miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEVinerea neagră pentru Biserica Ortodoxă: Un patriarh și doi mitropoliți au murit...

Vinerea neagră pentru Biserica Ortodoxă: Un patriarh și doi mitropoliți au murit în aceeași zi. Alți doi mitropoliți importanți au ajuns la spital. Lista preoților și ierarhilor afectați de virus

Recenta moarte a Patriarhului Serbiei, PF Irineu, a îndurerat lumea ortodoxă și în special țara vecină, mai ales că vine la doar trei săptămâni de la decesul Mitropolitului Amfilohie al Muntenegrului, un alt important ierarh sârb.

Practic, Biserica Ortodoxă Sârbă a fost „decapitată”, în mai puțin de trei săptămâni, cei doi ierarhi decedați fiind și cei mai importanți, atât pentru rolul lor duhovnicesc, cât și pentru respectul pe care-l impuneau în societate. PF Irineu era un susținător puternic al revenirii integrale a revenirii provinciei Kosovo sub administrarea Belgradului, iar Mitropolitul Amfilohie a fost liderul protestelor care au împiedicat autoritățile de la Podgorița să naționalizeze patrimoniul BO Sârbe din această țară. Cum-necum, politicienii din Serbia și Muntenegru au scăpat de doi ierarhi incomozi în mai puțin trei săptămâni.

Dar lista ierarhilor și preoților ortodocși care au plecat la cele veșnice este mult mai lungă. Chiar în aceeași zi cu Patriarhul Sârbilor, a murit și Mitropolitul Feofan al Kazanului și Tatarstanului din BO Rusă. 20 noiembrie a fost o zi neagră pentru Ortodoxie, tot vineri decedând și Episcopul Lazare  de Borjomi și Bakuari, ce aparținea de Biserica Ortodoxă a Georgiei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Tot pe 20 noiembrie, au intrat în spital alți doi ierarhi importanți: Mitropolitul Anastasie al Albaniei și Arhiepiscopul Ieronim, primatul Bisericii Greciei.

Zilele trecute, în România, părintele Nicodim de la Mănăstirea Lainici (județul Gorj), a trecut la cele veșnice. Starețul aceleiași mănăstiri, părintele Ioachim Pârvulescu este și el internat, dar pare să fie în afara oricărui pericol, dar lăcașul de cult a fost băgat în carantină de autorități.

Acum cinci zile, Biserica Ortodoxă Română era din nou în doliu, după moartea starețului Mănăstirii „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara, părintele arhimandrit Ghelasie Țepeș (58 de ani).

Tot pe 15 noiembrie, a plecat la cele veșnice ÎPS Ioannis Tasias, Mitropolitul Langadei, din Biserica Ortodoxă a Greciei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

La începutul lunii noiembrie murea starețul Mănăstirii Partoș, Părintele Varlaam Almăjanu. La finalul octombrie, Biserica Ortodoxă a Rusiei îl pierdea pe părintele Dimitri Smirnov, doar ultima victimă dintr-un șir de alte câteva zeci de clerici din această țară care au murit în acest an din cauza coronavirusului.

Până și în India a pierit un preot ortodox, la mijlocul lunii iunie. La finalul lunii mai, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pleca și el la cele veșnice, deschizând parcă, această serie neagră.

Alți ierarhi români, precum PS Ignatie, Episcopul Hușilor și PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului au fost internați cu coronavirus, dar au scăpat cu bine. Recent  PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a ajuns și el internat din această cauză.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE