joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATECămătărie pe față: O ordonanță adoptată de Guvern în 1997 a garantat...

Cămătărie pe față: O ordonanță adoptată de Guvern în 1997 a garantat un împrumut la Banca Mondială cu LICHIDAREA tuturor societăților agricole din țară. României i-a fost interzisă rezerva de stat hrană care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni!

O ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Ciorbea (foto) în 1997, angaja România că va lichida, practic, întreaga industrie alimentară de stat, în schimbul unui împrumut de la Banca Mondială, scrie Național.

Conform acestei surse, respectivul acord cu Banca Mondială interzicea României să achiziționeze la rezerva de stat hrană care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni.

Prima încercare de a majora achiziția de grâu la rezerva de stat a fost făcută în 2018, de către Petre Daea, însă nu a avut succes. Mai insistent s-a dovedit însă Adrian Chesnoiu, care, în decembrie 2021, când era ministru al Agriculturii, a reluat demersurile. Acesta a reușit să afle că motivul pentru care nu reușeam să cumpărăm hrană la rezerva de stat era o interdicție instituită de americanii de la Banca Mondială, trecută într-un acord de împrumut semnat în 1997.

„Eu am cerut explicații, să văd de ce nu se poate. Mi s-a spus că există Ordonanța 13 din 1997 care ne interzice acest lucru. Am solicitat actul normativ, l-am studiat și am constatat că este cel mai mare atentat la siguranța națională a României, din punct de vedere al agriculturii, comis pe timpul guvernării CDR, cu Victor Ciorbea premier. Să vedeți cât de mult a afectat România această Ordonanță 13. România s-a împrumutat în 1997 de 350 milioane de dolari de la Banca Mondială cu niște obligații halucinante, ca să vedeți ce a putut să scrie un guvern în funcție pentru țara asta. Pentru acest împrumut, România s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, însemna consumul României pe 3 săptămâni, să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, și toată lumea mă întreabă azi de ce cumpărăm semințe de la companii străine. Păi din 1997 facem asta, că ne-am angajat, ca stat, să lichidăm sau să privatizăm structuri de importanță strategică națională”, a declarat deputatul Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, pentru Național.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Reamintim că Adrian Chesnoiu a fost acuzat de DNA de „abuz în serviciu” în timp ce era Ministru al Agriculturii, la mijlocul acestui an.

În acordul de împrumut cu Banca Mondială, România a fost obligată să elimine toate subvențiile la îngrășăminte, să reducă cu cel puțin 25% subvențiile la semințe, să lichideze sau să privatizeze Unisem și Semrom, 20 de societăți comerciale ale ANPA (Agenţia Naţională pentru Produsele Agricole), 44 de societăţi Comcereal, 1.500 societăţi de stat, 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole și cel puţin 100 foste ferme de stat. Mai mult, România a fost obligată de către Banca Mondială să privatizeze sau să lichideze toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor aparţinând statului. De precizat că, astăzi, niciunul dintre silozurile de cereale de pe teritoriul țării nu mai aparține României și, în mod întâmplător sau nu, acestea sunt deținute de fondurile de investiții americane, precizează sursa citată.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

7 COMENTARII

 1. PRIM-MINISTRU VICTOR CIORBEA
  Contrasemnează:
  Ministru de stat,ministrul finanţelor,Mircea Ciumara
  Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,Dinu Gavrilescu
  p. Ministru de stat,ministrul afacerilor externe,Lazar Comanescu,
  secretar de stat
  Ministru de stat,ministrul reformei,Ulm Spineanu,

  blesteme!

 2. Si cand te gandesti ca aceste gunoaie sunt aceleasi care au semnat tratatul cu tara artificiala numita “ucraina”…..Oare care ar fi pedeapsa potrivita pentru ei si cei “15000 de specialisti” ai guvernarii 1996-2000 ???

 3. Pas cu Pas – veți înțelege istoria (secolului 20 – dar nu numai). Ziceți că PM era un băiat preferat de Senioru’, nu ? Care era el rău, ori n-a avut de ales ?

  Dacă prevederea citată este reală (eu cred că este, dar nu pot spune că știu sigur), ce v-ar sugera ?

  Poate îl deranjați pe IAPop cu întrebări pe subiect, când dați de dânsul.

 4. O bună parte din fosta Com cereal este vândută unor agricultori români. Miliţianul Chesnoiu ar putea să spună ce taxe plăteşte pentru oile pe care le deţine.
  Toţi hoţii urăsc americanii.

  • @Popa, Da, bineînțeles, că-i urăsc! …Ca să parafrazez vechiul banc: urându-i pe americani, hoții nu dau deloc dovadă de curtoazie profesională!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE