OPINIIZelenski – omul lui Putin

Zelenski – omul lui Putin

Se fac liste cu nume de fasciști, anti-europeni, agenți ai Rusiei și zicerile lor odioase. Cine nu repetă și nu laudă linia oficială pe tema Ucraina e „omul lui Putin”.

Inițiativa e salutară. Ea va stabili, o dată pentru totdeauna, cine e bun și cine e rău, cine e drept și cine e cumpărat. În deplin acord cu această operație, îndrăznesc să sugerez numele ce ar trebui așezat în capul listei. Cîteva declarații recente ale acestui dușman neîmpăcat al Occidentului spun tot. Mai ales că au fost rostite în plină sesiune solemnă a Parlamentului german. Cel mai puternic, mai generos și mai onest stat al UE a fost insultat grav. Cîteva pasaje vor lămuri imediat orice om de bună credință.

Mai întîi, despre „Niciodată, din nou!” formula sacră invocată de Germania pentru a descrie propriul angajament moral, așa cum decurge el din oroarea de Holocaust:

„În fiecare an, politicienii repetă ”Niciodată, din nou!”. Acum e limpede că aceste cuvinte nu înseamnă nimic.”

Apoi, despre complicitatea germano-rusă și rolul ei în bunul mers al agresiunii ruse asupra Ucrainei:

” Știm cîte legături continuă să aibă companiile voastre cu Rusia – țara care se folosește de companiile voastre și de alte companii străine pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei”.

Despre conducta ruso-germană NS2 – proiectul care a adus Europa de Vest la dependență totală de gazul rusesc și i-a transformat în ostatici ai lui Putin pe cetățenii vest-europeni – inclusiv pe autorii de liste cu ”oamenii lui Putin”:

„V-am avertizat! V-am spus că Nord Stream e un proiect care pregătește războiul împotriva Ucrainei. Ne-ați răspuns: e o chestiune de business. Nimic altceva decît business, business și iar business!”

Despre nepăsarea față de Est și reîmpărțirea Europei:

„După numai trei săptămâni de război, am ajuns la convingeri și sentimente pe care, probabil, voi nu le aveți. Și anume: că stați iar în spatele unui Zid! Nu Zidul Berlinului ci un Zid nou, ridicat în mijlocul Europei”

Joi 17 martie, toate aceste cuvinte aspre au fost aruncate în fața parlamentarilor germani. Urmînd logica și morala celor care fac liste cu ”oamenii lui Putin”, pasajele de mai sus nu pot veni decît de la cel mai înverșunat inamic al Europei și democrației – de la cel mai putinist dintre ”oamenii lui Putin!

Numele lui: Volodimir Zelenski. Președintele în funcție al Ucrainei, conducătorul rezistenței naționale, eroul de la Kiev, idolul iubitorilor libertății și democrației europene.

Așadar, cel mai mare dușman al lui Putin e și cel mai putinist din „om al lui Putin”. Numai naivitatea, prostia și narcisismul căutătorilor de auto-adulare pot ajunge la asemenea idioțenii structurate.

Evident, Zelenski critică în cuvinte amare Occidentul. Dar e, din acest motiv, Zelenski un dușman al Occidentului? Nu! Zelenski nu face altceva decît să ceară Occidentului să rămînă în Occident. Adică să își respecte principiile și promisiunile.

E trist. Zelenski și toți cei ce, asemenea lui, cer onestitate Occidentului se găsesc, acum, în situația dizidenților care cereau, înainte de 1989, regimurilor comuniste să își respecte propria constituție. Așa cum Occidentul se găsește, tot acum, în poziția ipocrită a regimurilor comuniste, neîntrecute în supraproducția de principii, legi și promisiuni luminoase, ignorate sau încălcate de aceleași regimuri.

Militanții, idealiștii și oportuniștii care vînează orice cuvînt sau idee dăunătoare aurei declarative care a luat locul adevărului în Occident participă la un festival corupt. Rezultatul e, deja, o inversiune sinistră. Ea transformă șantajul moral în virtute portabilă și camuflează regresul accelerat al democrației: cine îndrăznește să ne critice e partizanul autocrației.

În inima acestui joc degradant stă o diferență nefericită. În vreme ce Putin, se poartă ca un autocrat într-o autocrație, Occidentul se poartă ca un autocrat într-o democrație.

Articol publicat pe Antimaterie, preluat cu acordul autorului

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Numai după măsurile plandemice în întreaga lume, Rusia și Ucraina deasemenea, putem vedea că lumea e condusă de aceiași oameni.
    Gîlceava Putin, Zelensky, este de ochii lumii. Primul, cu origini ascunse, se laudă că un bunic a fost bucătarul, colaboratorul?, sfătuitorul?, lui Lenin și al lui Stalin, iar al doilea este evreu.
    Oamenii de rînd suferă și, în primul rînd, sînt speriați.
    PS Am auzit că ambasadarol ucrainian la Berlin l-a făcut laș și Arschloch pe cancelarul german fără a fi expulzat. Altă dovadă că totul e circ politic mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate