duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATEViktor Orban, Kelemen Hunor și alți parlamentari UDMR se întâlnesc în Harghita...

Viktor Orban, Kelemen Hunor și alți parlamentari UDMR se întâlnesc în Harghita pentru a discuta viitorul maghiarilor din Transilvania și al relațiilor româno-maghiare

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și vicepremierul României, Kelemen Hunor, sunt așteptați să participe, săptămâna viitoare, la lucrările Universității de Vară de la Băile Tușnad, numită „Tusvanyos”, relatează Agerpres.

Evenimentul, ajuns la cea de-a 31-a ediție, se desfășoară în perioada 19-24 iulie și este organizat de Fundația „Pro Minoritate” din Budapesta și Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT) și cu mai multe instituții și asociații, majoritatea din Ungaria, dar și din România.

Subiectele principale care vor fi dezbătute sunt: războiul din Ucraina „și tot ceea ce acesta înseamnă pentru această regiune și pentru viitorul apropiat”, criza economică, Uniunea Europeană și rolul ei în această regiune și teme legate de păstrarea identității naționale a maghiarilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Referitor la subiectul dezbaterii de sâmbătă, 23 iulie, la care participă premierul Ungariei, Sandor Krisztina (președinte executiv al CNMT) a subliniat că Viktor Orban pornește, în discursul său, de la motto-ul Universității de la Tusvanyos, care este în acest an „Van, ami örök”, despre care a spus că se traducere „Există ceva ce e etern”, traducerea de pe programul făcut public în prezent fiind „Tusvanyos etern”.

„Premierul Orban, de obicei, pornește de la ideea principală, adică de la motto-ul actual și de acolo nu se știe, dar așa cum ne-am obișnuit, cred eu, va oferi un program politic și pentru guvernul ungar și câteva gânduri despre viitorul sau perspectivele Uniunii Europene.

El, de obicei, nu analizează, ci dă un program, aici la Băile Tușnad. Că are el în fiecare an, în februarie, o evaluare anuală, acolo el vorbește despre ce este legat de Ungaria și de politica internă și aici vorbește mai mult și despre perspectivele Uniunii Europene și în general globale”, a precizat Sandor Krisztina.

În acest an, pentru prima oară după mulți ani, președintele UDMR și vicepremierul României, Kelemen Hunor, este prezent la o dezbatere publică la Universitatea de la Băile Tușnad, el urmând să participe, conform organizatorilor, vineri, 22 iulie, la un panel de discuții cu ministrul Justiției din Ungaria, Varga Judit, tema abordată fiind „Perspectivele Uniunii Europene”.

„Așa cum ne-am obișnuit (…) vom avea foarte mulți invitați politicieni din partea guvernului ungar și din partea guvernului român. Mai mulți vor fi din Ungaria, așa cum ne-am obișnuit. Vor fi mai mulți miniștri care au fost aleși în ultimul an, Csak Janos [ministrul Culturii și Inovării], Varga Judit [ministrul Justiției], Varga Mihaly [ministrul Finanțelor], vicepremierul Semjen Zsolt.

Din partea guvernului român, Tanczos Barna, Cseke Attila, Kelemen Hunor, Novak Karoly Eduard și mai mulți parlamentari și de la noi, parlamentari din partea UDMR și din partea Alianței Maghiare din Transilvania.

Avem invitați și din Occident, din Europa, din America, mai mult experți care vor participa la dezbateri legate de prezentul și viitorul Uniunii Europene, în general al acestei regiuni centrale și est-europene. Am invitat mai mulți politicieni români, dar încă nu au răspuns toți la invitație”, a mai spus Sandor Krisztina.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate