Vaccinul anti-Covid dezvoltat la Timișoara de colectivul profesorului Virgil Păunescu a depășit faza de testare pe animale, mai exact pe un lot de 40 de șobolani. Următorul pas este realizarea documentației pentru Agenția Medicamentului, iar dacă va fi aprobat va trece la studiile clinice pe om. Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România spune că împreună cu colectivul de la Timișoara dezvoltă un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat care ar putea oferi imunitate cel puțin 17 ani, însă autoritățile din România nu au fost interesate de acest lucru. Domnul Păunescu afirmă, în schimb, că această pandemie nu poate să fie închisă cu vaccinurile actuale, deoarece imunitatea oferită de acestea durează cel mult un an, informează Gândul.
„Studiile clinice pe om în prima fază ar însemna vaccinarea a circa 20-30 de voluntari sănătoși și urmărirea efectelor toxice pe aceștia. După aceea, dacă lucrurile merg bine trebuie să înaintezi la Agenția Medicamentului documentația și să treci la faza a doua care înseamnă vaccinarea pe câteva sute de voluntari până la o mie pentru a afla eficiența vaccinurilor. Dacă treci de faza aceasta în care eficiența vaccinului este de peste 60% se trece în faza a treia în care sunt vaccinați zeci de mii de oameni. Această etapă ne spune ce efecte secundare sunt. După fază a treia dacă totul este în parametri se trece la producția în masă.
România poate să facă vaccinuri, dar nu le poate produce în acest moment. La Institutul Cantacuzino nu se mai produc vaccinuri de 10 ani de zile pentru că liniile de producție folosite până acum 10 ani de zile, pentru că liniile de producție nu mai corespund standardelor europene. Institutul Cantacuzino dacă dorește să-și reia producția de vaccinuri are nevoie să facă niște investiții nu mici, de sute de milioane de Euro, pentru a-și schimba tehnologia. La Cantacuzino ar trebui construită o hală la suprafață de mari dimensiuni și cu condițiile extrem de drastice pentru producția de medicamente și apoi cumpărată o linie nouă de producție. Noi, dacă reușim să punem la punct tehnologia și să depășim faza a doua, ceea ce înseamnă cei cinci milioane de Euro pe care i-am cerut autorităților, pot spune că merită mers mai departe cu producția. Vaccinul este bun și se poate merge mai departe cu el.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Imunitatea prin anticorpi și cea naturală după îmbolnăvire nu poate să țină mai mult de un an. Este foarte probabil ca la anul să ne vaccinăm din nou. Această pandemie nu poate să fie închisă cu actualele vaccinuri deoarece nu avem capacitatea să vaccinăm deoarece nu avem capacitatea să vaccinăm toată populația în termen scurt. Pe de altă parte, acele state care nu primesc vaccin și unde virusul continuă să se multiplice sunt generatoare de mutații. Și chiar dacă ne vaccinăm avem surpriza să vedem că peste un an de zile vaccinurile actuale trebuie schimbate.
În epidemia de SARS-COV-1, cei care au făcut boala au avut imoglobuline pentru un 1-2 ani de zile, dar imunitatea celulară era prezentă și la 17 ani de la intrarea în contact cu virusul. Am un reper când spun că această imunitate durează 17 ani și acel reper este SARS-COV-1. Imunitatea celulară va dura mult mai mult. Vaccinul pe care l-am dezvoltat noi nu este o invenție sută la sută românească, este o adaptare făcută la un vaccin personalizat și dezvoltat de americani în cancer, vaccin care a fost gândit să dezvolte doar imunitate celulară, limfocite T citotoxice”, spune profesorul Virgil Păunescu, vicepreședintele Societății de Științe Medicale.