vineri, octombrie 11, 2024
ACTUALITATEDovada: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit explicit despre GARANȚII de securitate...

Dovada: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit explicit despre GARANȚII de securitate oferite de România țării sale. Nimeni de la București nu l-a contrazis

Garanții sau acord de securitate? Ce negociază România cu Ucraina? Partidul AUR a atras atenția, într-o conferință de presă, că „Nu putem să stăm impasibili și să vedem cu România oferă garanții de securitate unui stat care este în mijlocul unui conflict armat”.

Unii au spus, însă, că nu este vorba despre „garanții” de securitate, ci doar un simplul „acord”.

Haideți să vedem ce-au spus principalii actori implicați în evenimente.

Pe 10 ianuarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat o declarație de presă pe canalul său oficial de Telegram.

În textul declarației, Zelenski însuși afirmă că a discutat cu omologul său de la București, Klaus Iohannis, despre „garanții de securitate”.

„Am convenit să începem să lucrăm la garanții bilaterale de securitate pe baza Declarației G7 de la Vilnius”.

Cu Polonia e altceva

În aceeași zi, președintele ucrainean a discutat și omologul său polonez, Andrzej Duda.  Ca și cu Iohannis, Zelenski a menționat „garanțiile de securitate” acordate Ucrainei, dar de G7, nu de Polonia.

„Unul dintre subiectele cheie ale discuției este cooperarea în domeniul securității, cu accent pe nevoile cheie ale forțelor de apărare ale Ucrainei.

Separat, au discutat problema aderării Poloniei la Declarația comună a liderilor G7 privind acordarea de garanții de securitate Ucrainei”, arată declarația publicată de contul oficial al lui Zelenski.

Tonul este diferit: dacă în cazul discuției cu Iohannis Zelenski afirmă clar că se „lucrează la garanțiile de securitate”, în cazu lui Duda, Zelenski scrie despre „problema aderării Poloniei” la declarația liderilor G7.

Diferența dintre cele două abordări este evidentă: în cazul României este o certitudine, cu Polonia se discută.

Ministerul Român de Externe (MAE) nu a avut nicio reacție față de aceste declarații, preluate de toată mass-media internațională. (Yahoo News, MSN, TASS, Euromaidan Press, etc)

Pe 14 ianuarie, la Davos, președinția ucraineană oferă o nouă declarație pe subiect. În comunicatul în limba engleză, în titlu se afirmă clar:

Urmând indicațiile șefului statului, Ucraina a început negocierile cu România asupra ANGAJAMENTELOR de securitate pentru țara noastră”.

Deși în titlu scrie „angajamente”, în textul comunicatului se vorbește despre „garanții”. Iată paragraful: „Conform lui Ihor Jovka, adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, este imposibil să imaginezi garanții integrale de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România”.

În varianta în limba ucraineană a comunicatului, însă, Kievul schimbă „angajamente” cu „garanții”.

Titlul comunicatului președinției de la Kiev în ucraineană este: „Urmând indicațiile șefului statului, Ucraina a început negocierile cu România asupra GARANȚIILOR de securitate pentru țara noastră”.

Tot pe 14 ianuarie, apare și prima reacție a Ministerului Afacerilor Externe de la București.

Într-un scurt mesaj postat pe siteul oficial, MAE nu dă niciun amănunt despre natura negocierilor de securitate de la Davos, ci afirmă că este vorba despre un „cadru bilateral de cooperare în domeniul securității”, cu Ucraina.

„Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut sâmbătă, 13 ianuarie 2024, consultări diplomatice cu adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Ihor Jovkva și cu vice-ministrul afacerilor externe, Mykola Tochytskyi, în marja reuniunii consilierilor pentru securitate națională organizată în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Întrevederea a marcat inițierea negocierilor diplomatice în vederea agreării unui cadru bilateral de cooperare în domeniul securității, în implementarea Declarației Comune G7+ de sprijin pentru Ucraina (12 iulie 2023). Discuția s-a purtat în contextul procesului de ridicare a relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic, în continuarea Declarației comune a președinților României și Ucrainei (București, 10 octombrie 2023), precum și a convorbirii telefonice a acestora din 9 ianuarie 2024.

Cu această ocazie, secretarul de stat Iulian Fota a reconfirmat sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru parcursul european și euro-atlantic al acesteia. A menționat susținerea acordată de statul român Ucrainei și poporului ucrainean, pe multiple paliere și a asigurat că aceasta va fi continuată și consolidată”, a scris MAE.

Concluzii:

Liderul suprem al Ucrainei și partea ucraineană vorbesc clar despre „garanții” sau „angajamente” de securitate din partea României, în mai multe ocazii.

Partea română nu neagă nici explicit, nici implicit, că ar fi vorba despre „garanții de securitate reciproce”, ci se limitează să afirme că este un „cadru bilateral de cooperare în domeniul securității”.

Acest „cadru” este un termen foarte vag, care poate însemna absolut orice, inclusiv „garanții de securitate”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE