marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEZece ierarhi au răspuns scrisorii deschise adresate Sinodului BOR pe tema certificatului...

Zece ierarhi au răspuns scrisorii deschise adresate Sinodului BOR pe tema certificatului verde: Vaccinarea, un act medical, nu instrument de restrângere a drepturilor și libertăților

Au trecut zece zile de când a fost publicată scrisoarea deschisă trimisă membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe tema certificatului verde.

Este vorba despre demersul semnat de peste 70 de personalități ale societății românești, la care s-au adăugat ulterior alte figuri cunoscute, precum muzicianul Harry Tavitian, jurnalista Marilena Rotaru, tenorul Vlad Miriță, etc.

Între timp, inițiatorii demersului au contabilizat reacțiile din partea ierarhiei Bisericii Ortodoxe. Astfel, zece ierarhi au răspuns inițiatorilor, mesajele episcopilor fiind în acord cu textul scrisorii deschise. Cei zece s-au solidarizat cu semnatarii, afirmând că se împotrivesc instituirii obligativității certificatului verde.

Din cei zece ierarhi, trei și-au dat acordul pentru publicarea răspunsurilor lor pe siteul R3media. Ceilalți șapte au ținut ca numele și răspunsurile lor să rămână private. Precizăm că cei zece ierarhi provin din toate Mitropoliile de pe cuprinsul țării, dar și din străinătate. Semnatarii așteaptă, însă, un răspuns din partea Sinodului pe această problemă.

În mesajul său, ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba-Iulia, a precizat că se bucură mult „de atitudinea fermă și responsabilă a acestor voci ale laicatului ortodox” și apreciază „modul în care se discerne mesajul Bisericii în societatea secularizată a zilelor noastre”.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

În privința certificatului verde și a vaccinării, ierarhul s-a pronunțat „categoric” împotriva obligativității.

Iată mesajul integral al ÎPS Irineu al Albei – Iulia, publicat în exclusivitate de R3media:

„Am primit adresa Dumneavoastră transmisă în numele unui grup de 76 de personalități, care au semnat o scrisoare deschisă către toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, referitoare la obligativitatea „Certificatului verde” și a actului medical al vaccinării.

Mă bucur mult de atitudinea fermă și responsabilă a acestor voci ale laicatului ortodox și apreciez modul în care se discerne mesajul Bisericii în societatea secularizată a zilelor noastre. Nutresc, mereu, convingerea că prin buna cooperare dintre clerici și mireni, în duhul Tradiției ortodoxe, vom reuși să stabilim pacea socială și unitatea de simțire și gândire a fiilor neamului nostru.

În ceea ce privește poziția mea față de cele prezentate în scrisoarea deschisă, mă declar categoric împotriva introducerii obligativității „Certificatului verde”, având în vedere că acest lucru îngrădește anumite drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea, egalitatea, dreptul la muncă și chiar dreptul la manifestarea convingerilor religioase prin actele publice de cult. De asemenea, în contextul unor controverse de natură medicală și etică privind obținerea și eficacitatea vaccinurilor, sunt de părere că vaccinarea trebuie să rămână voluntară, iar actul medical să fie liber și responsabil, bazat pe consimțământul liber și informat al fiecărei persoane”.

ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei: Este legitimă îngrijorarea față de iminenta introducere a certificatului verde

Un alt răspuns trimis către R3media a fost oferit de către ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. ÎPS Ciprian a constatat „starea de neliniște a românilor, generată de intenția autorităților de stat de a impune prin lege obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19”.
Arhiepiscopul reamintește semnatarilor scrisorii că Biserica i-a îndemnat pe credincioși „să sporească rugăciunea către Domnul Hristos, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre și să-i asculte pe medicii de familie, în ceea ce privește „pătimirea” actului medical al vaccinării”.

În opinia ierarhului, „medicul personal al fiecărui om este singurul cunoscător al stării sale de sănătate” pe care cineva îl consultă în toate problemele „esențiale, delicate și complicate”.

ÎPS Ciprian afirmă că preoții nu au „calificare și competențe în domeniul atât de sensibil al sănătății publice” și datoria lor este „de a apăra și menține unitatea Bisericii și de a-i sluji pe toți credincioșii, indiferent de convingerile lor politice sau medicale”.

În acest sens, spune ierarhul, ÎPS Ciprian nu se poziționează împotriva vaccinării, „atâta vreme cât aceasta contribuie la combatarea pandemiei de coronavirus”. Însă, afirmă ÎPS Ciprian, „omul trebuie să opteze conștient și liber pentru această soluție, considerată de unii epidemiologi a fi una eficace, în ceea ce privește diminuarea consecințelor îmbolnăvirii cu Covid 19”.

ÎPS Ciprian se poziționează clar împotriva obligativității vaccinării.

„Sunt, însă, împotriva obligativității vaccinării și susțin, împreună cu semnatarii acestei scrisori, „poziția potrivit căreia vaccinarea trebuie să rămână voluntară și că, pentru libertatea și demnitatea persoanei umane, este esențial ca actul medical să fie liber și responsabil, întemeiat pe consimțământul liber și informat”, a scris ierarhul.

Arhiepiscopul consideră „întemeiată și legitimă îngrijorarea dumneavoastră față de măsurile restrictive discriminatorii luate de autorități în ultimul timp și, mai ales, de iminenta introducere a obligativității certificatului „verde”, conform proiectului de lege ce urmează a fi dezbătut de aleșii poporului, în Parlamentul României”.

Scrisoarea ÎPS Ciprian se încheie cu „speranța că factorii decidenți ai statului de drept din țara noastră vor lua în considerare temerile îndreptățite ale unui segment semnificativ din rândul poporului român creștin, față de perspectiva sumbră a încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale de origine divină”.

PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților: Vaccinarea, un act medical, nu instrument de restrângere a drepturilor și libertăților 

Pe aceeași linie s-a înscris și PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. În mesajul său, ierarhul oltean s-a declarat în „asentimentul semnatarilor scrisorii” când afirmă că „vaccinarea trebuie să rămână un act exclusiv medical, administrat doar în temeiul consimțământului liber și informat al persoanei, iar nu un instrument de restrângere a drepturilor și libertăților noastre fundamentale”.

Iată mesajul trimis pentru publicare către R3media:

„Urmare scrisorii dumneavoastră cu privire la legea Certificatului verde, aflată în dezbaterea parlamentului, vă transmit, cu îngrijorare pentru direcția în care se îndreaptă tot mai mult lucrurile, răspunsul meu:
Am convingerea, ca și ceilalți semnatari ai scrisorii, că vaccinarea trebuie să rămână un act exclusiv medical, administrat doar în temeiul consimțământului liber și informat al persoanei, iar nu un instrument de restrângere a drepturilor și libertăților noastre fundamentale.
De libertatea și demnitatea omului nici Dumnezeu nu „a îndrăznit” să Se atingă și mi-aș dori ca nimeni și niciodată să nu o facă.
Dumnezeu să ne ajute să rămânem liberi și demni în credința și slujirea noastră!”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE