vineri, mai 24, 2024
ACTUALITATEVizită istorică a președintelui Chinei, Xi Jinping, în Serbia. Peste 30 de...

Vizită istorică a președintelui Chinei, Xi Jinping, în Serbia. Peste 30 de acorduri semnate: sârbii își vor exporta mâncarea-n China, Beijingul susține Belgradul în cazul Kosovo. Cele două țări vor construi o comunitate cu „un viitor comun”

Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a încheiat vizita oficială de două zile în Serbia, la capătul căreia cele două țări au semnat aproape 30 de acorduri de colaborare, notează presa la Belgrad.

Conform presei din țara vecină, Serbia și China au semnat un memorandum privind liberul schimb între cele două țări, care va intra în vigoare de la 1 iulie.

De asemenea, s-au semnat o serie de acorduri economice, în domenii precum infrastructura, mineritul, agricultura, dezvoltarea digitală, cultura sau explorarea cosmosului.

Astfel, sârbii își vor exporta prunele și afinele pe uriașa piață chineză,  va beneficia de expertiză chineză în dezvoltarea infrastructurii, a dezvoltării digitale, a economiei verzi și sustenabile.

Sârbii și chinezii vor coopera în proiectul stației lunare de cercetare, iar sute de studenți sârbi vor studia anual la Beijing.

În schimb, China va deschide un Centru Cultural la Belgrad. Serbia și China vor avea zboruri directe, iar Beijingul va sprijini Belgradul în organizarea EXPO 2027.

De la parteneriat strategic la comunitate cu un viitor comun

În ceea ce privește politica externă, lucrurile sunt clare: Serbia susține politica „O singură China”, afirmând că Taiwanul sau Hong Kongul sunt probleme interne ale Chinei, în timp ce Beijingul susține integritatea teritorială a Serbiei, incluzând Kosovo.

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a arătat impresionat de felul în care a fost primit la Belgrad, pentru a doua oară în opt ani.

Domnia sa a declarat că Serbia a fost primul partener strategic al Chinei în Europa Centrală și de Est, iar acum va deveni „prima țară europeană unde vom construi o comunitate cu un viitor comun”.

Conform presei de la Belgrad, China a investit 20 de miliarde de euro în Serbia în ultimii 10 ani.

Vizita din Serbia încheie un turneu european al președintelui Chinei, început în Franța și care va continua în Ungaria.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE