luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATECultura borșului „ucrainean”, care se găsește și în bucătăria rusă, înscrisă pe...

Cultura borșului „ucrainean”, care se găsește și în bucătăria rusă, înscrisă pe lista patrimoniului imaterial UNESCO. Ministrul ucrainean al Culturii: Ucraina va câștiga războiul borșului

Cultura borșului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizația ONU, în condițiile în care războiul din Ucraina amenință „viabilitatea” tradiției din jurul acestei ciorbe din sfeclă roșie, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Existența acestei ciorbe în sine nu este cu siguranță în pericol, însă moștenirea umană și vie asociată borșului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populațiilor de a practica, transmite moștenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forțate a comunităților”, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Din cauza războiului, „oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea„ borșului, a subliniat Petrillo. „Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica fabricarea borșului, ceea ce subminează aspectele sociale și culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol”, a continuat el.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Conflictul armat distruge mediul, fauna, flora”, a mai spus Pier Luigi Petrillo. „Pentru toți acești factori, este necesar să se efectueze o salvgardare urgentă a acestui element în cadrul procedurii de extremă urgență”, a subliniat el.

Borșul este o ciorbă făcută din sfeclă roșie, de obicei servită cu pâine sau cu mici felii de pâine cu usturoi. Aceasta este, de asemenea, o mâncare tradițională rusească, care se prepară după rețete similare în toate țările din spațiul ex-sovietic.

„Victoria în războiul borșului este a noastră”, a reacționat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, în urma anunțului UNESCO. Ucraina „va câștiga războiul borșului, precum și acest război”, a scris el pe contul său de Telegram, referindu-se la conflictul cu Federația Rusă.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. Borșul este ceea ce folosesc românii la acritul ciorbelor nu e nici o supă de sfeclă. E vorba de alt furt.
    „Bor” este o rădăcină românească ce a dat, pe lîngă „borș”, la patru sute de cuvinte, rădăcină ce nu se află în lat(r)ină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate