ACTUALITATECătălin Sturza despre „Anularea” lui Dragoș Bucur: încă un pas spre tiranie?

Cătălin Sturza despre „Anularea” lui Dragoș Bucur: încă un pas spre tiranie?

Publicistul Cătălin Sturza comentează reacțiile vehemente împotriva actorului Dragoș Bucur, după ce acesta a anunțat că nu poartă mască și nu dorește să se vaccineze anti-covid.

Publicistul consideră că ce a urmat acestei simple declarații a fost „o întreagă campanie de linșaj a actorului”.

„A urmat o întreagă campanie de linșaj a actorului. Ba, mai mult, de „anulare” a lui: Dragoș Bucur a fost raportat la televiziunea pentru care lucrează, la colegii de breaslă, la firmele cu care are contracte de publicitate, cerându-se, nici mai mult, nici mai puțin, ca actorul să fie lăsat fără pâine”, a notat Sturza.

El spune că Bucur nu poate fi acuzat de nimic, el exercitându-și dreptul de a-și exprima o opțiune.

„Cu ce a păcătuit Dragoș Bucur? El a spus că nu poartă mască și nu se vaccinează. Nu a îndemnat pe nimeni să nu poarte mască, și nici nu a cerut cuiva să nu se vaccineze. A zis doar atât: că astea sunt opțiunile lui. În condițiile în care Dragoș Bucur a fost deja bolnav de Covid-19, deci nu poate fi acuzat sau suspectat că ar fi vreun „negaționist”. Și în condițiile în care ambele subiecte sunt, în acest moment, subiecte dezbătute și controversate chiar în mediile științifice”, notează Cătălin Sturza.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Jurnalistul consideră că tocmai posibilitatea de a analiza singuri riscurile și beneficiile vaccinării este o caracteristică a omului liber, autonom.

„Eu unul port masca (dacă așa zice legea), iar în privința vaccinării îndemn pe fiecare să aleagă liber, după ce va fi consultat argumente și dintr-o parte, și din cealaltă, și va fi pus în balanță riscurile, beneficiile și problemele de etică și bioetică. Asta înseamnă, în fond, să fim indivizi autonomi, liberi, și să ne purtăm într-un mod responsabil social. Și tocmai de asta cred că suntem datori să arătăm că ambele subiecte sunt, în acest moment, disputate, dezbătute, chiar în lumea științifică, chiar printre specialiști – și suntem departe de a avea un consens absolut. Așadar, dacă există o „ortodoxie” pe aceste subiecte, aceasta nu are cum să fie în acest moment științifică; este mai degrabă ideologică. De asemenea, cred că suntem datori să spunem că, asemenea oricărei „ortodoxii” ideologice, aceasta poate avea efecte foarte nocive, chiar în planul sănătății oamenilor. De exemplu, credința că „masca e sfântă”, că e o armură de invulnerabilitate îi face pe mulți să nu mai respecte distanța fizică, să se înghesuie, crezând că vor fi protejați. Am văzut aglomerațiile de săptămâna trecută, de la schi. Am văzut multe alte cazuri anul trecut: îmbulzeli uriașe la metrou, în tren, la diverse cozi – la produse din cannabis, la burgheri gratis –, la hipermarket, etc, etc. Cum vedeți și în imaginile alăturate. Or, tocmai distanțarea fizică și evitarea aglomerațiilor sunt, cred eu, măsurile cele mai importante, pe care oamenii le ignoră pentru că din comunicarea publică mulți au înțeles că „masca e sfântă”. Și asta poate costa, la propriu, vieți”, a continuat el.

În încheiere, Sturza se întreabă dacă nu cumva, prin tratamentul la care a fost supus Bucur, nu ne apropiem ca societate de tiranie.

„Însă vreau să atrag atenția unui alt fapt, cel puțin la fel de grav. Influencerii care-l scuipă și-l linșează acum pe Dragoș Bucur se prefac că nu pricep un lucru foarte simplu: că această stare de dezbinare, de întărâtare a unora contra celorlalți, de ardere în public și „anulare” a celor cu opinii diferite are un efect foarte nociv asupra societății. Invoc pentru asta un alt argument tot din lumea științifică, excelent sintetizat într-un documentar difuzat de BBC.

În anul 2000, BBC a difuzat un documentar de o oră, intitulat „Five Steps to Tirrany” – „Cinci pași spre tiranie”, care arată cum oamenii obișnuiți pot ajunge să facă lucruri monstruoase, sub presiunea autorității, a puterii (abuzive).
Cei 5 pași descriși de documentarul BBC sunt:
1. „Noi împotriva lor” – impunerea unor prejudecăți și formarea unui grup dominant, în jurul acestora;
2. „Ascultă ordinele” – tendința de a asculta orbește ordinele, în special cele venite din partea celor care dețin puterea;
3. „Fă-le rău” – supunerea orbească în fața unor mesaje sau narative susținute de cei care dețin puterea; inclusiv prin acțiuni represive desfășurate împotriva celor care nu se conformează;
4. „Ești cu noi, sau te dai deoparte” – nu te amesteca atunci când noi îi agresăm sau îi „anulăm” pe cei care nu se conformează;
5. „Exterminarea” – eliminarea completă (din spațiul public, sau chiar fizic) a celor care nu se conformează.
Pentru a ilustra fiecare pas, documentarul face apel la experimente de psihologie socială, precum „The Stanford prison experiment”, condus de Philip Zimbardo – care este și el intervievat în cadrul programului. Puteți urmări documentarul aici:
Merită văzut și cred că este foarte relevant, în special în aceste zile. Și mai grav, după linșajul lui Dragoș Bucur, eu unul îmi pun întrebarea: la care dintre cei 5 pași descriși de documentarul „Five Steps to Tirrany” am ajuns în acest moment, ca societate?”

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Păstura crudă și și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...