duminică, ianuarie 29, 2023
ACTUALITATEEmil Boc vrea să elimine de pe statuia lui Baba Novac textul:...

Emil Boc vrea să elimine de pe statuia lui Baba Novac textul: „ucis în chinuri groaznice de către unguri”. Primarul Clujului vrea un text mai corect politic

Primarul Clujului, Emil Boc, dorește eliminarea inscripției de pe statuia lui Baba Novac, din centrul urbei. Astfel, după ce a lăsat-o vandalizată ani de zile, Primăria Clujului dorește să o reabiliteze, dar cu textul schimbat.

Astfel, în loc de „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”, noua inscripție va fi „„Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul ars pe rug în ziua de…”, scrie Cluj24.

Astfel, conform proiectului de restaurare al Primăriei clujene, Baba Novac s-a ars singur sau a avut parte de o combustie spontană pe rug.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Statuia lui Baba Novac a fost ridicată în 1975, iar inscripția a fost adăugată în 1998 pe vremea primarului Gheorghe Funar.

Eliminarea inscripției respective a fost o doleanță mai veche a politicienilor maghiari din România.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

  1. Dacă votați ticăloși la conducere ce pretenții să avem.pe acest piticot îl vor clujenii,sau e o greșeală a naturii ?a mai incercat idiotul și cu niște steaguri u krainene,știe el ceva?oricum trădătorii românilor vor avea viatay grea dacă vin patriot la putere.

  2. În parcul Caragiale de lângă strada Barițiu din Cluj-Napoca a fost ridicat un monument în memoria evreilor din Transilvania duși în lagărele naziste în anii 40. Nu este menționat regimul de ocupație horthyst care este adevăratul responsabil. Turiștii străini care vizitează monumentul vor crede că românii au făcut asta. Se încearcă falsificarea istoriei României pe baze corect politice și favorabile vecinilor noștri.
    Într-un oraș plin de anarhiști, comuniști și LGBTiști cum e Clujul ura față de români și creștini e un factor emoțional important care contează și la vot. De asta aici a fost primul fief important al USR.

    • Intersant “amanunt” !
      Am cautat acum dupa acest monument si pe piatra de temelie este scris mesajul: ”În memoria celor peste 18.000 de victime ale urii rasiale, bărbați, femei și copii evrei din Cluj și din împrejurimi, deportați la Auschwitz în mai – iunie 1944”. Textul trebuie completat cu: “de autoritatile horthiste din Transilvania ocupata”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate