miercuri, mai 22, 2024
ACTUALITATEZelenski consideră că așa-zisa „limbă moldovenească” folosită pentru a divizia românii din...

Zelenski consideră că așa-zisa „limbă moldovenească” folosită pentru a divizia românii din Ucraina, „nu este importantă”: Pentru mine asta nu e o problemă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că problema așa-zisei „limbi moldovenești”, folosită de autoritățile de la Kiev pentru a diviza artificial comunitatea românească, „nu este importantă”.

Șeful de la Kiev a precizat că „limba moldovenească” „nu e o problemă presantă”. El a promis, totuși, că Guvernul său se va întâlni și va lua o decizie „într-o săptămână sau două”.

„Personal nu văd nicio problemă globală în asta, nu văd nicio problemă cu acest lucru. Pentru mine asta nu e o problemă. Înţeleg, unii oameni ar spune că Moldova este România, înţeleg. Pentru mine această problemă nu e presantă. Guvernul nostru se va întruni şi va lua o decizie referitor la răspunsul pentru această întrebare. Se vor întâlni într-o săptămână sau două, ţineţi minte”, a afirmat Volodimir Zelenski, într-o discuţie televizată cu jurnalişti români, citată de Agerpres.

Președintele Ucrainei a spus că îi pare rău că „nu pot să mă gândesc mereu la toate problemele mici în timpul războiului. Pentru o ţară în război asta nu este o problemă, îmi pare rău. Dar oamenii se vor aduna, vor lua o decizie şi sunt sigur că vor găsi decizia corectă şi sunt sigur că toată lumea va fi fericită”.

Ceea ce omite să spună președintele Ucrainei este că problema așa-zisei limbi moldovenești s-a pus încă de la preluarea mandatului său de președinte, din 2019. Războiul a început în 2022.

Ciolacu a cerut Ucrainei să recunoască inexistența așa zisei „limbi moldovenești”

„Nu daţi şansa Rusiei să vă dezechilibreze, să divizeze, pentru că avem nevoie de unitate, guvernele vor găsi sincer soluţii, pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a mai zis preşedintele ucrainean.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a arătat că la întâlnire s-a discutat, între altele, despre drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

„Am avut astăzi cu preşedintele Zelenski o discuţie constructivă despre preocupările României în privinţa protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei ‘limbi moldoveneşti’”, a scris Ciolacu pe Facebook.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Atunci nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Bugeacul si Insula Serpilor sunt romanesti. Asta e o problema pentru tine ?

  2. Sarlatanul de Zely ne sfideaza pe fata. Ar trebui dat afara din Romania cu un sut in fund. E fundamental sa nu-i mai dam arme si bani. Sa-si transporte cerealele prin alte rute. Sa nu ne mai batem joc de taranii romani.

  3. Z-elenski e un mic rahat presat. Presat de alte probleme. De exemplu cu banii şi armele pe care le primeşte drept ajutoare face afaceri. Banii îi depune în conturi, iar armele le vinde.

Comentariile sunt închise.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE