luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEVlad Filat, fost premier la Chișinău: Republica Moldova nu are perspectiva supraviețuirii....

Vlad Filat, fost premier la Chișinău: Republica Moldova nu are perspectiva supraviețuirii. Există o singură perspectivă: Reunificarea cu România. Procesul a început deja

Vlad Filat, fost premier la Chișinău între 2009 și 2013, spune că Republica Moldova nu mai poate supraviețui, iar singura ei perspectivă este Reunificarea cu România.

Într-un interviu acordat Antena 3, Vlad Filat a declarat că „durata de viață” a Republicii Moldova se apropie de final, din mai multe motive.

„Trebuie să pornim de la situația că Republica Moldova nu are perspectiva supraviețuirii, efectiv și eu spun lucrul acesta în cunoștință de cauză. Acest termen nu este atât de mare. Pornind de la situația demografică, economică, lucrurile sunt foarte grave acum, dar în perspectivă și mai grave”, a declarat Filat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

El a afirmat că unirea Basarabiei cu țara s-a produs deja, în 1918, acum fiind vorba de o reunificare și de repararea unei nedreptăți istorice. Filat spune că Unirea nu se va mai petrece precum la 1918, ci invers: întâi vor fi integrate procesele interne, iar apoi va „surveni, firesc” actul politico-juridic al Unirii.

„Suprapunând această situație acum cu ce se întâmplă acum în Ucraina, noi avem o singură perspectivă, reunificarea țării. Până la actul de reunificare juridică trebuie să parcurgem o distanță, asta înseamnă ajustarea legislației, interacționarea instituțiilor, infrastructura.

Lucrul acesta se va întâmpla, depinde de noi când. Eu cred că el a început, dar într-o manieră neorganizată și foarte puțin eficientă”, a declarat Vlad Filat.

Practic, declarațiile lui Vlad Filat confirmă ceea ce R3media a scris în ultimele luni despre acest subiect.

„Doar că trebuie de înțeles că, această reunificare nu va fi așa ca în 1918, când a existat acel act politico-juridic, iar apoi a fost integrarea Basarabiei în România. Acum, acest act politico-juridic urmează să vină la finalul procesului, având la bază expertiză și care categoric nu trebuie să îmbrace haină partinică, iar politicul, prin intermediul partidelor, trebuie să ofere tot cadrul și suportul pentru ca lucrul acesta să se întâmple.  Până la actul de reunificare juridică trebuie să parcurgem o distanță – asta înseamnă ajustarea legislației, interacționarea instituțiilor, infrastructura”, a mai menționat Vlad Filat.

Fostul Premier a subliniat că, acest lucru este posibil și se poate întâmpla foarte repede, mai ales că acum Republica Moldova e în proces de ajustare a legislației la acquis-ul comunitar.

„Eu cred că, acest proces a început, dar într-o manieră neorganizată și foarte puțin eficientă. Trebuie de înțeles că alternativă nu există și trebuie de acționat, fără interese electorale”, a declarat Vlad Filat, precizând că nu crede într-o altă perspectivă a țării, decât reunificarea, având în vedere contextul actual intern și regional.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE