ACTUALITATEJaponia | „Nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională”

Japonia | „Nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională”

Un tribunal districtual din Japonia a decis miercuri că nerecunoașterea căsătoriei între persoane de același sex este neconstituțională, o premieră în această țară, singura din G7 (Grupul celor șapte state cele mai dezvoltate pe plan economic, tehnologic și militar) unde „parteneriatul între persoane de același sex” nu este pe deplin recunoscut, relatează Reuters, AFP și Kyodo, citate de Agerpres și Digi24.

Tribunalul de primă instanță din Sapporo a stabilit că „faptul de a nu recunoaște mariajul homosexual este contrar articolului 14 al Constituției japoneze”, ce stipulează că „toți cetățenii sunt egali în fața legii”. Această decizie este consecința numeroaselor acuzări făcute de cuplurile homosexuale nipone în 2019 la adresa statului care nu le recunoaște „căsătoria”.

Totuși, legislația japoneză este liberală, după standardele asiatice, în schimb, atitudinile din societate mențin în umbră „comunitatea LGBT” din Japonia, ai cărei membri sunt reticenți, în unele cazuri, în a-și dezvălui orientarea pe care ei o consideră reprezentativă.

Din G7, grup ce include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, Japonia și Italia sunt singurele state care nu au legalizat încă „parteneriatul civil între persoanele homosexuale”.

Aceste emancipări ale societății se amplifică de la o zi la alta, deși, prin lege, orice cetățean, indiferent de orientare sexuală, religie sau etnie, se poate căsători cu o persoană de sex opus. Confuzia se face în schimb în abordarea problemei și definirea termenilor, căsătoria și familia nefiind un drept, ci o instituție fundamentală a societății, în sine. Aceasta, precum orice altă instituție, are regulile sale etice, morale și solid fundamentate.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...