OPINIIZona gri

Zona gri

Remarc atât în România cât și în alte zări existența curentului ideologic numit „mândria de a nu fi conspiraționist”, alimentat de dorința fierbinte a aderentului de a aparține unei autoproclamate elite și obținută cu prețul ignorării informațiilor neconvenabile și renunțării la o minimă analiză cu capul personal. Deviza acestora este: „Nu e nici o conspirație, e mâna rușilor!”

Fenomenul nu e logic. E psihologic și are de-a face mai degrabă cu nevoia umană de a fi cetățean model, pieptănat, subvenționat și cu acte în regulă, bun de premiat la gazeta de perete. E același fenomen care a generat atrocitățile hitleriste, staliniste sau cele din experimentele de la Stanford sau al lui Milgram, în care oameni cumsecade s-au transformat în călăi, de frică de a fi repudiați social.

Din păcate și reciproca e valabilă – există și curentul „mândria de a fi conspiraționist”, mănat de deviza „Las’ că știm noi mai bine!”, bazat pe informații trunchiate, selectate cu sau fără grijă, prin filtrul optic al prejudecăților.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ne e greu să stăm pe picioarele proprii și atunci ne sprijinim instinctiv pe cei din jur, sperând că măcar aceștia să fie capabili să ne susțină. Dar ce te faci când și celorlalți le tremură picioarele și încearcă să se sprijine pe ale tale? Nu ne vom prăbuși la un moment dat cu toții în prăpastie?

Ne vine ușor să trecem de partea albului sau negrului, cu toate că situația este, de cele mai multe ori, de un gri intens. Pentru că gri-ul deprimă, fiind culoarea individului izolat.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Preferăm apartenența la o turmă, fie ea ordinară sau de lux.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...