ACTUALITATEVremea | Prognoza meteo pentru săptămâna 29 martie - 4 aprilie: Se...

Vremea | Prognoza meteo pentru săptămâna 29 martie – 4 aprilie: Se încălzește timpul, dar apar furtunile

Încheiem luna martie și începem a doua lună de primăvară cu o vreme de primăvară autentică. Temperaturile cresc de la o zi la alta, ne bucurăm de mult soare. Nu lipsesc nici precipitațiile, vor predomina ploile, ia pe parcursul zilei de vineri, prin vestul țării putem avea parte și de furtuni cu descărcări electrice, grindină.

Luni, 29 martie:

Începem ultimele zile din martie cu temperaturi minime care ajung, în bună parte din țară, la valori de 3 – 5, 6 grade, doar prin NE Munteniei, Crișana și nordul Moldovei, Transilvania și Maramureș urmând să ne oprim la –1 spre –3 grade, În zonele montane și pe creste minimele pot coborî până la –6, –8 grade.

Maximele zilei urcă, în cea mai mare parte a țării, până la 13 – 15 grade, excepție urmând să facă doar Moldova (11 – 12 grade), Transilvania și Maramureș (8 – 10 grade), respectiv zonele montana (5 – 7 grade, cu 0 – 2 grade pe creste).

Precipitații slabe (nu se vor acumula mai mult de 0.5 – 1 l/mp) sunt posibile prin Dobrogea (ploi), respectiv prin zona Meridionalilor (ninsori).

Marți, 30 martie:

Minimele nopții de luni spre marți ajung la 5 – 6 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, în timp ce prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de valori de 2 spre 4, 5 grade. În restul Moldovei, Transilvania, Maramureș avem parte în continuare de temperaturi nocturne negative (-1 spre –3 grade), în timp ce în zonele montane coborâm la temperaturi de –5, –7 grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei le vom avea prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (13 – 15 grade), pentru ca în restul țării să vorbim de valori diurne de la 8 –9 grade prin Crișana, respectiv 11 – 12 grade în restul regiunilor. În zonele montane maximele zilei ajung la 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Despre precipitații, tot slabe cantitativ, vorbim doar prin Crișana Maramureș (1- -3 l/mp), dar răzleț, și prin zonele montane și sudul Moldovei (sub 1 l/mp). Vorbim de ploi, iar pe timpul nopții, mai ales prin zonele montane, de ninsori slabe.

Miercuri, 31 martie:

Nu avem schimbări majore în distribuția valorilor minime de temperatură, care, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ajung la 4 – 6 grade, în timp ce în restul Moldovei, Transilvania, Maramureș se păstrează ușor sub 0 grade (-1, –2 grade). Și în zonele montane rămânem cu temperaturi negative pe timpul nopții, de la 4 spre –6, –7 grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei le vom avea prin Banat, Crișana (15 – 17 grade) pentru ca în restul țării să ne oprim la 11 – 13 grade. În zonele montane se vor atinge 5 – 7 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Precipitații slabe cantitativ sunt posibile prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (vorbim doar de ploi).

Joi, 01 aprilie:

Începem luna aprilie cu temperaturi destul de scăzute pe timpul nopții prin Muntenia, Moldova, Transilvania, regiuni unde nu trece de 0 – 2 grade (iar prin Transilvania sunt posibile chiar valori ușor negative, spre –1, –2 grade). Ceva mai bine stau Dobrogea, Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș, cu minime de la 3 spre 5, 6 grade. Zonele montane rămân cu temperaturi negative, de la –4 spre –6 grade.

Maximele zilei vor ajunge, la nivelul întregii țări, la valori de 14 – 16 grade, iar prin vestul extrem al Banatului și Crișanei sunt posibile chiar 17 – 18 grade. Și în zonele montane se va încălzi, se ating 9 – 11 grade, iar pe creste 3 – 5 grade.

Precipitații slabe sunt posibile doar prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și al Orientalilor (vorbim doar de ploi).

Vineri, 02 aprilie:

Se încălzește bine pe timpul nopții prin Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, unde se ating și 9 – 11 grade, în timp ce în restul țării vorbim de minime de la 3 spre 5, 6 grade. În zonele montane avem parte de minime de la 1 spre 3 grade, cu –1 spre –3 grade doar pe creste.

Încălzirea continuă și pe parcursul zilei, astfel că maximele ajung la 18 – 20 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, care se va mulțumi cu 15- 16 grade. În zonele montane vorbim de valori diurne de la 11 spre 13 grade, iar pe creste de la 2 spre 4 grade.

Avem parte și de precipitații ceva mai importante cantitativ (5 – 10 l/mp) prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, nordul Transilvaniei. Vorbim de ploi (doar prin nordul Orientalilor sunt posibile lapovițe și ninsori), iar prin Banat, Crișana, aceste ploi vor veni însoțite și de fenomene convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină).

Continuarea prognozei este aici.

Legături utile:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: 
Patreon.com/PrognozeMeteo.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...