Unul dintre cei mai respectați jurnaliști britanici în viață, venerabilul Peter Hitchens, a scris că decizia de anulare a alegerilor din România este o „farsă”.
În editorialul din Mail on Sunday, Peter Hitchens își amintește de Bucureștiul lui 1989, în care a ajuns pentru a fi martor la revolta românilor împotriva regimului Ceaușescu.
În acest context, „am fost șocat să aflu, săptămâna trecută, că alegerile din România au fost anulate”.
„Da, ați citit corect. Curtea Supremă a României ( CCR – n.r) a anulat, pur și simplu, alegerile, pentru că exista pericolul ca persoana care nu trebuie să câștige”, a scris Hitchens.
Jurnalistul notează că înțelege obiecțiile față de discursul lui Călin Georgescu, dar „asta e problema cu democrația. Trebuie să accepți rezultatul sau nu este democrație”.
Hitchens consideră că a produce „pretenții subțiri din partea serviciilor de informații despre „intervenție rusească” nu este de ajuns, într-o țară matură, pentru a opri alegerile libere”.
Reputatul ziarist britanic a constatat și absența oricărui protest din partea Comisiei Europene și a NATO.
„Două chestiuni mi-au sărit în ochi. Primul, că acest eveniment chiar s-a petrecut. Al doilea, la fel de important, este absența protestelor din partea organismelor care condamnă, neîncetat, alegerile aranjate din alte părți. Din câte am găsit, Comisia Europeană a evitat să spună ceva. O căutare pentru o condamnare din partea NATO nu a găsit niciun rezultat”, a scris Hitchens.
„Nu a existat niciun semn a acelor revoluții „Trandafir”, „Portocalii” sau „ale demnității” care erup așa de spontan când Vestul contestă rezultatele care favorizează Moscova.
Deși, ar trebui să subliniez, în calitate de fost revoluționar, că organizarea unei revolte necesită multă planificare, bani și muncă grea. Toată afacerea mi se pare o farsă și aceia care au tăcut în privința ei ar trebui să fie ignorați când vor protesta, în viitor, despre suprimarea democrației care nu le convine.
Între timp, devine rezonabil să ne îngrijorăm față de felul în care românii ar putea reacționa la faptul că le-a fost anulată democrația după doar 35 de ani”, a concluzionat Hitchens.
În vârstă de 73 de ani, Hitchens este un reputat jurnalist britanic, cu o carieră de peste 50 de ani. Pe lângă colaborarea cu nume prestigioase din presa britanică și americană, Hitchens a scris și 10 cărți.
În 2010 a câștigat premiul „Orwell” pentru jurnalism în Marea Britanie.