vineri, decembrie 6, 2024
ACTUALITATEViktor Orban: Alegerile europarlamentare sunt despre o alegere simplă: război sau...

Viktor Orban: Alegerile europarlamentare sunt despre o alegere simplă: război sau pace

Premierul maghiar, Viktor Orbán, a subliniat caracterul crucial al viitoarelor alegeri europarlamentare, accentuând necesitatea păcii și a abordării provocărilor reprezentate de dinamica politică globală, informează About Hungary.

Într-un interviu acordat vineri dimineață la emisiunea „Bună dimineața, Ungaria”, premierul a vorbit despre atacul asupra lui Robert Fico, descriindu-l ca pe o pierdere majoră pentru Ungaria, mai ales în lumina viitoarelor alegeri, care vor influența direcția războiului și a păcii în Europa.

„Atacul asupra lui Robert Fico a șocat pe toată lumea. Este o reamintire crudă a escaladării violenței în Europa”, a declarat premierul Orbán. El a deplâns pierderea unui aliat promotor al păcii în Slovacia, subliniind necesitatea unor voci puternice care să pledeze pentru pace în contextul unui climat politic pro-război.

„Aveam nevoie de o Slovacie care să susțină pacea. Acest sprijin s-a pierdut acum”, a declarat prim-ministrul.

Prim-ministrul a criticat schimbarea poziției Europei de-a lungul anilor, menționând cum sprijinul inițial pentru Ucraina a început cu trimiterea de căști și a escaladat acum la discuții privind trimiterea de soldați. „Ne-am alăturat Uniunii Europene în primul rând pentru pace. Am crezut și încă mai credem că Europa poate aduce pacea, dar este nevoie de o convingere puternică”, a spus el.

Premierul Orbán a subliniat importanța de a rămâne fermi în fața forțelor care fac presiuni pentru extinderea războiului. „Interese puternice sunt dornice să extindă acest război”, a avertizat el, subliniind discuțiile și vizitele recente ale unor personalități precum Antony Blinken la Kiev și ale unor lideri din imperiul Soros. „Un individ progresist, de stânga, pro-război a fost autorul”, a remarcat el, legând atacul asupra lui Fico de manevre geopolitice mai ample.

El a subliniat rezistența Ungariei de a trimite sprijin financiar Ucrainei, deși a recunoscut că Ungaria a contribuit la acest lucru prin împrumuturi comune ale UE. „Ne-am luptat pentru ca banii ungari să nu ajungă în Ucraina, dar continuăm să trimitem fonduri prin împrumuturi comune”, a precizat premierul Orbán.

Războiul distruge tot

Discutând despre planurile NATO, premierul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la implicațiile organizării unei misiuni în Ucraina. „NATO nu este un organism de menținerea a păcii. Atunci când o alianță de apărare începe să gândească în termeni de misiuni, de obicei nu se termină bine”, a avertizat el, menționând potențiala povară financiară a unei misiuni propuse de 100 de miliarde de dolari.

Premierul Orbán a abordat, de asemenea, impactul economic al conflictului în curs de desfășurare, menționând modul în care acesta devastează atât vieți, cât și economii. „Războiul nu răpește doar vieți, ci distruge realizările unor generații. Uitați-vă doar la prețurile de război din magazinele noastre”, a spus el.

El a împărtășit faptul că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va vizita Ungaria înainte de alegeri, subliniind nevoia de unitate și de o conducere fermă. „Predecesorii noștri nu au reușit să nu intre în războaie; obiectivul nostru este să reușim”, a declarat Orbán, făcând referire la figuri istorice precum István Tisza și Miklós Horthy.

Interesele economice nu au ideologie

Premierul Orbán a făcut apel la unitate în rândul maghiarilor, în ciuda provocărilor reprezentate de stânga pro-război, susținută de străini. „Liderii nu trebuie să își piardă curajul. Ministrul de externe și cu mine ținem linia. Deși Fico a ieșit, căutăm noi aliați”, a declarat el, subliniind marja de manevră diplomatică a Ungariei.

În ceea ce privește cooperarea economică cu China, premierul Orbán a evidențiat beneficiile potențiale ale unei relații mai puternice. „Ultimul președinte chinez a vizitat Ungaria în urmă cu 20 de ani. De atunci, puterea economică a Chinei s-a dublat, în timp ce UE a pierdut 20% din puterea sa economică”, a remarcat el, subliniind importanța ca Ungaria să servească drept punct de întâlnire pentru tehnologia din Vest și din Est și citând parcul industrial din Debrecen drept exemplu.

„Nu trebuie să subordonăm interesele economice ale Ungariei unor chestiuni ideologice. Trebuie să fim punctul de joncțiune între tehnologiile occidentale și cele estice”, a spus el, adăugând că Ungaria nu trebuie să fie naivă în ceea ce privește realitatea concurenței economice globale. „În timp ce unii predică prudența, alții își extind agresiv raza de acțiune economică”, a conchis premierul Orbán.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. „Un individ progresist, de stânga, pro-război a fost autorul”

    Până aici bate onestitatea lui Orban.

    „Premierul Orbán a făcut apel la unitate în rândul maghiarilor, în ciuda provocărilor reprezentate de stânga pro-război, susținută de străini.”

    Spuneți-i lui Orban că aia e stânga Dreptei – cea care dă „libertăți” pentru încăierarea proștilor (WC-uri comune, sex cu geometrie variabilă etc.).

    „Interesele economice nu au ideologie”

    Își bate joc de noi, nea Viktor: aceea este ideologia Dreptei – Dreapta modernă. Cea clasică, sărăcuța, visează la libertatea fiecărui stat național de a avea sclavii proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE