ACTUALITATEInstitutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al...

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) a lansat Centrul de studii sino-ruse: A ignora astăzi a doua superputere a lumii este nu doar un risc strategic, ci un gest de incultură academică crasă

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C.Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) a lansat Centrul de studii sino-ruse (CSSR), informează un comunicat.

Printre argumentele lansării acestui centru, este și acela că „Pandemia ne-a arătat cu claritate că intrăm într-o nouă era a relațiilor internaționale.[…] A ignora astăzi a doua superputere a lumii este nu doar un risc strategic, ci un gest de incultură academică crasă”.

Iată comunicatul ISPRI:

„Înainte de pandemie, proiectul institutului era lansarea unui Centru de studii ruse, în cadrul ISPRI. Pandemia a schimbat planul. Fără să inventeze neapărat ceva nou, pandemia a scos la iveală și a exacerbat trendurile vechi – printre ele, ascensiunea Chinei, accelerată de pandemie într-un ritm care a încurcat nu doar Occidentul, ci și Beijing-ul.

Un Centru dedicat strict Rusiei devenise o chestiune (aproape) inadecvată, alături de trendurile mari care sugerau că viitoarea ordine mondială avea să se deseneze în jurul dubletului SUA-China, lăsând în urmă și ordinea Războiului Rece și pe cea a hegemoniei americane.

Pandemia ne-a arătat cu claritate că intrăm într-o nouă era a relațiilor internaționale.
De aici și ideea lansării CSSR. Este un proiect unic în România, despre a cărui necesitate nu are rost să argumentăm prea mult. A ignora astăzi a doua superputere a lumii este nu doar un risc strategic, ci un gest de incultură academică crasă.

Unul dintre proiectele CSSR este „China la zi – revista presei de limbă chineză”. Săptămânal, vom prezenta publicului românesc principalele relatări – și tăceri! – ale presei chineze, urmând ca, lunar, cel puțin, plecând de la acestea, să organizăm o dezbatere televizată, cu experți ai Centrului, dar și din afară, dedicată realităților din China și nu numai, moderată de jurnalistul de televiziune Claudiu Lucaci, partener în acest proiect. Prima emisiune de acest fel se poate urmări aici.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Participanții la acest proiect – care vor traduce, analiza, comenta – sunt cercetătorii și vorbitorii de limbă rusă din cadrul ISPRI, la care s-au alăturat vorbitorii de limbă chineză și specialiști (prezenți sau în devenire) pe acest dosar covârșitor. Toți, împreună, vor încerca să cupleze România la temele mari ale dezbaterii internaționale, încercând, în primul rând, să înțeleagă ce se petrece cu lumea noastră și, în al doilea rând, să așeze Bucureștiul pe harta importantă a capitalelor europene care, în maximum cinci ani, vor avea, toate – cele care nu au deja! -, un asemenea institut de cercetare dedicat Chinei.

Partenerul principal al proiectului este Fundația Universitară a Mării Negre „Mircea Malița”, care, prin Bursele anuale de studii Mircea Malița, a făcut posibil ca cercetătorii beneficiari ai acestor burse să devină cercetători asociați ai ISPRI și să fie părtași la proiectul China la zi, care se află doar la început. Nu e singurul din cadrul Centrului de studii sino-ruse: pe lângă revista presei chineze urmează prima enciclopediei (geo)politică a Chinei secolului XX publicată în România, conferințele internaționale anuale Mircea Malița – cu invitați din Statele Unite, China sau Federația Rusă -, o colecție de volume de cercetări dedicate Rusiei de ieri, de azi și de mâine, reevaluări ale relației complexe SUA-(România)-China din timpul celui mai faimos „reset” din secolul XX etc”.

Primul episod al proiectului, „China la zi”, l-a avut ca gazdă pe jurnalistul TVR Claudiu Lucaci și ca invitat pe profesorul Dan Dungaciu.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate