O grădină frumoasă si aspectuoasă este visul oricărui iubitor de frumos și de natură verde. Cu toții stim, însă, că nu este deloc ușor să ai o grădină îngrijită având în vedere lipsa de timp liber.
Cu toate acestea, să ai o curte frumoasă cu puțin timp alocat,nu este un lucru imposibil dacă îți alegi cu mare atenție plantele cu flori, arbuștii și arborii. Există soiuri care se descurcă foarte bine singure și au nevoie doar de foarte puțină atenție, la începutul primăverii și, poate,puțin toamna.
Punctul de început al oricărei grădini îl reprezintă gazonul. Dacă nu aveți prea mult timp liber orientati-vă spre un gazon rustic, în care se strecoară trifoi şi alte specii ce cresc singure, fără prea mare efort din partea voastră. Un astfel de gazon este foarte rezistent şi uşor de întreţinut, având nevoie doar să fie fertilizat de două ori pe an, udat în perioadele de secetă şi tuns la un anumit interval de timp.
Trifoiul alb reprezintă o altă soluţie ideală. Principalul său avantaj, faţă de gazonul clasic, este acela că are nevoie de o întreţinere mai puţin laborioasă. Îl puteţi tunde mai rar, nu necesită scarificare şi aerare anuală şi rezistă foarte bine în perioadele de caniculă. Spre deosebire de însămânţarea gazonului, cea a trifoiului se face în şanţuri, lăsându-se o distanţă de 12-15 cm între ele şi 1-2 cm adâncime. Dacă vreţi să aveţi un trifoi des, este bine să puneţi cam 20 g/mp. Principalul dezavantaj al trifoiului alb este acela că florile lui atrag albinele.
Coniferele şi arbuştii de conifere sunt specii foarte potrivite pentru grădina uşor de întreţinut. Aceştia au nevoie de un sol bine drenat şi bogat în humus, pe care îl găsiţi în toate zonele de deal şi munte, şi de o cantitate moderată de apă, pe care o puteţi administra o dată la două săptămâni, doar în perioadele de secetă.
Plantele alpine sunt , de asemenea, potrivite pentru o curte ușor de aranjat. Va fi nevoie doar să le limitaţi expansiunea, pentru a nu sufoca plantele aflate în vecinătate, şi să le modelaţi forma, pentru a nu permite formarea unor hăţişuri. Din această categorie fac parte Campanula, Dianthus alpinus, Saxifraga sau Primula.
Florile de câmp sunt foarte frumoase, parfumate şi nu au nevoie de o atenţie sporită, fiind obişnuite să se descurce singure în sălbăticie. Ele pot fi cultivate în orice grădină cu un efort minim. Aici puteți opta pentru macii, păpădiile, gălbenelel sau muşeţel.
Liliacul sau levantica se mulţumesc, pe timpul verii, doar cu apa provenită din ploi şi cu cea din rezerva naturală a pământului. Locul ideal pentru liliac este cel mai însorit punct din gradină La un loc mai umbrit o să facă flori mai puţine, dar mult mai parfumate. Odată ce s-a adaptat la locul şi pământul în care l-aţi plantat, arbustul va rezista în perioadele lungi de secetă. Lavanda sau levănţica este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică, deoarece crengile ei se lemnifică. Chiar dacă preferă solul bine drenat, nu foarte bogat în nutrienţi, nisipos, calcaros sau argilos, se adaptează bine la aproape orice sol de grădină, iar după înrădăcinare rezistă bine la secetă. Lavanda plantată în grădină necesită doar tunderea tijelor florale în perioada de înflorire sau imediat după.
Begoniile sunt printre plantele care nu necesită o atenție deosebită. Totuși, pentru a te bucura de florile mari și colorate trebuie să te asiguri că o plantezi în zone cu o luminozitate foarte bună sau semiumbrite. La fel ca în cazul zambilelor, și begoniile trebuie udate în mod constant, fără excese, deoarece riști ca ele să putrezească.
Nici Gura Leului nu este o plantă pretențioasă. Această floare are nevoie de foarte multă lumină și de un sol care să fie în permanență umed. Ea înflorește de la începutul primăverii până toamna și este disponibilă în mai multe variante de culori.
Crăițele pot fi sădite în orice tip de sol fie la finalul lunii aprilie, fie la începutul lunii mai. Tot ce trebuie să faci pentru dezvoltarea armonioasă a crăițelor este să le uzi în mod constant și să rupi florile