ACTUALITATEVREMEA | Prognoza Meteo pentru săptămâna 5-11 iulie: un nou ”ciclon”, un...

VREMEA | Prognoza Meteo pentru săptămâna 5-11 iulie: un nou ”ciclon”, un nou potop peste Moldova și Dobrogea?

Săptămâna care urmează stă sub semnul prezenței unui nucleu depresionar în bazinul Mării Negre (care are corespondent într-un nucleu rece în troposfera înaltă), astfel că, deși unele modele nu dau, în acest moment, cantități impresionante de precipitații, nu este exclus ca acest ”ciclon” să repete povestea precedentei depresiuni localizate în Marea Neagră și care a lăsat și peste 100 de l/mp în unele zone. Din punct de vedere al maselor de aer, avem parte de o alternanță a maselor de aer cald vs mase de aer rece, alternanță determinată și de circulația acestor mase de aer, care se schimbă de la cea vestică, la începutul săptămânii, spre una estică, nord-estică în a doua parte a perioadei.

Luni, 05 iulie:

Minimele nopții pleacă de la valori de 12 – 14 grade prin Transilvania, Maramureș, zonele deluroase și montane, în timp ce pe crestele montane avem parte de temperaturi de 7 – 9 grade. În restul țării minimele urcă spre 16 – 18 grade, cu 19, 20 de grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, în timp ce prin nordul Dobrogei se pot atinge și 22 – 23 de grade.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea rămân la 24 – 26 de grade prin Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, în timp ce prin Crișana și Muntenia atinge 27 – 28 de grade. Cel mai cald va fi în Banat și Oltenia, regiuni unde avem valori de 30 – 32 de grade.

Precipitațiile sunt prezente prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, estul Munteniei, Dobrogea. Cantități mai importante (10 – 15 l/mp) se pot acumula mai ales la munte.

Marți, 06 iulie:

Temperaturile de peste noapte cresc, ajungând la valori de 20 – 22 de grade în bună parte din țară, cu excepția Transilvaniei și Maramureșului dar și a zonelor montane, unde se ating valori de 14 – 16 grade (cu 7 – 9 grade pe crestele montane).

Rămâne o zi cu maxime modeste pentru data din calendar prin Moldova, Dobrogea (23 – 25 de grade), valori pe care le vom avea și în zonele montane (iar pe creste se vor atinge 17 – 19 grade). În Muntenia, Transilvania, Maramureș și Crișana temperaturile urcă spre 28 – 30 de grade pentru ca tot prin Banat și Oltenia să avem cele mai ridicate valori, aproape de caniculă, 32 – 34 de grade.

Ploile sunt prezente în Moldova, Dobrogea (10 –1 5 l/mp) dar și prin zona Carpaților de Curbură și Orientali (3 – 5 l/mp).

Miercuri, 07 iulie:

O noapte tropicală peste tot în țară (20 – 22 de grade) cu excepția Transilvaniei, Maramureșului și zonele montane, unde minimele nu trec de un 15 – 17 grade, cu 10 – 11 grade pe creste.

Distribuția maximelor zilei nu se schimbă față de ziua precedentă, avem parte de cele mai ridicate valori prin Banat și Oltenia (32 – 34 de grade), în timp ce prin Dobrogea maximele rămân la 26 – 27 de grade, valori posibile și prin SE Transilvaniei și zonele deluroase. În restul țării se vor atinge maxime de 28 – 30 de grade.

Ploile rămân de interes pentru Moldova, Orientali, Meridionali, estul Transilvaniei, Maramureș, Muntenia, Dobrogea (aici se pot acumula și cantități de 10 – 15 l/mp).

Joi, 08 iulie:

Prin Banat, Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de minime care ajung la 22 – 24 de grade, în timp ce în restul țării valorile minime se opresc la 18 – 20 de grade (cu 15 – 16 grade în zonele montane, respectiv, 10 – 11 grade pe creste).

Prin Banat și sudul Crișanei revine canicula, valorile diurne depășind 35 – 36 de grade, iar prin Oltenia se vor atinge 31 – 32 de grade. Restul țării se bucură de o zi plăcută, cu 28 – 30 de grade. Prin zonele montane și deluroase avem parte de maxime de doar 24 – 26 de grade, iar pe creste 18 – 19 grade.

Condiții de ploaie avem prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Dobrogea, Doar prin zona Meridionalilor sunt posibile cantități de 10 – 15 l/mp.

Vineri, 09 iulie:

O noapte foarte caldă prin Banat, cu temperaturi și de 25 – 26 de grade, în timp ce prin Oltenia, Crișana și vestul Maramureșului se pot atinge 22 – 23 de grade. În restul țării minimele nu trec de 18 – 20 de grade, cu 14 – 15 grade prin zonele montane (11 – 12 grade pe creste).

Banatul rămâne în sfera caniculei ți pe parcursul zilei de vineri, cu maxime de 34 – 35 de grade, în timp ce Crișana, vestul Maramureșului și Oltenia nu sunt nici ele foarte departe, cu ale lor 32 – 33 de grade. Dobrogea și zonele montane au parte de valori modeste, de doar 24 – 26 de grade, iar restul țării se bucură de un iulie blând, cu 28 – 30 de grade.

Ploile și-ar putea face apariția prin Meridionali, Apuseni, Maramureș, nordul Olteniei și sudul Crișanei.

Continuarea este aici

Legături utile:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: 
Patreon.com/PrognozeMeteo.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...