luni, mai 20, 2024
ACTUALITATEBiserica seculară de lemn de la Dobrovăţ din judeţul Iaşi va fi...

Biserica seculară de lemn de la Dobrovăţ din judeţul Iaşi va fi resfinţită

În satul Pahomia, din comuna Dobrovăţ, judeţul Iaşi, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi bisericuţa de lemn cu hramul ,,Sf. M. Mc. Pantelimon” şi casa socială a parohiei construită în preajma lăcaşului de cult, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Biserica de lemn de la Pahomia a fost construită în anul 1789 (după alte surse la 1797) în satul Dobrovăț-Moldoveni din comuna Dobrovăț (aflată în județul Iași, la o distanță de aproximativ 25 km de municipiul Iași), de sătenii din Dobrovăț, sub coordonarea călugărului Pahomie, motiv pentru care o parte din satul Dobrovăț-Moldoveni poartă numele de Pahomia.

Lăcaşul de cult de lemn de la Dobrovăţ dispune de trei clopote donate de marele industriaș Nicolae Malaxa, acestea fiind confecționate în uzinele sale. Conform tradiției, istoricul Nicolae Iorga (pe atunci prim-ministru al României) venea adesea la vânătoare în pădurile Dobrovățului cu arhitectul Constantin Iotzu. Profesorul Iorga a stăruit către industriașul Malaxa, care a acceptat să confecționeze clopotele și să le doneze bisericii de lemn. De asemenea, mai sunt aici icoane vechi pictate pe lemn și potire din metal prețios lucrate în filigran.

Biserica a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015 şi s-a bucurat în ultimii ani de un amplu program de restaurare. Este construită în totalitate din cununi orizontale de bârne masive de stejar, cioplite și îmbinate direct. Construcția are plan trilobat (treflat), cu două abside laterale și cu altar poligonal. Ea se întinde pe o suprafață de circa 160 de metri pătrați. În interior, ea este compartimentată în 4 încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Lăcașul de cult are un geam în absida altarului și două în pereții naosului. Pereții interiori și bolta de deasupra naosului sunt pictați în întregime în frescă reprezentând chipuri de ierarhi și sfinți și tablouri biblice.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE