luni, mai 20, 2024
ȘTIRICalendarul zilei 21 august: 55 de ani de la condamnarea, de către...

Calendarul zilei 21 august: 55 de ani de la condamnarea, de către România, a invaziei sovietice din Cehoslovacia. Top 5 momente de DEMNITATE NAȚIONALĂ românească

Pe 21 august 1968, România, în frunte cu președintele Nicolae Ceaușescu, condamna invazia Cehoslovaciei de către URSS și sateliții săi din Tratatul de la Varșovia.

Într-un discurs intrat în istorie, Ceaușescu a numit invazia rusească drept o „mare greșeală și o primejdie gravă pentru pacea din Europa”. El a declarat, în uralele zecilor de mii de oameni prezenți în actuala Piață a Revoluției, că „este de neconceput în lumea de astăzi, cînd popoarele se ridică la luptă pentru a-și apăra independența națională, pentru egalitate în drepturi, ca un stat socialist, ca state socialiste să încalce libertatea și independența unui alt stat”.

Mai rău, Ceaușescu a negat chiar povestea inventată de sovietici, cum că liderul Aleksandr Dubcek ar pune în pericol Cehoslovacia prin „Primăvara de la Praga”: „Delegația noastră de partid și de stat care a vizitat săptămîna trecută Cehoslovacia s-a convins că poporul cehoslovac, că partidul comunist cehoslovac, clasa muncitoare cehoslovacă, bătrîni, femei, tineri, în unanimitate sprijină conducerea partidului și statului pentru a asigura triumful socialismului în Cehoslovacia”.

Condamnarea publică a gigantului URSS, care avea mii de km de graniță cu România, i-a adus faima internațională lui Ceaușescu și respect României.

Istoricul Florin Constantiniu a numit discursul lui Ceaușescu drept „his finest hour” (momentul său de vârf). El a citat, în lucrarea sa „O istorie sinceră a poporului român”, documente care arată că SUA se gândeau serios că România va fi următoarea țară invadată de sovietici.

„Într-o cuvântare rostită la San Antonio (Texas), în seara zilei de 30 august, președintele SUA, Lyndon B.Johnson, referindu-se la zvonurile că o invazie de tipul celei din Cehoslovacia „s-ar putea repeta, în zilele ce urmează, în altă parte a Europei Răsăritene”, a cerut ferm ca „nimeni să nu dezlănțuie câinii războiului”. Avertismentele au avut efect: la 31 august, Dobrînin a comunciat lui Dean Rusk că informațiile despre intenția URSS de a invada România nu aveau niciun temei”, scria regretatul istoric.

Momentul opunerii invaziei rusești de către Ceaușescu este considerat unul dintre primele cinci momente de demnitate națională ale românilor în secolul XX, în documentarul cu același nume realizat de către R3media TV.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE