joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEVine războiul în Moldova? După ce ieri au fost explozii la MAI-ul...

Vine războiul în Moldova? După ce ieri au fost explozii la MAI-ul separatiștilor din Tiraspol, marți a fost lovit un aeroport militar și un centru de comunicații. Un cunoscut ofițer rus GRU afirmă că „România se pregătește pentru război cu Transnistria”

ACTUALIZARE 11:40 Un atac cu drone a lovit un aeroport militar din Tiraspol. Președintele Maia Sandu a convocat de urgență o ședință a Consiliului de Securitate de la Chișinău.

Reamintim că un general rus, comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, Rustam Minnekaev, a declarat că Rusia intenționează să ocupe regiunile din sudul Ucrainei și să ajungă în Transnistria, acolo unde „sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Situația devine explozivă în imediata apropiere a Moldovei de peste Prut. Luni, Tiraspolul – capitala așa-zisei republici separatiste transnistrene a fost zguduită de explozii la așa-numitul „Minister de Interne”.

Conform publicației „Adevărul”, atacul nu s-a soldat cu victime, iar explozia a apărut ca urmare a folosirii unui aruncător de rachete de proveniență sovietică.

Marți, regiunea separatistă transnistreană a fost lovită de alte două explozii:deteriorarea a două antene de telecomunicații care retransmiteau semnalul unor televiziuni și radiouri din Rusia.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prima explozie a avut loc la ora 6:40, iar cea de-a doua la 7:05, potrivit „Ministerului de Interne” de la Tiraspol. Nu a fost înregistrată nici o victimă omenească, dar ambele antene de mare putere au fost scoase din uz.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Mai grav este că localitatea unde se aflau aceste antene este la doar 50 de kilometri de Chișinău. Conform publicației Timpul, „Centrul Transnistrean de Radio și Televiziune Transnistrean”, gazda celor două antene, este unul dintre puținele care și-au păstrat activitatea pe unde scurte pe teritoriul fostei URSS. Este situat în Republica Moldova pe o suprafață de 850 de hectare. Cunoscut și ca centrul radio „Maiac”.

Principalele dotări de amploare ale centrului radio au fost construite în perioada 1968-1975, dintre care unele au intrat în funcțiune ca centru radio moldovenesc în 1971.
În 1978-1990, perioada de glorie a transmisiilor cu unde scurte și unde medii, emițătoarele lui Maiak erau încărcate 23 de ore pe zi. Datorită puterii sale mari, centrul radio acoperea cu radiații teritorii cu mult dincolo de granițele URSS. Feedback-ul privind calitatea recepției programelor a venit de la ascultători de radio din SUA, Europa de Vest, Africa, Australia și India . Singurul client a fost Comitetul de Stat al URSS pentru radiodifuziune și televiziune.

Sursa foto: TASS

Un influent ofițer GRU acuză România că s-ar pregăti de atac asupra Transnistriei

În același registru, ofițerul GRU (Serviciul Secret al Armatei ruse) Igor Ghirkin (foto sus), mai cunoscut sub numele de război „Strelkov”, a scris pe o rețea de socializare din Rusia că România și Ucraina s-ar pregăti să atace Transnistria.

„Strelkov” a scris că a primit confirmări privind iminența atacului. Conform acestuia, trupe moldovenești și românești, folosind uniforma Republicii Moldova, se pregătesc să intre în Transnistria. În același timp, ucrainenii ar face același lucru. Obiectivele ar fi două, în opinia ofițerului GRU: o lovitură morală dată Kremlinului, dar și capturarea depozitului de muniție de la Colbasnaia, care poate fi folosit de armata ucraineană.

„Informațiile despre pregătirile comune ale coaliției româno-ucrainene pentru „curățarea” Transnistriei se confirmă.

În plus, față de unitățile armatei moldovenești de care am vorbit în ultimul meu mesaj pe această temă, completate de personal românesc, există informații față de pregătirea unor unități întregi pe teritoriul României și deja îmbrăcate în uniforme militare moldovenești. Există informații despre o concentrare a trupelor și subunităților ucrainene la granița cu Transnistria.

Interesul comandamentului militar ucrainean nu constă doar în a aplica o palmă politică și propagandistică peste nasul Kremlinului, dar are și scop concret: capturarea depozitului de muniții de la Colbasnaia, unde se găsesc încă multe sisteme de artilerie de proveniență sovietică.

Autoritățile și militarii din Moldova se tem sincer de război și nu o ascund. Dar dacă sau mai degrabă când va veni ordinul, nimeni nu-i vor întreba.

Armata transnistreană nu are nicio șansă să rezistă mai mult fără susținere în caz de atac din două părți (așa cum a anunțat guvernatorul nazist al Odesei). Iar forțele armate ale Federației Ruse nu pot ajuta, decât poate prin lansarea de rachete asupra unor ținte ale infrastructurii. Sursele estimează că probabilitatea este mare ca atacul asupra Tiraspolului să aibă loc în Aprilie-Mai”

Strelkov este un personaj foarte interesant și important în același timp. Conform Politico, el a participat atât la războiul din Transnistria din 1992, dar și la războiul din Donbas, din 2014. Pentru faptele sale și pentru capacitatea arătată în luptă, a devenit Ministru al Apărării al așa-zisei Republici Populare Donețk.

Autoritățile olandeze îl consideră vinovat pentru doborârea avionului Malaisia 17, doborât pe 17 iulie 2014 asupra estului Ucrainei.

Strelkov este și un critic al președintelui rus, Vladimir Putin. El l-a acuzat recent pe Putin, afirmând că planurile făcute pentru războiul din Ucraina sunt contradictorii și cu puține șanse de reușită. Ofițerul a cerut o mobilizare generală pentru acest atac, dar până acum Kremlinul a negat că va chema și va trimite la luptă soldații încorporați.

Strelkov a pus și bazele unui partid naționalist, de orientare țaristă, care militează pentru unirea Rusiei, Ucrainei șio Belarusului într-un singur stat.

Panică în Transnistria

Cu legătură sau fără față de ultimele evenimente, Timpul anunță că la punctul de trecere a frontierei administrative cu Moldova de la Varnița, din direcția Bender s-a format o coloană mare de mașini care ies din regiunea transnistreană (foto).

Sursa foto: Timpul

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate