joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEVremea | Prognoza pentru săptămâna 22 - 28 martie: ne așteaptă ninsori...

Vremea | Prognoza pentru săptămâna 22 – 28 martie: ne așteaptă ninsori și frig

Avem parte de o săptămâna care începe cu vreme mai rece decât ar trebui, cu prezența unei depresiuni mediteraneene care va aduce toată pleiada de precipitații (ploi, lapoviță, ninsori), pentru ca, mai ales în a doua parte a săptămânii, deasupra țării noastre să se consolideze un câmp de presiune ridicată, asociat dorsalei anticiclonului Azoric. Spre finalul săptămânii intrăm din nou pe o circulație atlantică, una care va aduce aer din ce în ce mai cald spre țara noastră.

Luni, 22 martie:

Începem săptămâna cu minime deosebit de scăzute în nordul Moldovei, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, regiuni unde temperaturile coboară spre –4, –6 grade (pe crestele Orientalilor se ating și –12, –14 grade). În restul țării minimele ajung la 0 – 2 grade, iar prin estul Munteniei și Dobrogea urcă la 3 – 4 grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei de ating prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Moldovei, unde mercurul din termometre se oprește la 6 – 8, 9 grade. În restul țării vorbim de temperaturi modeste pentru data din calendar, doar 2 –4 grade, cu –2 spre –4 grade prin zonele montane.

Precipitațiile se concentrează pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în aceste regiuni urmând să avem și cele mai importante cantități (10 – 200 l/mp), dar vorbim de precipitații și prin zonele montane, sudul Transilvaniei, sudul Moldovei, Crișana, slabe cantitativ (1 – 3 l/mp).

Vorbim de tot alaiul de precipitații. Pe timpul nopții avem ploi în Oltenia și Muntenia, lapoviță și ninsoare în zonele deluroase ale acestor regiuni, ninsori în zonele montane. Odată cu orele dimineții și pe tot parcursul zilei avem de-a face mai ales cu ploi, lapoviță și ninsoare în aceste zone, dar și prin Moldova și Dobrogea, în timp ce în zonele montane continuă ninsorile.

Marți, 23 martie:

Minimele pleacă de la valori de –8, –10 grade în zonele montane, –3 spre –5 grade prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, respectiv –0 spre –3 grade prin restul țării. Prin Oltenia și Dobrogea sunt posibile minime ușor pozitive, spre 1 – 2 grade.

Maximele zilei vor urca, în cea mai mare parte a țării, spre 6 – 8 grade, doar prin nordul Moldovei și Transilvania ne oprim la valori de 3 – 5 grade. În zonele montane vorbim tot de o zi cu maxime negative, de la –2 spre –4 grade, cu –6, –8 grade pe creste.

Vorbim de precipitații în bună parte din țară, excepție face Banatul, dar cantitățile așteptate să cadă nu trec de un 1 – 3, 4 l/mp (doar pe crestele Meridionalilor posibil să se acumuleze un 7 – 10 l/mp).

Vor fi ninsori prin zonele montane, Moldova, Maramureș, seara și prin Transilvania, ploi, lapoviță și ninsori prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Crișana.

Miercuri, 24 martie:

Ne așteaptă o noapte cu minime negative în cea mai mare parte a țării (valori de la –2 spre –4, –5 grade), cu excepția SV Olteniei și Banatului, unde vorbim tot de minime pozitive, cu valori de 1 – 3 grade. În zonele montane urmează o nouă noapte geroasă, cu temperaturi care coboară chiar spre –11, –13 grade.

Maximele mijlocului de săptămână rămân la valori modeste, nu mai mult de 4 – 6 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin SV Olteniei, Banat și Crișana urmând să urce până la un 7 – 8 grade. Prin Dobrogea, sudul Moldovei, sudul Transilvaniei ne oprim la maxime de 1 – 3 grade, în timp ce în zonele montane avem o nouă zi rece, cu temperaturi negative, de la –3 spre –5 grade, iar pe creste avem ger și pe parcursul zilei, cu –9, –10 grade.

Precipitații, slabe cantitativ (nu mai mult de 1 – 3 l/mp), sunt posibile la nivelul întregii țări, cu excepția nordului Transilvaniei și Maramureșului. Vorbim mai ales de ninsori, doar prin Banat avem ploi, iar prin Dobrogea lapoviță și ninsori.

Joi, 25 martie:

Noapte aduce minime negative în cea mai mare parte a țării (-2 spre –4, –5 grade, iar prin Transilvania chiar –6, –7 grade), excepție urmând să facă estul Munteniei și sudul Moldovei, cu ale lor 1 – 2 grade. În zonele montane avem parte de o nouă noapte geroasă, cu valori de temperatură spre –8, –10 grade, iar pe crestele Meridionalilor chiar –15 grade.

Maximele zilei ajung la 6 – 8 grade în aproape toată țara, cu excepția Dobrogei și sudului Transilvaniei, unde ne oprim la 2 – 3 grade. În zonele montane rămânem cu temperaturi negative, –2 spre –4 grade, iar pe creste se ating –6, –7 grade.

Despre precipitații mai vorbim doar prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (1 – 3 l/mp), ninsori pe timpul nopții, ploi,m lapoviță și ninsori în restul zilei.

Vineri, 26 martie:

Cele mai ridicate valori nocturne le vom avea prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (1- 3 grade), în timp ce în restul țării vorbim de minime negative, –1 spre –3, –4 grade, iar în Transilvania și Maramureș ne oprim la –5, –6 grade. La munte avem parte de o nouă noapte foarte rece, cu temperaturi spre –6, –8 grade, iar pe creste chiar –11, –12 grade.

Maximele marchează, în schimb, o creștere evidentă, astfel că vorbim de valori de la 9 – 11 grade, 12 grade la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, care rămân la valori de –1 spre 1 grad.

Și aria precipitațiilor se restrânge foarte mult, ele mai sunt posibile doar prin Dobrogea, pe timpul nopții și al dimineții (ploi, lapoviță și ninsori slabe).

Continuarea este aici.

Legături utile:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE