joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEZeci de români blocați pe un aeroport din Mexic de 3 zile,...

Zeci de români blocați pe un aeroport din Mexic de 3 zile, după ce autoritățile le-au luat actele și telefoanele

Zeci de români sunt blocați în aeroportul din Cancun de aproape trei zile. Pasagerii a două avioane ajunse în orașul turistic din Mexic sunt blocați în aeroport din 30 ianuarie. Ministerul Afacerilor Externe explică că au fost invocate motive de securitate, în schimb slab argumentate.

Câțiva români ce sunt reținuți acolo au oferit câteva mărturii pentru Digi24.

„Uite, am ajuns în Cancun cu o cursă Lufthansa, 85 de români, am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta.”, a spus un bărbat.

„Ne-au spus că asta este procedura, să ne oprească pașapoartele și telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic. După două ore ne-au verificat aceste două agenții și nu am fost potriviți niciunul pentru Mexic.”, explica o femeie.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile mexicane au intensificat procedurile de securitate la frontiere.

„De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este în dialog cu Ambasada Statelor Unite ale Mexicului la București în vederea clarificării situaților semnalate și a identificării în cel mai scurt timp a unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic.”, a declarat MAE, conform mediafax.

Clara este una din persoanele care au trăit această experiență neplăcută, deportată deja în România, în timp ce soțul ei a rămas în Mexic, fără bani și telefon. Iată povestea ei, conform Digi24:

„Adevărul neștiut despre Mexic

Chiar dacă la prima vedere o vacanță în Mexic te face să visezi la Paradis, totul se poate transformă într-un iad în momentul în care aterizezi pe aeroport și ajungi la poliția de frontieră pentru a primi viza de intrare!

O să vă relatez mai jos experiență mea din 30 ianuarie 2021, o parte pe care nimeni nu o afișează și nicio agenție de turism nu ți-o pune în vedere atunci când plătești pentru o vacanță câteva mii de euro.

Pe scurt am achiziționat o vacanță de la Karpaten împreună cu soțul meu și alți doi prieteni, iar la fel ca și noi și-au achiziționat și alți turiști români, și am plecat împreună către destinația Cancun. După 15 ore de zbor, ajungem pe aeroport neștiind ce experiență traumatizantă avea să ne aștepte.

La frontieră, poliția a decis să ne trateze ca entități separate, deși eram o familie! Soțului meu i-au acordat viza, iar pe mine m-au deportat fără să mă lase să iau legătura cu el! Nu mi-au dat acces la telefon, nu au acceptat să vorbească în engleză, m-au ținut pe mine și pe mai mulți turiști închiși într-o celulă și ne-au urcat în primul avion conduși cu forță de polițiști, fără să ne dea pașapoartele decât în momentul în care am ajuns înapoi în Paris de unde iarăși am fost așteptați și escortați de poliție. Totul se întâmplă fără absolut nicio explicație! Dacă din instinct încerci să te aperi sau să îți ceri drepturile, ești bruscat și amenințat că vei fi arestat! După toată această experință am căutat informații și am descoperit că sunt zeci de persoane care au trecut prin asta în aceeași destinație și în maniere mult mai agresive încă din 2013, ținuți închiși două sau trei zile, tratați abuziv că pe niște infractori, fără telefoane, fără lucruri personale și fără a avea măcar dreptul de a se duce la toaletă neînsotiti. Prin urmare, vă recomand să va gândiți de zece ori când alegeți destinația Mexic pentru că totul este o loterie și se poate transformă într-un coșmar! Vă scriu aceste rânduri după experiență mea la cald și dintr-un moment în care eu mă aflu în România, iar soțul meu în continuare în Cancun fără bani și fără telefon, pentru că toate erau la mine! În încheiere vreau să va menționez faptul că am apelat la amabasada României din Mexic și singurul răspuns primit a fost că: «Mexicul are dreptul să te deporteze fără nici o explicație.»

Ambasada României la Ciudad de Mexico continuă dialogul cu autoritățile mexicane, oferind și asistență consulară, în conformitate cu competențele legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile mexicane în contextul pandemiei de COVID-19.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE