miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATEA murit Dumitru Pop-Tincu, sculptorul de la Cimitirul Vesel din Săpânța. A...

A murit Dumitru Pop-Tincu, sculptorul de la Cimitirul Vesel din Săpânța. A fost ucenicul lui Stan Ioan Pătraș, iar în 2021 obținuse titlul de Tezaur Uman Viu

Dumitru Pop-Tincu a trecut la Domnul la vârsta de 67 de ani. Acesta a fost ucenicul lui Stan Ion Pătraș, fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța, Maramureș, continuând realizarea crucilor albastre și a epitafurilor care au făcut numele cimitirului cunoscut în toată lumea.

Bărbatul a devenit Tezaur Uman Viu în 2021.

„Având în vedere activitatea vastă și considerând că domnul Dumitru Pop-Tincu este reprezentativ pentru Săpânța-Maramureș în ceea ce privește contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural imaterial, l-am propus în vederea obținerii titlului Tezaur Uman Viu, iar, în anul 2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial i-a acordat acest prestigios titlu. Drum lin în Lumină!”, a transmis Natalia Lazăr, lector univ. dr. la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dumitru Pop-Tincu s-a născut la data de 25 august 1955 în Săpânța, Maramureș.

„Încă de la vârsta de doar 9 ani, îl admira pe Stan Ion Pătraș <unt’eșu Ion>, cum îl numea, muncind, sculptând în lemn, confecționând lucruri preponderent utilizate în casa și gospodăria maramureșeană”, mai spune Natalia Lazăr.

Dumitru Pop-Tincu a devenit ucenicul meșterului Ion Stan Pătraș din 1964.

După 1969, acesta a absolvit Școala Profesională de Mecanici Utilaj Greu Timișoara, a făcut armata și a lucrat în fabrică pentru câțiva ani.

„De mic, manifestă pasiune și pentru arta cuvântului, dragostea pentru versul popular făcându-l ca, în 1979, să devină membru al Cenaclului literar George Coșbuc din Sighetu Marmației și colaborator al Cenaclului Flacăra”, mai spune lectorul Natalia Lazăr.

După moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop-Tincu a preluat sarcinile acestuia și a fost continuatorul său, conform Adevărul.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate