marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEWashington Post: Cu Orban în China și Modi în Rusia, ordinea multipolară...

Washington Post: Cu Orban în China și Modi în Rusia, ordinea multipolară a lui Putin prinde contur

Vizita lui Viktor Orban la Beijing și a lui Narendra Modi la Moscova sunt semne că lumea multipolară a președintelui rus Vladimir Putin prinde contur, scria publicația americană Washington Post.

„Este o puternică afirmare a felului în care Xi și Vladimir Putin caută să creeze o lume multipolară care nu este dominată de Statele Unite”, scrie ziarul, cunoscut pentru legăturile sale cu stabilimentul american.

Într-o declarație făcută luni, înainte de a părăsi New Delhi, Modi l-a salutat pe „prietenul meu Vladimir Putin” și „Parteneriatul strategic special și privilegiat dintre India și Rusia”. După ce a aterizat, mass-media rusă și indiană l-au arătat pe Modi, îmbrăcat într-o vestă turcoaz strălucitoare, sosind la hotelul său din Moscova și fiind întâmpinat de dansatori indieni și de binevoitori care fluturau steaguri indiene.

Achizițiile indiene de petrol rusesc, care au crescut de 20 de ori din 2021, au ajutat Moscova să reziste sancțiunilor economice occidentale dure impuse ca răspuns la invazia din Ucraina.

Prin vizita sa la Moscova, Modi, care a fost reales luna trecută, și-a semnalat autonomia, chiar dacă administrația Biden a lucrat asiduu pentru a-l curta pe liderul indian.

„Dl Putin va dori să transmită publicului: India este un prieten, toate aceste discuții despre izolarea Rusiei sunt vorbe goale, nu toată lumea este sub influența Occidentului condus de SUA, iar lumea asimetrică, dar multipolară, a sosit”, a declarat Nandan Unnikrishnan, director al programului eurasiatic la Observer Research Foundation, un think tank din New Delhi. „India ar fi de acord că este o lume multipolară, chiar dacă [India] este ușor înclinată spre Vest”.

Vizita lui Orban în China a reprezentat un triumf diplomatic pentru Putin, care a pledat mult timp pentru o astfel de ordine mondială multipolară, non-occidentală. Putin a insistat asupra faptului că Occidentul, în special Statele Unite și Marea Britanie, este responsabil pentru prelungirea războiului său din Ucraina, prin faptul că nu face presiuni asupra Kievului pentru a ceda în fața cererilor sale teritoriale, notează WP.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE