ACTUALITATEVIDEO | Vrem la școală! Trei zile de proteste ale copiilor și...

VIDEO | Vrem la școală! Trei zile de proteste ale copiilor și părinților din județul Suceava, după ce noua decizie a Ministerului Educației i-a împiedicat să meargă la ore

Zeci de elevi însoțiți de părinți au protestat la școlile din comunele Voitinel și Volovăț din cauza deciziei de a nu fi primiți la școală, pentru că în localitățile respective pragul de vaccinare nu este de 60%.

Decizia autorităților de a impune un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului unităților de învățământ pentru a se putea relua cursurile cu prezență fizică a nemulțumit foarte multă lume, atât părinți, elevi, cât și cadre didactice. În a doua zi de la redeschiderea școlilor, după vacanța de două săptămâni, au avut loc noi proteste, de data aceasta la Voitinel și Volovăț, informează Obiectiv de Suceava.

Copiii au scandat „Vrem la școală” și aveau pancarte pe care se putea citi: „Vrem să învățăm, nu să hibernăm!” sau „Învățământul e un drept constituțional!”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La Școala Gimnazială ”Dr. Simion și Metzia Hîj” Volovăț a avut loc un alt protest, cu aceleași nemulțumiri. Elevi și părinți s-au adunat în curtea unității de învățământ și au strigat că vor la școală și că nu vor să facă școală online. „”Eu nu pot să îi determin pe colegii mei să se vaccineze astfel încât să ajungem la un procent de 60%. Eu cred că trebuie să fim uniți, astfel încât de luni să putem veni să facem învățământ față în față”, a transmis directorul școlii din Volovăț, unde rata de vaccinare în rândul angajaților este de 29,41%.

Luni, în prima zi de școală după vacanța forțată, a avut loc un protest la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea, la care au participat elevi, părinți, profesori, dar și directorul unității și primarul comunei Marginea, precizează sursa citată. În toate cele trei cazuri, protestatarii au susținut că nu sunt de acord ca prezența fizică a elevilor la cursuri să fie condiționată de vaccinarea personalului din școală.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Protestul de la Marginea a fost reluat marți, după cum anunțaseră părinții participanți cu o zi înainte, însă calmul și răbdarea lor s-au pierdut în cursul zilei de ieri, fiind necesară intervenția jandarmilor pentru a liniști spiritele. Nervii părinților prezenți la protest au fost întinși la maxim când li s-a cerut să trimită în unitatea de învățământ câțiva reprezentanți pentru a discuta cu inspectorul școlar zonal, prezent la Marginea la cererea lor. Ei au vrut să iasă inspectorul afară, să fie auzit de toți, iar de aici nemulțumirile lor au luat amploare. „S-au încins spiritele, au fost câțiva părinți mai vocali, însă li s-a explicat că săptămâna aceasta nu se poate schimba nimic. Vom vedea dacă va fi aprobată propunerea Ministerului Educației de a se relua cursurile cu prezență fizică în localitățile unde incidența este sub 3 la mie”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Miercuri,sute de oameni au participat miercuri, la „Marșul dreptului la educație”, mergând pe jos 15 kilometri, pentru a protesta împotriva pragului de vaccinare impus în unitățile școlare, din cauza căruia școlile rămân închise chiar și în zonele în care rata de infectare este mică.

Peste 100 de părinți și copii din Bosanci, dar și din satele învecinate, s-au adunat, miercuri dimineața, în fața sediului Primăriei și au plecat în marș spre municipiul Suceava. Marșul de protest s-a oprit în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean, iar acolo participanții își vor striga nemulțumirile, scrie RostOnline, citând Monitorul de Suceava.

Sindicaliștii suceveni au transmis, în cursul zilei de luni, că protestele acestea sunt cât se poate de justificate și că vor mai apare și altele zilele acestea. „Apar situații discriminatorii în care elevii unei școli desfășoară cursuri în format fizic, iar elevii unei alte școli din aceiași unitate administrativ-teritorială desfășoară activitate în mediul online. Totodată sunt colegi care au trecut prin boală și nu au depășit limita celor 180 de zile de la depistarea infectării și ne întrebăm, de ce aceștia sunt ignorați atunci când se fac statistici? În aceste condiții, protestul părinților și al elevilor de la Liceul Tehnologic Marginea și de la Şcoala Gimnazială Milișăuți sunt cât se poate de justificate și atragem atenția că avem semnale că astfel de proteste vor apare în zilele următoare și în alte comunități. Este foarte important să fim uniți cu toții indiferent că suntem părinți, elevi sau profesori pentru a determina guvernanții să renunțe la această măsură discreționară și ineficientă. Trebuie să se reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați. Considerăm că singurul criteriu care trebuie să decidă reluarea cursurilor în format fizic este rata de incidență la nivelul localității”, a transmis Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, care a înregistrat în cursul zilei de ieri adresa cu nr. 19324/8.11.2021 la Instituția Prefectului – Județul Suceava, prin care a solicitat ca punctul de vedere al sindicaliștilor suceveni să fie transmis Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

În această săptămână se desfășoară cursuri cu prezență fizică doar în unitățile de învățământ în care rata de vaccinare a personalului angajat este de minimum 60%.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!
    Sunt încă sub influența vizionării filmului „Gata Oricând! Eroii de la Podul Jiului”, deși au trecut aproape 24 ore de când am plecat de la cinema. Este un film despre… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate