marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEIstoricul Marius Oprea, în căutarea deținuților politici îngropați în cimitirul de la...

Istoricul Marius Oprea, în căutarea deținuților politici îngropați în cimitirul de la Târgu Ocna. Va fi găsit „Sfântul Închisorilor”?

Istoricul Marius Oprea a anunțat, luni, că au reînceput săpăturile arheologice în cimitirul de la Târgu Ocna, unde în urmă cu 70 de ani au fost îngropați deținuții politici de la penitenciarul spital din localitate.

Potrivit istoricului, este a cincea campanie, săpăturile începând în urmă cu 9 ani, la 5 septembrie 2011. Până în prezent, au fost găsiți 18 din cei 73 de deținuți politici despre care se crede că au fost îngropați în cimitirul de la Târgu Ocna.

„Am început, ca în anii trecuţi, să săpăm atît într-un colţ al fostei ”grădini de legume” a peniteciarului, unde, conform unei mărturii pe care o verificăm, ar fi fost înmormîntat Valeriu Gafencu, aparte de ceilalţi deţinuţi (situaţie similară cu a lui Iuliu Maniu, la Sighet), variantă aleasă de temnicerii lor pentru ca locurile în care au fost îngropaţi cei doi martiri să nu devină locuri de pelerinaj.

Dar n-au reuşit să împiedice aşa ceva, nici acolo, şi nici aici – atît Cimitirul Săracilor de la Cearda, cît şi cimitirul Bisericii ”ocnaşilor”, cu hramul Sfinţilor Împăraţi de la Târgu Ocna au devenit, independent de voinţa securiştilor de a păstra secretul, asemenea locuri de pelerinaj.

O a doua secţiune, de circa şase metri pătraţi am deschis-o în interiorul cimitirului, într-un perimetru în care am mai găsit şi anul trecut osemintele unor deţinuţi politici, aruncaţi în gropi, fără coşciuge, dar totuşi îmbrăcaţi cu ceea ce avuseseră pe ei la arestare: fiind bolnavi de tuberculoză în faze terminale, nici gardienii şi nici deţinuţii de drept comun care i-au îngropat nu s-au atins de hainele lor, dar nici n-au ”stricat” pe ei zeghele de închisoare, care se aflau pe inventarele Direcţiei Generale a Lagărelor şi Penitenciarelor”, a anunțat Marius Oprea, potrivit Mediafax.

Istoricul a precizat că această campanie nu este susținută de IICCMER, în contextul în care noua șefă a institutului, Alexandra Toader, a interzis orice investigație arheologică. În schimb, a subliniat Marius Oprea, campania se bucură de sprijinul unor asociații, precum și a unor persoane publice sau voluntari.

„De partea noastră este şi Biserica. De fiecare dată la aceste investigaţii, deci şi în acest an,am primit binecuvîntarea Înalt Preasfinţiei Sale Ioachim Băcăuanul, sprijinul protopotpului de Oneşti, părintele Ioan Bârgăoanu şi al tînărului părinte Adrian Turcu, noul paroh de la biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, care a venit la această parohie în locul regretatului nostru prieten, părintele Mazilu.

De un mare ajutor ne este sprijinul logistic, primit din partea Primăriei oraşului Tîrgu Ocna, acum prin domnul primar Ştefan Şilochi. Oameni mai mulţi, chiar dacă nu atît de puternici sînt (după cum am văzut pe parcursul celor 15 ani, de cînd ne ocupăm de căutarea ”poporului pierdut”, a celor ucişi de Securitate sau morţi în lagăre şi temniţe) cei care înrîuresc de fapt desfăşurarea lucrurilor, mai presus de voinţa puternicilor vremii, mai ales cînd se alătură lor, de acolo din cer, voia celor ce-şi doresc întoarcerea acasă, printre ai lor, ca şi o cruce la căpătîi”, a spus Marius Oprea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE