marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATEZiarele americane și germane acuză un grup pro-Ucraina de sabotarea Nord Stream...

Ziarele americane și germane acuză un grup pro-Ucraina de sabotarea Nord Stream 2. Kievul neagă implicarea în distrugerea conductei

Oficialii guvernamentali ucraineni au negat orice implicare în sabotarea conductelor Nord Stream, care a declanșat o criză internațională în septembrie anul trecut, după ce instituțiile de presă americane care citează oficiali guvernamentali americani au raportat marți că atacul a fost comis de un grup pro-Ucraina, conform Remix News.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a reiterat marți că guvernul ucrainean nu are „nimic de-a face cu accidentul de la Marea Baltică și nu are informații despre „grupurile de sabotaj pro-ucrainene”.

Declarațiile sale urmează unui raport publicat marți în New York Times, care citează „noi informații analizate de oficiali americani”, care sugera că un grup pro-ucrainean a efectuat atacul asupra gazoductelor în septembrie anul trecut.

âCitești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

„Oficialii care au analizat informațiile au spus că au crezut că sabotorii sunt cel mai probabil cetățeni ucraineni sau ruși, sau cetățeni de ambele naționalități”, a raportat Times, adăugând că oficialii americani au confirmat că „nu sunt implicați cetățeni americani sau britanici”.

Raportul The Times a citat surse americane care confirmă că nu există nicio dovadă că președintele Zelenski sau vreunul dintre asistenții săi de top au fost implicați în planificarea sau executarea atacului.

Raportul vine într-un moment de multe speculații asupra celor care au fost responsabili pentru atacuri. Ziarul german Die Zeit a relatat marți că anchetatorii germani au făcut o descoperire majoră în acest caz și au identificat barca de pe care au avut loc atacurile Nord Stream. Ziarul susține că barca a fost închiriată de la o companie cu sediul în Polonia și aparținea de doi cetățeni ucraineni.

O echipă de șase persoane, cinci bărbați și o femeie, a fost implicată în sabotaj, potrivit Die Zeit, formată dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundare și un medic care a transportat explozivii în portul german Rostock înainte de a pleca, pe 6 septembrie 2022.

Se presupune că anchetatorii germani au recuperat barca și au găsit urme de explozibili, potrivit raportului.

Ancheta germană nu exclude o operațiune cu pavilion fals, sugerând că sabotorii ar fi putut lăsa în mod deliberat dovezi pentru a duce responsabilitatea către Ucraina. Cu toate acestea, raportul confirmă că nu au fost găsite încă dovezi care să susțină un astfel de scenariu.

Podolyak a declarat ziarului că Ucraina „nu a avut nimic de-a face cu atacurile asupra Nord Stream 2 și a insistat că „nu există nicio confirmare că oficialii ucraineni sau militarii au participat la această operațiune sau că au fost trimise persoane să acționeze în numele lor.”

Concluziile investigațiilor raportate în această săptămână contrazic un raport publicat luna trecută de jurnalistul premiat Pulitzer Seymour Hersh, care a scris în detaliu cum guvernul SUA, cu ajutorul Norvegiei, a aruncat în aer conductele Nord Stream. Raportul lui Hersh a citat surse de informații americane care au susținut că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a condus un grup operativ care plănuia să distrugă conductele din decembrie 2021.

Ca parte a acestui efort de a menține secretul, „administrația Biden făcea tot posibilul pentru a evita scurgerile, deoarece planificarea a avut loc la sfârșitul anului 2021 și în primele luni ale anului 2022”, se arată în raportul lui Hersh.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. Nu aveti cu ce umple spatiul ? In afaceri se merge pe “Follow the money” iar in criminalistica pe “Cine avea interesul sa moara …” DECI CINE A SABOTAT CONDUCTELE????? Astept traditionalele injurii de la S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate