sâmbătă, septembrie 23, 2023
ACTUALITATEVirgiliu Gheorghe: A te înjosi în faţa străinilor, a nu-ţi păzi şi...

Virgiliu Gheorghe: A te înjosi în faţa străinilor, a nu-ţi păzi şi afirma demnitatea de creștin ortodox şi român este o slăbiciune fără nici o scuză. Este mai curând o prostie!

Românii au o stimă de sine scăzută, ceea ce-i face un popor „ușor de condus și manipulat”, scrie bioeticianul Virgiliu Gheorghe în ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.

Acesta explică faptul că nu există niciun motiv de rușine în a fi român sau creștin-ortodox, ci dimpotrivă. Bioeticianul mai notează că românii nu au nedreptățit alte popoare, „jefuind și omorând pe alții pentru a le lua pământul și copiii”.

„Ce înseamnă, cu adevărat, smerenia? De fapt, în mentalul colectiv, ca un fel de simptomatologie a unei patologii comunitare, smerenia a fost echivalată cu stima scăzută de sine, iar virtutea creştină care îi poartă numele a fost pierdută de-a lungul timpului.

Asta, şi ca efect al secularizării. Da, românilor le poate veni mai uşor decât germanilor să se smerească cu adevărat, dar în câte cazuri se întâmplă în mod autentic? În schimb, stima scăzută de sine ne aduce o mulţime de neajunsuri ca neam.

Tot repetându-ne că nu suntem buni de nimic, chiar aşa ajungem să și fim. Iar dacă sunt unii mai răsăriţi între români, se găsesc alţi români care să se lupte să-i tragă în jos, fie în relaţiile lor directe, fie instituțional, la comanda străinilor. Românii ajung astfel un popor uşor de condus şi manipulat, nu pentru că suntem proşti şi needucaţi, ci pentru păcatul acesta al lipsei complete a stimei de sine – și, în definitiv, a responsabilității.

Stima de sine este şi ea prost înțeleasă la români, tocmai pentru că nu prea mai avem experienţa ei ca popor. Stima de sine nu înseamnă însă mândrie, ci demnitate. Trebuie să ne păstrăm demnitatea şi să ne afirmăm oriunde şi oricând, chiar cu preţul libertăţii şi al vieţii, credinţa ortodoxă şi neamul românesc. Nu avem de ce să ne fie ruşine, ci, dimpotrivă, trebuie să fie un motiv de mândrie şi de încredere în noi înșine.

Strămoşii noştri s-au închinat drept lui Dumnezeu şi nu ştim să fi nedreptăţit alte popoare, jefuind şi omorând pe alţii pentru a le lua pământul şi copiii, pentru a le batjocori femeile şi a-i înjosi într-un fel sau altul. Poporul român nu a cunoscut aceste nedreptăţi decât ca unii care au suferit de pe urma altora – turci sau tătari, ruşi sau germani, bulgari sau maghiari. Atunci le cedam pământurile şi ni se luau pruncii de la sânul maicilor lor, acum cedăm rodul pământurilor noastre şi bogăţiile subsolului, iar fetele ne sunt vândute pentru a hrăni desfrânările Occidentului”, scrie Virgiliu Gheorghe.

În continuare, el arată că a fi smerit nu înseamnă „să te înjosești în faţa străinilor, să fii convins că nu eşti bun de nimic ca român”.

În opinia sa, românii au toate motivele să fie demni.

„Smerenia nu înseamnă să-ţi smereşti credinţa, să te înjosești în faţa străinilor, să fii convins că nu eşti bun de nimic ca român, ca om. Smerenia înseamnă să-ţi vezi păcatele, să te vezi mai prejos decât aproapele, să fii tot timpul pregătit să primeşti ocările şi să te smereşti, întorcând şi celălalt obraz, şi să odihneşti pe aproapele cât îți stă în putință. Aceasta este cea mai mare virtute, care le validează pe toate celelalte.

Dimpotrivă, a te înjosi în faţa străinilor, a nu-ţi păzi şi afirma demnitatea de creștin ortodox şi român este o slăbiciune fără nici o scuză. Este mai curând o prostie! Această smerenie este doar rodul reeducării prin care a trecut poporul român de-a lungul istoriei sale şi mai ales în ultimii treizeci şi trei de ani. Nu întâmplător, după 1990, Silviu Brucan anunţa educarea unei conştiinţe care să accepte tot ceea ce ne impun străinii: distrugerea etosului românesc, lepădarea credinţei şi a normalităţii pentru a fi acceptaţi de străinii ce conduc astăzi lumea.

Ca români, singura noastră şansă este să ne recăpătăm încrederea în noi ca popor, dar mai ales ca dreptslăvitori creştini. Dacă harul lui Dumnezeu este cu noi, nu avem de ce să ne temem de cineva. Dar pentru aceasta trebuie să ne arătăm fii vrednici ai Celui Preaînalt, urmându-I poruncile și iubindu-ne unii pe alţii cu smerenie sinceră, care mult trece aproapelui, pentru că îl vedem mai în lumină decât pe noi înșine. Aceasta este adevărata cale a smereniei care ne poate duce la Hristos!”, a concluzionat bioeticianul.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. in primul rand ca romanii nu mai au dreapta credinta, in proportie covarsitoare, poate peste 80%, desi ne dam 80% ortodocsi. S-a vazut in asa zisa pandemie cati au venit la biserica, si dintre astia cati pupau icoana cu masca, cati vroiau sa se impartaseasca cu lingurita de plastic, cati isi mai boteaza copiii ortodox, avand in vedere ca stropirea si turnarea nu este botez, cati au iesit la referendum, cate milioane de avorturi facem, si cate alte dovezi ale apostaziei generalizate.. Si daca nu mai ai credinta dreapta, toate le judeci stramb. De aici pleaca totul, de aia am fost dusi robi in Europa, de aia a lasat Dumnezeu strainii peste noi, probabil aia sunt mai buni ca noi. Primim inca prea putin rau fata de cat meritam. In conditiile astea despre ce demnitate sa vorbim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate