vineri, martie 29, 2024
OPINIIVom trăi și vom fi liberi!

Vom trăi și vom fi liberi!

Românii nu mai vor restricții! Vor să muncească, să fie liberi, să nu mai trăiască pe datorie! Acesta este rezumatul marșurilor de duminică seară.

La București cei 2 000-3 000 de protestatari au depășit cordoanele de jandarmi. S-a strigat din nou, ca la protestele pentru Roșia Montană, „Toate partidele, aceeași mizerie!”, până spre trei noaptea. O bună parte din presă a făcut ceea ce a fost învățată, a tăcut.

Una dintre vocile străzii care a luat cuvântul a fost Răzvan Vastea. Tată a patru copii, a ieșit pentru a protesta pentru copii săi ce sunt obligați să poarte mască la ora de sport, pentru a da un semnal guvernanților ce iau decizii doar prin mimetism.

Alex a venit pentru soția lui. Este șomeră de cinci luni iar din cauza presiunii psihologice a fost depistată cu afecțiuni, un diagnostic imprecis. Faptul că nu a reușit să își mai găsească de lucru și incertitudinea unui viitor apropiat, contextul unor noi măsuri de izolare, a dus la atacuri de panică.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Un caz similar, Laurențiu a lucrat în HORECA, o vreme a fost curier, își făcuse speranțe că va relua activitatea după ce un sfert din locații s-au deschis. Dar noile măsuri de izolare îi aruncă orice predicție despre viitor în aer.

Oamenii povesteau de rude în vârstă ce au murit de infarct, panicate din cauza protocolului din spitale, sau că nu au ajuns să li se facă dializă la timp. De locuri de muncă pierdute, probleme financiare, șomaj tehnic, înrăutățirea perspectivei în ceea ce privește stabilitatea locului de muncă. Proteste similare au fost în mai multe orașe din țară, oameni din toate categoriile sociale care au acumulat tensiune și neîncrederea că suntem pe drumul cel bun. Opiniile se întâlnesc în același punct, nevoia de normalizare a societății, din punct de vedere economic, social, psihologic, pe cât posibil, generarea unui orizont de încredere.

Este un punct critic, studiile sunt mai mult decât alarmante pentru întreaga Europă. Institutul Economic Polonez estimează că „generația coronavirus” va fi grav afectată pe termen mediu. Studiul spune că sănătatea mintală s-a deteriorat iar izolarea socială, stresul și stigmatizarea celor cetățenilor activi, ca vectori ai infectării, le accentuează.

În Franța unul din trei tineri trăiește momente în care simte că presiunea psihologică îl depășește, trăiește fenomenul de burnout. În Marea Britanie unul din cinci adulți a trecut prin depresie anul trecut.

Pandemia a avut victimele ei dar efectele colaterale sunt mult mai ample. Înainte să cedeze secțiile de ATI, există disfuncții care fac să cedeze încrederea socială iar noul val de restricții anunțat a amplificat această criză. Libertatea omului este partea divină din el, spunea Petre Țuțea, cred că starea de libertate este un factor de imunitate pentru societate, o necesitate.

Vom trăi și vom fi liberi!

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE