor, dar care nu au suficienţi bani pentru a primi tratamentele necesare, sau persoane care nu-şi permit financiar servicii sociale permanente. Ministrul canadian al Justiţiei, David Lametti, a respins criticile şi a susţinut că paşii legislativi au fost „foarte prudenţi”: „A fost o evoluţie lentă şi atentă şi sunt mândru de asta”.

Mai mulţi experţi medicali susţin că doar boala mintală nu ar trebui să fie un criteriu pentru moartea asistată, deoarece e greu de stabilit cu adevărat dacă aceasta e iremediabilă, aşa cum cere legea.

În 2021, cel mai recent an pentru care există date oficiale, 10.064 de persoane au decedat în Canada prin moarte asistată medical, reprezentând 3,3% din totalul deceselor. Spre comparaţie, în Olanda şi Belgia, unde moartea asistată este legală din 2002, procentul a fost de 4,5%, respectiv de 2,4%.

Presa din Canada prezintă cazul Lisei Pauli, în vârstă de 47 de ani, care suferă de anorexie şi susţine că vrea să aplice pentru MAID odată ce va fi eligibilă: „Sunt atât de obosită…. Sunt terminată, am încercat totul. Simt că mi-am trăit viaţa”, a spus Lisa. Mama ei, Mary Heatley, nu a putut accepta vestea: „Mi-a luat răsuflarea. Pur şi simplu nu mi-am putut imagina că ea ar putea să nu mai existe această lume”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate