Dumitru Pop-Tincu a trecut la Domnul la vârsta de 67 de ani. Acesta a fost ucenicul lui Stan Ion Pătraș, fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța, Maramureș, continuând realizarea crucilor albastre și a epitafurilor care au făcut numele cimitirului cunoscut în toată lumea.
Bărbatul a devenit Tezaur Uman Viu în 2021.
„Având în vedere activitatea vastă și considerând că domnul Dumitru Pop-Tincu este reprezentativ pentru Săpânța-Maramureș în ceea ce privește contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural imaterial, l-am propus în vederea obținerii titlului Tezaur Uman Viu, iar, în anul 2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial i-a acordat acest prestigios titlu. Drum lin în Lumină!”, a transmis Natalia Lazăr, lector univ. dr. la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Dumitru Pop-Tincu s-a născut la data de 25 august 1955 în Săpânța, Maramureș.
„Încă de la vârsta de doar 9 ani, îl admira pe Stan Ion Pătraș <unt’eșu Ion>, cum îl numea, muncind, sculptând în lemn, confecționând lucruri preponderent utilizate în casa și gospodăria maramureșeană”, mai spune Natalia Lazăr.
Dumitru Pop-Tincu a devenit ucenicul meșterului Ion Stan Pătraș din 1964.
După 1969, acesta a absolvit Școala Profesională de Mecanici Utilaj Greu Timișoara, a făcut armata și a lucrat în fabrică pentru câțiva ani.
„De mic, manifestă pasiune și pentru arta cuvântului, dragostea pentru versul popular făcându-l ca, în 1979, să devină membru al Cenaclului literar George Coșbuc din Sighetu Marmației și colaborator al Cenaclului Flacăra”, mai spune lectorul Natalia Lazăr.
După moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop-Tincu a preluat sarcinile acestuia și a fost continuatorul său, conform Adevărul.