duminică, februarie 5, 2023
ACTUALITATE„Dara de la Jasenovac”, propunerea Serbiei pentru Oscar, i-a încăierat pe sârbi...

„Dara de la Jasenovac”, propunerea Serbiei pentru Oscar, i-a încăierat pe sârbi și pe croați. De războiul comentariilor nu a scăpat nici pagina IMDB

Filmul „Dara de la Jasenovac” este propunerea Serbiei din acest an la categoria „Cel mai bun film străin” și prezintă povestea unei fetițe sârbe din Croația, care ajunge împreună cu familia sa în infamul lagăr de exterminare de la Jasenovac, amenajat de autoritățile fasciste de la Zagreb pentru sârbi, evrei, țigani și alte persoane considerate indezirabile.

Filmul este dramatic, prezentând în detaliu atrocitățile pe care autoritățile croate le-au făcut asupra prizonierilor de la Jasenovac, inclusiv copii. Cruzimea torționarilor croați i-a îngrozit, uneori și pe naziști, iar regizorul Predrag Antonijevici nu s-a sfiit să arate asta.

Lansarea peliculei în Statele Unite a stârnit, însă, un adevărat scandal în Croația, care acuză partea sârbă că a făcut un film „anti-croat”. Ca totul să capete aspecte și mai dramatice, merită menționat că scenariul este scris de Natașa Drakulici, o scriitoare sârbă născută în Croația, care a părăsit această țară la 16 ani, din cauza operațiunii „Storm”, care a curățat etnic provincia Krajna de sârbi în timpul războaielor din anii 90.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Cu toate acestea, regizorul filmului, Predrag Antonijevici, a declarat presei croate că filmul nu este îndreptat împotriva acestei țări și că trebuia făcut mai devreme, astfel încât rănile comune să se vindece.

„Am vrut să facem acest film de foarte mult timp de vreme ce nu exista niciunul pe acest subiect. Este un subiect extrem de dureros, care marchează într-un fel relația dintre Croația și Serbia. Îmi pare foarte rău că nu a fost făcut acum 50 de ani, pentru că vorbește despre răni comune, trecut și co-existență. Dacă ar fi fost realizat mai devreme, poate aceste răni s-ar fi vindecat”, a spus Antonijevici, care este unul dintre prietenii lui Oliver Stone.

Regizorul spune că se aștepta ca filmul să fie folosit politic, ceea ce a înveninat atmosfera. Antonijevici a comentat și acuzațiile din Statele Unite, conform cărora ar fi un film anti-croat și anti-catolic.

„Ați auzit de criticile venite din Statele Unite, unde scriu că este propagandă anti-catolică și anti-croată. Spun cu toată responsabilitatea că filmul nu este anti-croat și separă mișcarea Ustașă de Croația. Sper să vă uitați la film și să vă convingeți singuri”, a declarat cineastul pentru Slobodna Dalmacija, citat de B92.

Aceasta a adăugat ca filmul să nu aibă soarta unei alte pelicule despre conflictele din fosta Iugoslavie, The Savior, care a fost interzis în Croația pe motiv că arată o scenă în care paramilitari croați execută civili bosniaci.

Antonijevici spune că nu a avut probleme de la lansare, dar scenarista care este născută în Croația a primit amenințări. El spune că nu este normal și că așa cum el aplaudă filmul bosniac despre măcelul de la Srebrenița comis de sârbi în Bosnia, așa ar trebui să fie primit și filmul său despre lagărul de la Jasenovac.

Îndemnurile regizorului sârb nu au fost prea bine primite, deoarece cele două tabere s-au războit pe paginile de internet. Scandalul a fost atât de mare pe celebra pagină IMDB, încât la un moment dat administratorii au blocat posibilitatea de a acorda recenzii filmului. Sârbii dădeau numai note maxime, în timp ce croații răspundeau cu minimele, asta deși nici unii, nici alții, nu l-au văzut, fiind lansat doar în SUA.

Într-un final, IMDB a redeschis astăzi posibilitatea de a nota filmul. Lagărul de la Jasenovac a fost un complex care cuprindea cinci tabere, în care au fost internate minoritățile naționale din Croația. Față de lagărele din Germania, cele de la Jasenovac s-au distins prin cruzime și uciderea prizonierilor în mod brutal, individual, cu cuțite, topoare și ciocane.

Conform celor mai „optimiste” surse, numărul victimelor a fost de 70.000, iar cele mai pesimiste vorbesc despre peste 100.000. Dintre acestea, cel puțin 20.000 au fost copii cu vârsa sub 14 ani.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate