luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEVREMEA | Prognoza meteo pentru perioada 1-7 noiembrie 2021: zile călduroase...

VREMEA | Prognoza meteo pentru perioada 1-7 noiembrie 2021: zile călduroase și ceață

Începem luna noiembrie cu temperaturi în creștere, ajungând la valori aproape de pragul unor zile de vară prin unele regiuni, dar și cu ceva ploi, neimportante cantitativ în bună parte din țară. Vântul își va face de cap prin zonele montane și Banat, iar ceața va fi constanta întregii săptămâni, în cea mai mare parte a țării.

Luna noiembrie debutează cu un scurt episod care arată un tipar clasic pentru ceea ce înseamnă ultima lună de toamnă: mase de aer umed, sosite pe un transport dinspre Marea Mediterană și aerul rece, continental, împins către noi dinspre Câmpia Rusă, se întâlnesc deasupra țării noastre și dau naștere unor zile cu vreme închisă, cețoasă cu burniță sau ploi. Așa vor sta lucrurile și în prima parte a săptămânii care urmează, odată cu avansul către țara noastră al unui talveg depresionar ce ține de ciclonul Nael, poziționat cu centrul baric în zona Insulelor britanice și care va influența vremea din cea mai mare parte a Europei în debutul săptămânii.

Odată cu avansul acestui talveg, anticiclonul est european (cu centrul baric Rosamunde) este împins mult spre estul extrem al Rusiei, iar spre țara noastră avansează, timid, și o serie de fronturi atmosferice (front rece, cald. De menționat este și faptul că nucleul depresionar va avea corespondent și la nivelul troposferei medii și înalte printr-un nucleu rece în altitudine care se va manifesta până spre mijlocul săptămânii.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, chiar dacă prima zi din noiembrie mai păstrează încă abateri termice negative la 850 hPa (1.5 km altitudine), aerul cald dinspre nordul Africii își croiește drum spre țara noastră și aduce o încălzire consistentă, mai ales în a doua jumătate a săptămânii, cu valori chiar și cu +10, +12 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi:

Începem săptămâna cu maxime de 14 – 16 grade la nivelul întregii țări, cu valori de 8 – 10 grade prin zonele montane, respectiv 1 – 3 grade pe creste. Marți avem parte de o răcire resimțită mai ales prin Oltenia, vestul Munteniei, Crișana, Maramureș, Transilvania, unde nu mai depășim 10 – 11 grade, în timp ce prin estul Munteniei, Dobrogea, Banat se pot atinge și valori maxime de 15 – 17 grade. Prin Moldova se vor atinge 12 – 14 grade, în timp ce la munte vor fi 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

De miercuri încolo vorbim de temperaturi de primăvară autentică la început de noiembrie, cu 20 – 22 de grade pe arii extinse, pentru ca weekendul să aducă o nouă răcire, cu maxime de doar 10 – 12 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în timp ce prin Oltenia, Muntenia și Dobrogea avem, în continuare, temperaturi de 16 – 18 grade, Aceeași situație o vom avea și duminică, doar că maximele din sudul țării nu mai trec de 13 – 15 grade. În zonele montane rămânem tot cu valori de la 7 spre 9 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Și evoluția minimelor va avea fluctuații importante, astfel că, de la valori de 2 – 4 grade pe parcursul nopții de duminică spre luni prin Moldova, Banat, Crișana, respectiv –1 spre –2 grade prin depresiunile Transilvaniei sau zonele montane, din a doua parte a săptămânii vorbim de valori minime anormal de mari chiar și pentru valori maxime în noiembrie:  13 – 15 grade prin estul Munteniei sau Dobrogea și chiar 16 – 17 grade prin Banat și Crișana.

Precipitații:

– Dacă ziua de luni aduce ploi slabe doar prin Muntenia, Oltenia, Dobrogea (aici am putea acumula și 5 – 10 l/mp), marți ploile sunt prezente la nivelul întregii țări, dar vorbim tot de ploi slabe, doar prin SV Olteniei se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Miercuri avem precipitații slabe doar prin zonele montane, Oltenia, Banat și Maramureș, pentru ca joi și vineri un front de precipitații să traverseze, de la V la E, Banatul, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, apoi să ajungă, sâmbătă, și prin Transilvania. În Banat, Crișana, Maramureș avem parte de ploi importante cantitativ, chiar 30 – 40 de l/mp.

Continuarea prognozei este aici.

Legături utile:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

https://t.me/PrognozeMeteo

https://www.tiktok.com/@prognozemeteo


Puteți susține financiar acest proiect pe: 
Patreon.com/PrognozeMeteo.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE